Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Μπορεί να κολλήσουμε από κάποιον που κάνει τζόκινγκ; Τρεις top συμβουλές


Κορωνοϊός: Μπορεί να κολλήσουμε από κάποιον που κάνει τζόκινγκ; Τρεις top συμβουλές
    Η περιπέτεια με τον κορωνοϊό μας έχει κάνει πιο προσεκτικούς σε μια πλειάδα καθημερινών πραγμάτων που παλιά δεν δίναμε σημασία. Όπως το τζόκινγκ και το ποια είναι η σωστή απόσταση και θέση που πρέπει να έχουν οι ερασιτέχνες δρομείς για παράδειγμα…
    Το ερώτημα είναι το εξής:
Μπορεί οι δρομείς να εκπέμπουν ιούς μακρύτερα από τα δύο μέτρα απόσταση, που όλοι ακολουθούμε ως μέτρο προστασίας αυτήν την περίοδο; Ή τα εν κινήσει σταγονίδια μπορεί να μεταφερθούν με τον αέρα ακόμη και μακρύτερα;
    Κάποιοι επιστήμονες από τεχνολογικά ιδρύματα του Βελγίου και της Ολλανδίας προσομοίωσαν την κίνηση δρομέων για να δουν προς τα πού φεύγουν τα σταγονίδια. Η ανάλυση βασίστηκε σε ένα υπολογιστικό μοντέλο για τα σταγονίδια που φεύγουν από το στόμα και τη μύτη κάποιου και όχι σε ένα ζωντανό πείραμα με ιούς, για αυτό και δεν έχει δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκό περιοδικό. Τα συμπεράσματα ωστόσο είναι ενδιαφέροντα. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι τα εξής:
      α) Προτιμότερο είναι να μένετε στη «λωρίδα» σας και να μην βρίσκεστε πίσω από κάποιον. Αν ακολουθείτε κάποιον που εκπνέει τον ιό, έχετε περισσότερες πιθανότητες να τον αναπνεύσετε. Θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι διαδίδουν τον ιό πριν αναπτύξουν συμπτώματα!
      β) Αν ακολουθείτε κάποιον, φροντίστε να είστε τουλάχιστον δέκα μέτρα πίσω αν είστε δρομέας και τουλάχιστον είκοσι αν είστε ποδηλάτης.
      γ) Η χρήση μάσκας μίας χρήσης σε αυτές τις περιπτώσεις, που θα καλύπτει μύτη και στόμα, μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου