Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Η Τουρκία προωθεί νέο στρατιωτικό σχέδιο στο Idlib


Η Τουρκία προωθεί νέο στρατιωτικό σχέδιο στο Idlib
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
https://www.al-monitor.com/
zougla.gr
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
          Από τις αρχές Μαρτίου, όταν η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για το Ίντλιμπ μέχρι σήμερα παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το πώς η Τουρκία θα αναγκάσει τις ένοπλες ομάδες που ελέγχουν το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών, να ξεπεράσουν το πρόβλημα.
          Έκτοτε, η Τουρκία διπλασίασε τη στρατιωτική της παρουσία και, σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, προωθεί νέο σχέδιο για τη συγχώνευση των ανταρτικών φατριών σε ένα «οργανωμένο στρατό» υπό τον έλεγχο του τουρκικού Στρατού.
           Στη συμφωνία της Μόσχας, ωστόσο, η Τουρκία ανανέωσε τη δέσμευσή της για εξάλειψη τρομοκρατικών ομάδων. Όμως, το σχέδιο μετασχηματισμού ένοπλων ομάδων σε ένα «οργανωμένο στρατό» περιλαμβάνει μερικές από τις φατρίες στο διοικητικό συμβούλιο του Idlib.
          Η Τουρκία είναι σε θέση να επιβάλει τους όρους της, καθώς όλες οι ομάδες στο «απελευθερωμένο» Idlib γνωρίζουν ότι πλησιάζει το τέλος του δρόμου. Ωστόσο, το σχέδιο για έναν ολοκληρωμένο Στρατό είναι ένα δύσκολο έργο. Η δημιουργία ενός Στρατού από κατά κύριο λόγο τζιχαντιστικές φατρίες που είναι ιδεολογικά ενοχλητικά και γεμάτα κακό αίμα βρίσκεται στο αδύνατο.
          Η Τουρκία απέτυχε να αποτρέψει τις μάχες μεταξύ συμμαχικών πολιτοφυλακών, ακόμη και σε περιοχές υπό τον έλεγχό της.  
          Τι προβλέπει το σχέδιο για τον Hurras al-Din - τον συνασπισμό ομάδων που δεσμεύεται με την Αλ Κάιντα και τις φατρίες της, όπως οι Ansar al-Din, Ansar al-Tauhid και Ansar al-Islam;
          Τι γίνεται με το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν που είναι συνδεδεμένο με τους Ταλιμπάν, το Τσετσενικό Ajnad al-Kavkaz και την Ταξιαρχία Ιμάμ αλ Μπαχάρι του Ουζμπεκιστάν;
Αυτές οι ομάδες δεν δείχνουν καμία πρόθεση να υποστηρίξουν την ρωσική-τουρκική συμφωνία.
          Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να έρθει ξανά σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, εάν ο τρόπος της εξάλειψης τρομοκρατικών φατριών -
όπως έχει οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών - οφείλεται σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού και ενοποίησης αυτών των φατριών.
         Χωρίς αμφιβολία, γίνεται προσπάθεια να αγοράσει χρόνο στην Τουρκία. Αν και η Ρωσία γνωρίζει ότι η συμφωνία δεν λειτουργεί και οι επαναστάτες κερδίζουν χρόνο για να ανακάμψουν, προτιμά, προς το παρόν, να διατηρηθεί η διαχείριση των εντάσεων. Η τελική της προσδοκία παραμένει η διάλυση αυτών των ομάδων, ώστε η Δαμασκός να μπορεί και πάλι να ελέγξει την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου