Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

26η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1916: Λίμαν φον Σάντερς


26η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1916: Λίμαν φον Σάντερς
Βασίλης Ναζλής
     Είναι γνωστός σε όλους τους έχοντες προσφυγική καταγωγή, Μικρασιάτες και Θράκες, ο περιβόητος Λίμαν φον Σάντερς, ο "σεϊτανί πασάς", ο "πασάς", που σκόρπισε τον όλεθρο και την καταστροφή, ο πρωτεργάτης της εξόντωσης των υποδούλων Ελλήνων. Αυτός που "εμπνεύστηκε" και υλοποίησε την ιδέα, που αργότερα ο Χίτλερ εφάρμοσε ενεργά σε άλλες εθνότητες. Δεν θα αναφερθώ στα γεγονότα εκείνα, ίσως γίνει κάποια άλλη χρονική στιγμή.
    Αυτός μαζί με τον φον ντερ Κόλτς, είναι οι Γερμανοί αξιωματικοί, που ο Γερμανός αυτοκράτορας έστειλε στον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ, να οργανώσουν τον οθωμανικό στρατό.
    Κάποια στιγμή, ο τουρκικός όχλος εξεμάνει κατά των Γερμανών και τις πράξεις τους και κατευθυνόμενοι εστράφησαν εναντίον τους, με συνεχή επεισόδια εναντίον τους.Ένα τέτοια επεισόδιο καταγράφηκε στην πάλαι ποτέ κραταιά και έγκυρη εφημερίδα της  Θεσσαλονίκης "
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Α. εφημερίδα της  Θεσσαλονίκης "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", Τρίτη 26η Απριλίου 1916 τεύχος 1572., σελίδα 2.
    Εξέγερσις κατά των Γερμανών. Απόπειρα κατά της οικίας του Λίμαν φον Σάντερς   
    Κατά την "Εφημερίδα της Γενεύης", τον θάνατον τον Φον ντερ Κόλτς πασά (που πέθανε στην Βαγδάτη από τύφο στην αρχή του 1916), επηκολούθησαν πολλαί απόπειραι κατά της ζωής πλείστων γερμανών αξιωματικών εν Κωνσταντινούπλη. Εγένετο μάλιστα απόπειρα ανατίναξιν και της εν τη πρωτευούση οικίας του Λίμαν φον Σάντερς. Όσον αφορά τον Εμβέρ πασά εξακουλουθούν αι μάλλον αντιφατικαί διαδόσεις. Ο λαός αγνοεί που εβρίσκεται και τι απέγινε. Η εξέγερσις των Τούρκων κατά των Γερμανών διαρκώς ογκούται. Ήδη εν Κωνσταντινούπολη γερμανοί αξιωματικοί δεν τολμούν να μείνουν εις τας οδούς μετά την δύσιν του ηλίου."
    Πολλές φορές λέμε ότι τα γεγονότα εκδικούνται. Εν προκειμένω, ο Λίμαν, την περίοδο εκείνη για την αιμοσταγή συμπεριφορά του, πήρε την ανταπόδοση. Η σύζυγος του με τις δύο κόρες, βγήκαν για περίπατο σε απόμερη συνοικία της Κωνσταντινούπολης και λίγο πριν σκοτεινιάσει επιστρέφοντας
στην οικία τους, τις εντόπισαν εξεγερμένοι κάτοικοι
    Τις έσυραν σε ένα μη ελεγχόμενο σημείο και τις βίασαν ομαδικά.
    Σε κακή κατάσταση επέστρεψαν στην οικία τους αφού σώθηκαν τυχαία από τον θάνατο.
    Ο Σάντερ, διαμαρτυρήθηκε έντονα στον σουλτάνο και αυτός, για να..... απαλύνει τον πόνο του, τον γέμισε χρυσάφι, τίτλους, τιμές και θέσεις!!!!.
    Αυτό το μικρό αφιέρωμα στην μνήμη εκείνων των δύστυχων Αρμενίων, που εξοντώθηκαν με την υπόδειξη του, σε όλους τους Θράκες και Μικρασιάτες , που οδηγήθηκαν σε τόπους εξορίας - θανάτου.

Β.-Στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠ των Αθηνών την 26-4-1915 στο τεύχος 7.492,γράφει.
    "Εξ αρμοδίας πηγής μανθάνομεν ότι αι αθρόαι συλλήψεις των Αρμενιών εξακολουθούν μετά μεγάλης δραστηριότητας και λέγεται ότι ο αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται εις
1300 Αρμενίους.
    Η σύλληψις του καθηγητού της τουρκικής ιστορίας εν τη πολιτική σχολή του Μπουλκέ και πολιτικού αρθρογράφου της εφημερίδος "
ΣΑΜΠΑΧ", ως και πολλών άλλων αρμενίων βεβαιούται. Τα πολιτικά κόμματα του "Χιτζακιάν"  και "Τασνακσιτιούν"  κατηγορούνται ως υποκινητές της προμελετημένης επαναστάσεως των Αρμενίων εν τω νομώ Βαν και Μους, όπου ο αρμένικος πληθυσμός, προ 1,5 μήνα είχε κηρυχθεί σε κατάσταση επανάστασης. Τα αυτά κινήματα έλαβον χώρα και εις άλλα μέρη των νομών Προύσης, Αδάνων, Διαβεκήρ. Προς πρόληψιν των κινημάτων η κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει προσωρινό νόμο που διέταξε την εφαρμογή του 61ου στρατιωτικού ποινικού νόμου εις μέρη όπου θα εγίνοντο ένοπλα κινήματα. Ο προσωρινός αυτός νόμος είχεν σχέσιν άμεσα με αυτό των επαναστατών Αρμενίων¨.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου