Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Κορονοιός: Δεν αμφισβητείς και δεν ρωτάς !


Κορονοιός: Δεν αμφισβητείς και δεν ρωτάς !
(Ο 8-λογος του πολέμου από ένα Κρητικό γιατρό.)
Το έστειλε ο Φώτης Δονόπουλος
    Τον δικό του λογο του πολέμου της Ανθρωπότητας με τον κορονοϊό, δημοσίευσε νωρίτερα ένας Κρητικός γιατρός από τον Άγιο Νικόλαο.
    Ο Νίκος Μουδατσάκης, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου αναφέρει χαρακτηριστικά:
"ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ (ΝΟΜΙΖΟΥΝ) ΟΤΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ …
COVID19: THIS IS WAR!...  ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟ (και δη αμυντικό
)":
    -1. Δεν αμφισβητείς τον αρχηγό του κράτους (Κ. Μητσοτάκης). Καλός, κακός, τώρα έχεις αυτόν, αν ζεις μετά τον πόλεμο και έχεις νικήσει εσύ και η οικογένειά σου, ψήφισε όποιον θες.
    -2. Δεν αμφισβητείς τον στρατηγό (Τσιόδρας). Μπορεί εσύ στον ύπνο σου (που έκανες λοιμοξιολογία στο Harvard) να ήσουν καλύτερος, και να δείχνεις πιο "macho" χωρίς γυαλάκια, αλλά τώρα στρατηγός είναι αυτός.
    -3. Δεν σπέρνεις διχόνοια και θεωρίες συνωμοσίας. Απλά κλείστο. Θα ντρέπονται τα παιδιά σου, που θα σε διαβάζουν 30 χρόνια μετά.
    -4. Δεν τα βάζεις με τους στρατιώτες.
Οι νοσοκόμοι/γιατροί/υπάλληλοι supermarket κάνουν ό,τι μπορούν νύχτα μέρα, το τελευταίο που χρειάζονται είναι να τους κατηγορείς από πάνω!
    -5. Δεν παραπονιέσαι για το όπλο που έχεις. Ναι, φαντάζομαι θα ήθελες να έχουμε όλοι 20% μικρότερο μισθό, για να είμαστε σε περίπτωση πανδημίας, που γίνεται κάθε 100 χρόνια πανέτοιμοι με "mobile test vans" και "mobile testers" σε κάθε γειτονιά, αλλά δεν έχουμε.
     Ούτε τις περισσότερες ΜΕΘ στην Ευρώπη, ούτε
Super Puma, να πετάνε τον κάθε party-goer και καρναβαλιστή σε μισή ώρα στην εντατική από τις παραλίες. Τώρα λοιπόν αν τα όπλα σου είναι μόνο ένα θερμόμετρο, η κοινή λογική και το «μείνε σπίτι» πολεμάς με αυτά. Αν δεν έχεις μάσκα, κόψε, ράψε μια πάνινη. Αν δεν έχεις detol wipes, βρες σαπούνι. You fight με νύχια και με δόντια. Μάλιστα σε αυτό τον πόλεμο η κοινή λογική θα είναι πιο σημαντική από 100 Super Puma. Και προπάντων βάλε θερμόμετρο, πριν πας στο γραφείο ή στο εργοστάσιο.
    -6. Δεν αρχίζεις «γιατί εγώ πολεμάω στην πρώτη γραμμή και ο άλλος στο σπίτι του». Η κάθε δουλειά που διαλέγεις έχει και την αποστολή της. Αν είσαι νοσοκόμα, τώρα είσαι στην πρώτη γραμμή. Αν επιτεθούν άλλοι με όπλα, θα είναι ο στρατιώτης. Αν είσαι εργάτης, πρέπει να δουλέψεις στην παραγωγή. Αν είσαι μπογιατζής στούκο βενετσιάνο στα βόρεια προάστια, θα κάτσεις σπίτι. Αν αρχίζουμε όλοι σε κάθε πόλεμο «γιατί εγώ και όχι αυτός» θα μας πάρουν φαλάγγι. Η μάχη του Μαραθώνα ήταν νικηφόρα γιατί το κέντρο της παράταξης των Αθηναίων με τον Αριστείδη και τον Θεμιστοκλή έκατσε «να την φάει» (για να το πω σε αρχαία ελληνικά) βάσει σχεδίου. Ο ρίψασπις εκτελείται, έστω κι αν στην σύγχρονη Ελλάδα «εκτελείται» απλά στην σιωπηρή συνείδηση των γονιών του, των συναδέλφων του και των φίλων του.
    -7. Δεν ρωτάς, που θα πάμε διακοπές και τι θα φάμε; Θα πάμε τις διπλές διακοπές, όταν τελειώσει ο πόλεμος, και θα φάμε ό,τι έχει.
    -8. Δεν έχεις, και δεν θες να έχεις, όλες τις πληροφορίες και δεν θα στις δώσει ο στρατηγός. Κυρίως επειδή είσαι (είμαι) βλάκας και δεν μπορείς να τις αξιοποιήσεις. Και θα πανικοβληθείς. Δεν θα μας πουν με ακρίβεια γιατί δεν έχουν τεστ, ούτε πόσους νεκρούς θα ‘χουμε στο τέλος, ούτε, ότι σήμερα είναι το «calm before the storm». Θα σου πουν μόνο ένα πράγμα:
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ. Το χρωστάς και στους γονείς σου και στα παιδιά σου. Το αν και τι θα νικήσεις είναι δευτερεύον. Αν δεν πολεμήσεις, δεν θα μπορέσεις να ξανακοιμηθείς.
    Ένα λάθος δεν πρέπει να κάνουμε: Nα νομίσουμε ότι δεν έχουμε πόλεμο. Αυτός είναι πόλεμος και το γεγονός, ότι ο εχθρός είναι
120 nanometers ψηλός και δεν τον βλέπεις δεν σημαίνει, ότι είναι διαφορετικός ή λιγότερο επικίνδυνος από την εικόνα που έβαλα.
    Πολεμούν όλοι, ακόμα και αυτός, που απλά «
μένει σπίτι» και κάνει δύο τηλεφωνήματα συμπαράστασης στους ηλικιωμένους και διαβάζει τα παιδιά. Η νίκη είναι δεδομένη, και αν θα πάρει 1, 3 ή 9 μήνες είναι δευτερεύον. Δεν θα αφήσουμε τον κόσμο να πεθάνει!
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ!...
 (Δημοσίευση του ιατρού Νίκου Μουδατσάκη, διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Κρήτης.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου