Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Ο Zuckerberg του Facebook συζητά με τον Macron για το μίσος


Ο Zuckerberg του Facebook συζητά με τον Macron για το μίσος
Κώστας Παπανικολάου
    Ο Διευθύνων σύμβουλος (CEO) του Facebook Mark Zuckerberg, συναντώντας προσωπικά τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, στο παλάτι των Ιλισίων την 10η Μαΐου 2019, για να συζητήσει τα σχέδια της Γαλλικής κυβέρνησης, αντέδρασε θετικά στην πρόθεση της Γαλλίας να επιβάλλει ρύθμιση στο κοινωνικό δίκτυό του αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο στην αστυνόμευση του βλαβερού περιεχομένου που δημοσιεύεται στον τρίτο σε μέγεθος ιστότοπο στον κόσμο.
    Τον περασμένο Ιανουάριο, Γάλλοι αξιωματούχοι οδηγήθηκαν στο Facebook πίσω από κλειστές πόρτες για να δουν πώς η ομάδα των συντονιστών περιεχομένου του ιστότοπου αντιμετώπισε επιβλαβές υλικό όπως ομιλίες μίσους και ψεύτικα νέα.
    Ενώ ο Macron αναζητά πιο αυστηρό κρατικό έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση , το Facebook και οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη δοκιμάσει ένα σύστημα «της από κοινού ρύθμισης».
    Τα προκαταρκτικά ευρήματα του δοκιμαστικού αυτού συστήματος, που δημοσιεύθηκαν πριν από τη συνάντηση της Παρασκευής, έδειξαν ότι οι Γάλλοι αξιωματούχοι δεν εμπιστεύονται το Facebook να προβεί μόνο του σε ρυθμίσεις και συνιστούν στην κυβέρνηση να συνεργαστεί με το Facebook για την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού.
    Η έκθεση, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Η ανεπάρκεια και η έλλειψη αξιοπιστίας στην προσέγγιση της αυτορρύθμισης που υιοθετήθηκε από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες, δικαιολογούν τη δημόσια παρέμβαση για να τους καταστήσουμε πιο υπεύθυνους».
    Μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής Ο Zuckerberg δήλωσε, από το αρχηγείο του Facebook στο Παρίσι: «Ενθαρρύνθηκα και είμαι αισιόδοξος για το κανονιστικό πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή. Θα είναι δύσκολο για εμάς, και θα υπάρξουν θέματα για τα οποία εμείς διαφωνούμε. Αυτό είναι φυσικό. Αλλά, για να μπορούν οι άνθρωποι να εμπιστεύονται το διαδίκτυο γενικά και με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να υπάρχει η σωστή ρύθμιση που θα τεθεί σε εφαρμογή. Και νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να τεθεί σε εφαρμογή είναι οι κυβερνήσεις σαν και αυτή να είναι προσεκτικές και επιμελείς για το πώς να το κάνουμε αυτό».
Η συνάντηση μεταξύ Macron και Zuckerberg έρχεται την στιγμή που το Facebook βρίσκεται υπό συνεχώς αυξανόμενη πίεση από τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του επιβλαβούς περιεχομένου.
    Το μεσημέρι της 15ης Μαρτίου 2019, ο 28χρονος Αυστραλός Brenton Harrison Tarrant, οπαδός της ανωτερότητας των λευκών, έκανε live streaming στο Facebook την επίθεση στο Τζαμί Αλ Νουρ την 13:40 και την 13:55 στο Ισλαμικό Κέντρο στο Linwood, πέντε χιλιόμετρα μακριά από το Τζαμί Αλ Νουρ, σκοτώνοντας, τελικά, 51 ανθρώπους.
    Το Facebook χρειάστηκε μια μέρα για να αφαιρέσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αντίγραφα του βίντεο από την ιστότοπό του και σχεδόν δύο μήνες αργότερα, μερικά βίντεο βρίσκονται ακόμη εκεί.
    Η αρχική καθυστέρηση ώθησε την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern να ζητήσει από τις εταιρείες να ανταποκριθούν στο «κάλεσμα του Christchurch», για να σταματήσει το βίαιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Η Ardern και ο Macron θα συμπροεδρεύσουν σε μια σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συναντηθούν με τεχνολογικούς γίγαντες για να συζητήσουν πώς μπορούν να κάνουν περισσότερα προκειμένου να καταπολεμήσουν την διάδοση τέτοιου περιεχόμενου σε διάφορες πλατφόρμες.  Ο Macron, ιδιαίτερα, θέλει να κρατήσει μακριά από τους Γάλλους οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να ποδηγετήσει τους Γάλλους κατά τις επικείμενες Ευροεκλογές.
    Τα στελέχη του Facebook είναι πρόθυμα να αποφύγουν περαιτέρω ρυθμίσεις και εξέφρασαν δημόσια την ικανοποίησή τους για τις πιο πρόσφατες συστάσεις που πρότειναν οι Γάλλοι, οι οποίοι απέκλεισαν την περίπτωση να ασκήσουν μια πλήρη κρατική ρύθμιση-έλεγχο του Διαδικτύου.
    Σε μια δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Al Jazeera ο αντιπρόεδρος του Facebook σε θέματα πολιτικής Richard Allan, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση της Γαλλικής κυβέρνησης αντικατοπτρίζει μια βαθιά και εκλεπτυσμένη κατανόηση των προκλήσεων για τη διατήρηση ενός ελεύθερου, ανοιχτού και ασφαλούς διαδικτύου. Η έκθεση παρουσιάζει μια πορεία προς ένα νέο μοντέλο ρύθμισης του περιεχομένου που έχει τη δυνατότητα να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και λειτουργικό και θα επέτρεπε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για να διατηρήσουν τους χρήστες τους ασφαλείς ενώ θα είναι σαφώς υπεύθυνες έναντι μιας ρυθμιστικής αρχής για το πόσο καλά το κάνουν αυτό».
    Ενώ πολλοί επεκρότησαν τον Macron για την θέση του στην αντιμετώπιση του μίσους στο διαδίκτυο, οι ακτιβιστές του ελεύθερου λόγου δηλώνουν ότι ανησυχούν για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του τί σημαίνει «ομιλία μίσους». Καλούν τις κυβερνήσεις και τους τεχνολογικούς γίγαντες να είναι πιο ανοιχτοί για τις λεπτομέρειες των συνεργασιών τους.
    Ο Ellery Biddle, διευθύνων σύμβουλος της Global Voices, δήλωσε: «Η γενική έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται ο λόγος ήταν πάντα μια ανησυχία για εμάς. Το ότι μια κυβέρνηση ξαφνικά εμπλέκεται δεν σημαίνει ότι εμείς ενδιαφερόμαστε λιγότερο και είμαστε αχρείαστοι. Θέλω να μάθω με ακρίβεια τι συμφώνησαν να κάνουν Γαλλική κυβέρνηση και Facebook μαζί στο μέλλον, και θέλω αυτό να είναι ορατό τόσο στο Γαλλικό κοινό όσο και στο παγκόσμιο κοινό».
    Το Κοινοβούλιο της Γαλλίας εξετάζει επίσης ένα νόμο που θα απαιτούσε από εταιρείες όπως το Facebook, το Twitter και το Google να αφαιρέσουν οποιοδήποτε περιεχόμενο θεωρείται έκφραση μίσους μέσα σε 24 ώρες από την κοινοποίηση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμο μέχρι και το 4% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας .
    Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημος διεθνής ορισμός του "λόγου μίσους", καθιστώντας έτσι δύσκολη τη διασφάλιση ενοποιημένων πρακτικών όσον αφορά στην παρακολούθηση περιεχομένου.
    Επί του θέματος αυτού η Gabrielle Guillemin ([i]) δήλωσε: «Αυτό που ένα άτομο μπορεί να ονομάσει ρητορική μίσους μπορεί να είναι κάτι πολύ επιθετικό» και σημείωσε επίσης, ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν αναφέρεται «ούτε μία φορά» στον προτεινόμενο νόμο, προσθέτοντας την ανησυχία της για το ότι η Νομοθετική Εξουσία δεν λαμβάνει υπόψη της την ελευθερία του λόγου.
    Η ανησυχία των ακτιβιστών για την εμπλοκή της κυβέρνησης και οι κριτικές συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι η δύναμη του Facebook έχει γίνει υπερβολικά μεγάλη.
    Σε μια συνέντευξη ([ii]) που δημοσιεύθηκε στην New York Times αυτήν την εβδομάδα, ο συνιδρυτής του Facebook Chris Hughes προέτρεψε την Αμερικανική κυβέρνηση να διαλύσει την εταιρεία, η οποία κατέχει επίσης το Instagram και το WhatsApp. «Η κυβέρνηση πρέπει να θεωρήσει τον Mark Zuckerberg υπεύθυνο. Για πάρα πολύ καιρό, οι νομοθέτες έχουν θαυμάσει την εκρηκτική ανάπτυξη του Facebook και παρέβλεψαν την ευθύνη του να εξασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί προστατεύονται και οι αγορές είναι ανταγωνιστικές. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η ατομική δύναμη του Zuckerberg στην εταιρεία. Ορίζει τους κανόνες για τον τρόπο διάκρισης του βίαιου και εμπρηστικού λόγου από την απλή επίθεση και μπορεί να επιλέξει να κλείσει έναν ανταγωνιστή αποκτώντας, μπλοκάροντας ή αντιγράφοντάς τον».
    Ωστόσο, το Facebook απέρριψε τα σχόλια του Hughes. Ο Nick Clegg, πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (2010–2015) και νυν αντιπρόεδρος του Facebook για παγκόσμιες υποθέσεις και επικοινωνία είπε: «Το Facebook δέχεται ότι με την επιτυχία έρχεται η υπευθυνότητα. Αλλά δεν επιβάλλετε την υποχρέωση λογοδοσίας ζητώντας τη διάσπαση μιας επιτυχημένης αμερικανικής εταιρείας».
Κων-νος Παπανικολάου
11 Μαΐου 2019
 (i)           Gabrielle Guillemin. Ανώτερος υπάλληλος στην «ΑΡΘΡΟ 19», μια διεθνή οργάνωση ελεύθερης ομιλίας που εδρεύει στο Λονδίνο. Διετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας για τη Διακυβέρνηση του Ίντερνετ (MAGIG) και ανεξάρτητος εμπειρογνώμων υπαγόμενη στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διασυνοριακή ροή της κίνησης στο Διαδίκτυο και της Ελευθερίας στο Διαδίκτυο. Πριν από την «ΑΡΘΡΟ 19», η Gabrielle Guillemin εργάστηκε ως δικηγόρος μητρώου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τέσσερα χρόνια. Είναι κάτοχος διπλού πτυχίου Αγγλικού και Γαλλικού δικαίου (Hons) από το King's College London-Paris I Pantheon Sorbonne και MSc στα Ανθρωπίνα Δικαιωμάτα του London School of Economics. Το 2006 κλήθηκε στον Δικηγορικός Σύλλογος της Αγγλίας και της Ουαλίας.
(ii)           Μέρος της συνέντευξης παρουσιάστηκε στον ANT1 NEWS των 19:30 της 10ης Μαΐου 2019.


στα Ανθρωπίνα Δικαιωμάτα του London School of Economics. Το 2006 κλήθηκε στον Δικηγορικός Σύλλογος της Αγγλίας και της Ουαλίας.
([ii])       Μέρος της συνέντευξης παρουσιάστηκε στον ANT1 NEWS των 19:30 της 10ης Μαΐου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου