Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές με απουσία οράματος και στρατηγικής από τα κόμματα


Ευρωεκλογές με απουσία οράματος και στρατηγικής από τα κόμματα
    Οι ευρωεκλογές θα ορίσουν το νέο «πολιτικό επίπεδο» αντιπαράθεσης των κομμάτων, εν όψει των βουλευτικών εκλογών.
    Οι τεχνητές εντάσεις και η έλλειψη συζήτησης για τα ευρωπαϊκά ζητήματα κυριάρχησαν, σε όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου.
    Η Ευρώπη αναζητά την ταυτότητά της και οι επιλογές των πολιτών των κρατών-μελών της ΕΕ, θα καθορίσουν την πορεία της το διάστημα 2019-2024.
    Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων. Τα ενεργειακά ζητήματα, τα εθνικά μας θέματα, η κρίση των σχέσεων στο γαλλογερμανικό άξονα, η οικονομική υστέρηση των κρατών της νότιας Ευρώπης, θα είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν την επόμενη πενταετία.
    Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν τα συζητήσαμε. Οι αρχηγοί των κομμάτων αφιέρωσαν τη δυναμική τους στην «εσωτερική» κατάσταση και αγνόησαν την πορεία της πατρίδας μας στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης.
    Τα συνθήματα κυριάρχησαν για μια ακόμη φορά και οι πολίτες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το «φτωχό» πολιτικό προσωπικό της χώρας, που διαγκωνίζεται να μας εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
    Η υπόθεση της εκλογής των ευρωβουλευτών είναι σπουδαία πράξη. Ο λαός καλείται να εκλέξει τους γνώστες των ευρωπαϊκών θεμάτων και όχι τους αρεστούς των κομμάτων! Μια διαδικασία που απαιτεί έρευνα, έντονο προβληματισμό και διαρκείς συγκρίσεις.
    Στην πατρίδα μας αυτό δεν κατέστη εφικτό. Ελπίζουμε, τα ελάχιστα για την Ευρώπη που ακούστηκαν, να βοήθησαν κάποιους ψηφοφόρους να διαμορφώσουν άποψη. Η περιφέρεια είναι αδικημένη για μια ακόμη φορά, αφού οι επισκέψεις των αρχηγών των κομμάτων είχαν έντονο πολωτικό χαρακτήρα και δεν βοηθούσαν στην καλλιέργεια και στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.
    Όλοι νοιάζονται για τα ποσοστά τους και για το ποιος θα αμφισβητήσει πρώτος τον άλλον το βράδυ της 26ης Μαΐου.
    Το μήνυμα είναι άλλο. Δεν αφορά στην πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, αλλά στην πιο ισχυρή εκπροσώπησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
    Οι επόμενοι μήνες θα είναι απαιτητικοί. Η εκλογή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και ο ορισμός από τα κράτη-μέλη των νέων Επιτρόπων, θα κυριαρχήσουν στο ευρωπαϊκό στερέωμα.
    Πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας; Έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον «ευρωσκεπτικισμό» και όλους τους πολέμιους της ΕΕ;
    Είναι η ώρα των δύσκολων αποφάσεων. Τώρα θα χαραχθεί η νέα πορεία, που πρέπει να είναι σύγχρονη, ευέλικτη και κυρίως να βασίζεται στην εξισορρόπηση του βόρειου και νότιου άξονα της ΕΕ. Αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα. Καλές Ευρωεκλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου