Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Η Γαλλία ενισχύει την ναυτική παρουσία της σε ελληνική & κυπριακή ΑΟΖ με αντάλλαγμα φρεγάτες και «κλείδωμα» κοιτασμάτων


Η Γαλλία ενισχύει την ναυτική παρουσία της σε ελληνική & κυπριακή ΑΟΖ με αντάλλαγμα φρεγάτες και «κλείδωμα» κοιτασμάτων
    Την ενίσχυση της γαλλικής ναυτικής παρουσίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Κρήτης και στην κυπριακή ΑΟΖ υποσχέθηκε ο Μ.Μακρόν στον Α.Τσίπρα χθες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας.
    Η ενίσχυση αυτή αποσκοπεί στην υπεράσπιση των γαλλικών συμφερόντων αφενός μεν, αφετέρου δε και ως ένα είδος αντισταθμιστικού προκειμένου να προχωρήσει η ελληνική πλευρά εντός του έτους στην επιλογή γαλλικών φρεγατών BELHARRA (ή BELH@RRA  όπως είναι το "βαφτιστικό", της νέας ψηφιακής φρεγάτας, με εκτόπισμα 4.000 τόνων) ή FREMM για την ενίσχυση του ελληνικού Στόλου.
    Την αποστολή γαλλικών φρεγατών την υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας αλλά οι πραγματικοί λόγοι είναι για να υπερασπιστεί το Παρίσι τα δικά του συμφέροντα καθώς φροντίζει για το «κλείδωμα» των κοιτασμάτων.
    Σημειώνεται ότι στη γαλλική εταιρεία Total φαίνεται να κλειδώνει η παραχώρηση του θαλάσσιου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραχώρηση του οικοπέδου αποφασίστηκε στις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γάλλο ομόλογό του.
    Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, όπως μεταδίδει το Sigmalive, θα υπάρξουν και διαπραγματεύσεις του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, με τον γαλλικό κολοσσό και ως εκ τούτου αναμένονται πάρα πολύ σύντομα και ανακοινώσεις επί του θέματος.
    Σε ότι αφορά την στάση των άλλων Ευρωπαίων, η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ, φέρεται να συζητά κυρώσεις κατά στελεχών της κρατικής τουρκικής εταιρίας που διαθέτει πλοία που πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
    Για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο πρωθυπουργός συζήτησε και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Ισπανό, Πέδρο Σάντσεθ.
    Ελληνικές διπλωματικές πηγές, ανέφεραν χθες ότι είναι πολύ πιθανό η ΕΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου.
    Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πηγές, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία».
    Στη Σύνοδο στο Σίμπιου, οι ηγέτες Ελλάδας — Κύπρου ανέδειξαν από κοινού το τουρκικό ζήτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «στις επόμενες Συνόδους, του Μαΐου και του Ιουνίου, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα απαραίτητα βήματα και μέτρα αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί».
    Μεταξύ μας τώρα... στην Τουρκία θα κλάψουν με «μαύρες πλερέζες» αν τους «παγώσουν» την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου
    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε «εγώ είμαι Κύπριος», σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι η ΕΕ, στέκεται ενωμένη με την Δημοκρατία της Κύπρου «και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ».
    Μπλα, μπλα, μπλα.... είναι φανερό ότι επειδή οι Ευρωπαίοι δεν ήρθαν ποτέ σε άμεση επαφή με τους Τούρκους όπως εμείς αδυνατούν  να καταλάβουν ότι οι «καλοί τρόποι» και οι «συνετισμοί» τύπου «Γυμνασίου θηλέων» δεν μπορούν να επιφέρουν κανένα απτό αποτέλεσμα με την Άγκυρα.
    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε από την πλευρά του, ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να εξασφαλίσει τις αξίες της, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία χωρίς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ, έχει χιούμορ ο άνθρωπος και κυριολεκτικά σπάει πλάκα μαζί τους...
Ας δούμε κάποια πράγματα για την νέα γαλλική φρεγάτα Belh@rra.
    Με τη φρεγάτα Belhara, η DCNS προτίθεται να συνεχίσει την επιτυχία που απολαμβάνουν στην ναυτική αγορά οι φρεγάτες της κλάσης La Fayette, με πάνω από είκοσι μονάδες που έχουν πωληθεί σε τέσσερις ναυτικές δυνάμεις. 
    Η DCNS ολοκληρώνει τη γκάμα πολεμικών πλοίων που προσφέρει τοποθετώντας ένα σκάφος τελευταίας γενιάς μεταξύ της φρεγάτας πολλαπλών αποστολών κλάσης FREMM με εκτόπισμα 6000 τόνων και εκείνου των κορβετών κλάσης GOWIND των 2.500 έως 3.000 τόνων. Με τη φρεγάτα BELHARRA, η DCNS ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ναυτικών δυνάμεων που αναζητούν μια συμπαγή φρεγάτα, ικανή να εξασφαλίζει αποστολές μεγάλης εμβέλειας, που μπορούν να επιχειρήσουν αυτόνομα ή ενσωματωμένες σε ναυτική δύναμη, στην ανοικτή θάλασσα ή στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης των ακτών σε ένα πυκνό και εχθρικό περιβάλλον. 
    Η νέα φρεγάτα BELHARRA προσφέρει ασύγκριτη επίγνωση της τακτικής κατάστασης η οποία είναι δίχως αντίπαλο στην διεθνή ναυτική αγορά και απλοποιημένη επιχειρησιακή αξιοποίηση, τα οποία είναι όλα καρπός των τεχνολογικών εξελίξεων των τελευταίων ετών. Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες σχεδιαστικές μελέτες για τη φρεγάτα FREMM, η τελευταία φρεγάτα της DCNS αξιοποιεί επίσης την εμπειρία του Γαλλικού Ναυτικού με αυτό το σκάφος σε μεγάλο αριθμό θεάτρων επιχειρήσεων. 
    Χάρη στην αρχιτεκτονική και την ευελιξία του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS της DCNS, που αποδεικνύει την επιχειρησιακή του αξία στις φρεγάτες FREMM και στις κορβέτες GOWIND, η φρεγάτα BELHARRA θα ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες των ναυτικών πελατών σε όλους τους τομείς του σύγχρονου ναυτικού πολέμου. 
    Η νέα φρεγάτα θα προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μια άνευ προηγουμένου ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών και ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφάνειας-αέρος. Αποτελεί δηλαδή μία πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, στην οποία θα προστεθούν επίσης ικανότητες που ανταποκρίνονται σε νέες απειλές όπως ασύμμετρος πόλεμος ή υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο. 
    Η φρεγάτα BELHARRA επωφελείται από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Αυτά τα χαρακτηριστικά της προσδίδουν μεγαλύτερη απόδοση στην επεξεργασία δεδομένων και ανίχνευση απειλών, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο πλήρωμα να επικεντρωθεί σε εργασίες με μεγαλύτερη αξία. Η ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών εγγυάται την δυνατότητα αναβάθμισης του σκάφους καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.   Για σχεδόν σαράντα χρόνια, ο εξοπλισμός και τα συστήματα θα μπορούν να εκσυγχρονιστούν προοδευτικά για να προσαρμοστούν στις εξελίξεις στο επιχειρησιακό πλαίσιο, τις μελλοντικές απειλές και την άφιξη νέων τεχνολογιών. 
    Για την έκδοση του Γαλλικού Ναυτικού, η φρεγάτα BELHARRA έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες της Γαλλίας όπως ορίζονται από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας: μια φρεγάτα πρώτης γραμμής κατάλληλη για ανθυποβρυχιακό πόλεμο με εκτόπισμα 4.000 τόνους εφοδιασμένη με αυξημένη ικανότητα αυτοάμυνας και ικανότητας προβολής ισχύος. 
    Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, το σκάφος ενσωματώνει το τετραπλό ραντάρ επίπεδης κεραίας Thales Sea Fire και είναι εξοπλισμένο με βλήματα ASTER 30 από την MBDA. Η DCNS έχει ονομάσει τη νέα φρεγάτα BELH@RRA από το μοναδικό γιγαντιαίο κύμα της Ευρώπης: το Belharra. Το πρώτο "α" που μετασχηματίζεται σε ένα @ αναφέρεται στην εξαιρετικά ψηφιακή φύση της φρεγάτας που προτείνεται από την DCNS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου