Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Γερμανία: Κατά 55% αυξήθηκαν οι Τούρκοι που ζητούν άσυλοΓερμανία: Κατά 55% αυξήθηκαν οι Τούρκοι που ζητούν άσυλο
Η Τουρκία διώχνει τους κατοίκους της - Το πρώτο εξάμηνο του έτους, 4.408 Τούρκοι πολίτες έκαναν αίτηση για χορήγηση ασύλου στη Γερμανία - Το ίδιο έχουν κάνει και τουλάχιστον 262 Τούρκοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί
    Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες της γειτονικής χώρας στην αναζήτηση άλλης χώρας διαμονής,  και ειδικά η Γερμανία είναι  ψηλά στις προτιμήσεις τους.
    Ενδεικτικός είναι ο αριθμός των Τούρκων που υπέβαλαν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία, ο οποίος έχει αυξηθεί φέτος ραγδαία, μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος την περασμένη χρονιά στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική κυβέρνηση τη Δευτέρα.
    Στις γερμανικές αρχές υποβλήθηκαν 4.408 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου από Τούρκους υπηκόους το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο, έναντι 2.836 την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ήτοι ένας αριθμός αυξημένος κατά 55,4%, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και προσφύγων.
     «Καταγράφεται αύξηση των αιτημάτων (για τη χορήγηση) ασύλου από Τούρκους αιτούντες. Ωστόσο, δεν μπορώ να σας δώσω κάποιο λόγο για αυτό, διότι δεν κάνουμε στατιστικές έρευνες  για τους λόγους που φεύγουν οι άνθρωποι από τις πατρίδες τους», σημείωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας.
    Τον Απρίλιο, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε κάνει γνωστό ότι τουλάχιστον 262 Τούρκοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί υπέβαλαν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016.
    Μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν πάνω από 40.000 ανθρώπους και καθαίρεσαν, έθεσαν σε διαθεσιμότητα ή απομάκρυναν περισσότερους από 100.000 από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τα κόμματα εξουσίας στη Γερμανία έχουν επικρίνει έντονα την καταστολή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της σοβαρής επιδείνωσης των διμερών σχέσεων.
    Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ είχε προτρέψει τις γερμανικές αρχές τον Ιανουάριο να απορρίψουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου που υπέβαλαν 40 ανώτεροι αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενέχονταν στην απόπειρα πραξικοπήματος.
    Από την αρχή της χρονιάς δόθηκε άσυλο σε λιγότερο από το ένα τέταρτο των αιτούντων από την Τουρκία, αν και το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο σε σύγκριση με το 8,2% της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου