Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

7.Μπήκε - βγήκε το τέλος για ανάληψη μετρητών!



7.Μπήκε - βγήκε το τέλος για ανάληψη μετρητών!
    Το μεσημέρι ανακοινώθηκε η πρόθεση επιβολής τέλους αναλήψεων, το απόγευμα «ενταφιάστηκε». Η πρόταση για νομιμοποίηση καταθέσεων με φόρο 15-30%. Τι θα γίνει με τα ποσά που βρίσκονται εντός και εκτός συνόρων. Οχι από την Αθήνα στο αίτημα για δύο συντελεστές ΦΠΑ.
    Αποσύρθηκε από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων και των αναλήψεων από τα ΑΤΜ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
    Οπως αναφέρει το υπουργείο, «στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.
    Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του υπουργείου, αποσύρθηκε από τη διαπραγμάτευση».
    Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προσέκρουσε σε αντιδράσεις από το Μέγαρο Μαξίμου. 
    Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις, είχε ωστόσο αφήσει ανοιχτό το παράθυρο επιβολής μικρού, όπως το χαρακτήρισε, τέλους αναλήψεων στο πλαίσιο αναζήτησης αντικινήτρων για τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή.
    Ο υπουργός αποκάλυψε σήμερα τις κυβερνητικές προτάσεις αναφορικά με την οικειοθελή αποκάλυψη «μαύρων» καταθέσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με φορολόγηση δύο ταχυτήτων.
    Σκέψη του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση όσον αφορά τόσο το ύψος των συντελεστών όσο και το αν θα γίνει αντίστοιχη διαδικασία για τις καταθέσεις εσωτερικού προβλέπει:
          1. Φορολογικό συντελεστή 15% για την οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων εξωτερικού χωρίς υποχρέωση επαναπατρισμού κεφαλαίων και με παύση των διώξεων για φοροδιαφυγή, αλλά όχι για άλλα ποινικά αδικήματα.
          2. Οικειοθελή αποκάλυψη των μαύρων καταθέσεων εσωτερικού με συντελεστή 30%.
    Ο κ. Βαρουφάκης έδειξε τα ενδεχόμενα ηθικά και πιθανόν νομικά ζητήματα των προτάσεων αυτών ζητώντας από τους πολίτες να πάρουν θέση.
    Ανακοίνωσε παράλληλα ότι τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγές στη φορολόγηση των Ι.Χ. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας για τα μικρά και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, αλλά και επιβράβευση για όσους έχουν μετατρέψει τους κινητήρες των Ι.Χ. τους σε πιο φιλικά για το περιβάλλον καύσιμα.
    Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων αλλαγών είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι θετικό. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, δεν αλλάζει το πλαίσιο φορολόγησης των καυσίμων. Είναι όμως ανοικτό να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.
Ο ΦΠΑ
    Αναφορικά με τον ΦΠΑ και τις συζητήσεις που γίνονται στο Brussels Group η ελληνική πλευρά επιμένει σε 3 συντελεστές, με τις αλλαγές να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα για τις ασθενέστερες τάξεις, προκρίνοντας τη μετάταξη όλων των τροφίμων στον χαμηλό συντελεστή.
    Οι θεσμοί, σύμφωνα με τον υπουργό, επιμένουν σε 2 υψηλούς συντελεστές, οι οποίοι είναι όπως είπε εντελώς απαράδεκτοι για εμάς.
    Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι παραμένει στο τραπέζι η παροχή εκπτώσεων κάποιου είδους στον ενδιάμεσο συντελεστή σε συνδυασμό με τη χρήση πλαστικού χρήματος και τη λήψη αποδείξεων ανάλογα με επαγγελματικούς κλάδους με ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Ανέφερε χαρακτηριστικά τους κλάδους των ηλεκτρολόγων, των υδραυλικών και των ιδιαίτερων μαθημάτων.
    Τέλος ο υπουργός ερωτηθείς για το αν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου απάντησε: «Βεβαίως θα υπάρξει πληρωμή της δόσης, διότι θα υπάρξει συμφωνία».
    Η διαβούλευση για τις αλλαγές στη φορολόγηση των Ι.Χ. ξεκινά την Παρασκευή οπότε έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους φορείς της αγοράς, ενώ η διαβούλευση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων θα γίνει διαδικτυακά τις επόμενες μία-δύο μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου