Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

1.Συνέλαβαν τουλάχιστον 6 κορυφαία στελέχη της FIFA



1.Συνέλαβαν τουλάχιστον 6 κορυφαία στελέχη της FIFA
    Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές της αστυνομίας, οι κατηγορίες περιλαμβάνουν ξέπλυμα χρήματος, απάτη και εκβιασμούς και αφορούν περίοδο δύο δεκαετιών.
    Στη σύλληψη κορυφαίων στελεχών της FIFA, με την κατηγορία της διαφθοράς, και σε έκδοσή τους στις ΗΠΑ, προχώρησαν νωρίς το πρωί οι αστυνομικές αρχές της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ομοσπονδίας.
    Σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης, έγιναν τουλάχιστον έξι συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA. Οι αξιωματούχοι βρίσκονταν στην Ελβετία για συνέδριο της ομοσπονδίας, όπου θα συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής προέδρου αυτής. 
    Όπως μετέδωσαν οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές της αστυνομίας, οι κατηγορίες περιλαμβάνουν ξέπλυμα χρήματος, απάτη και εκβιασμούς και αφορούν περίοδο δύο δεκαετιών. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, περισσότεροι από 12 αστυνομικοί με πολιτική ενδυμασία μετέβησαν σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο Baur au Lac της Ζυρίχης, πήραν κλειδιά από την υποδοχή και ανέβηκαν στα δωμάτια. Οι συλλήψεις έγιναν χωρίς κάποιο επεισόδιο. Πάνω από 10 άτομα αναμένεται να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.
    Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής Handelsblatt, οι ελβετικές αρχές κάνουν λόγο για δωροδοκίες προς τους συλληφθέντες ύψους άνω των 150 εκατ. δολαρίων από φορείς ΜΜΕ, για την εξασφάλιση δικαιωμάτων μετάδοσης, χορηγιών και μάρκετινγκ στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια εφημερίδα, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται έμπιστοι του σημερινού προέδρου, Τζόσεφ Μπλάτερ.

    Ανώνυμες πηγές από τις ελβετικές αρχές ανέφεραν στους Times τα εξής σχετικά με τη διαφθορά στην ομοσπονδία: «Έχουμε εκπλαγεί από το πόσο καιρό διήρκεσε αυτή η κατάσταση και πώς άγγιζε σχεδόν οτιδήποτε έκανε η FIFA». Συμπλήρωσαν μάλιστα: «Φαίνεται πως διαπερνά κάθε στοιχείο της ομοσπονδίας και είναι απλώς ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν. Φαίνεται πως η διαφθορά ήταν θεσμοθετημένη!».
    Oι έρευνες που οδήγησαν στις συλλήψεις αφορούσαν κυρίως την περιοχή της Βόρειας Αμερικής, της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής και την αντίστοιχη ομοσπονδία (CONCACAF). Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων, οι έρευνες της αμερικανικής δικαιοσύνης αναφορικά με την εν λόγω ομοσπονδία βρίσκονται σε εξέλιξη. Όμως η υπόθεση, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, πλήττει συνολικά το κύρος της FIFA, η οποία αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες κατηγορίες για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι διαδικασίες επιλογής της Ρωσίας και του Κατάρ για τη διεξαγωγή των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 αντίστοιχα.
Ποιοι εμπλέκονται στην υπόθεση
    Το κατηγορητήριο αφορά 14 πρόσωπα ύποπτα για απάτες, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και ξέπλυμα χρήματος. Εκτός των στελεχών της FIFA, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση της υπόθεσης.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, κατηγορίες διατυπώνονται κατά των Τζέφρι Γουέμπ, Εουτζένιο Φιγκερέντο, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντο Λι, Χούλιο Ρότσα, Κώστα Τάκα, Ραφαέλ Εσκιβέλ, Χοσέ Μαρία Μαρίν και Νικολά Λεός.
Κατηγορίες αναμένεται επίσης να διατυπωθούν κατά των στελεχών εταιρειών μάρκετινγκ Αλεσάντρο Μπουρσάκο, Ααρόν Ντέιβιντσον και Ούγκο και Μαριάνο Τζίνκις. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Ζοζέ Μάργκουλις ως μεσάζοντα σε παράνομες πληρωμές.
    Οι συλλήψεις αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τη FIFA, που κυβερνά τον κόσμο του ποδοσφαίρου και δέχεται κατηγορίες για διαφθορά επί δεκαετίες. Η θεαματική επιχείρηση πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την εκλογή προέδρου της, όπου ο Τζόζεφ Μπλάτερ, 79 ετών και πρόεδρος από το 1998, διεκδικεί πέμπτη θητεία.
    Ο Τζόζεφ Μπλάτερ δέχεται έντονη κριτική για τη διαχείριση της πάμπλουτης ομοσπονδίας, ο τζίρος της οποίας ανήλθε στα 2 δισ. ευρώ για το 2014, χρονιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι αντιδράσεις
    «Είναι μια κακή ημέρα για το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω όλα τα γεγονότα, αλλά σίγουρα μόνο καλά δεν είναι για την ομοσπονδία», δήλωσε σχετικά ο Ιορδανός διεκδικητής της προεδρίας της FIFA Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν, ο οποίος έχει στηρίξει την καμπάνια του στον πόλεμο κατά της διαφθοράς.
    Να σημειώσουμε πως οι συλλήψεις αποτελούν την κατάληξη μίας έρευνας που έχει ξεκινήσει μετά την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ, αντίστοιχα. Τότε είχαν υπάρξει μεγάλες αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, που έκαναν λόγο για χρήματα κάτω από το τραπέζι και η παγκόσμια ομοσπονδία είχε αναθέσει στον Αμερικανό πρώην γενικό εισαγγελέα, Μίτσελ Γκαρσία, να διεξαγάγει έρευνα για τις συγκεκριμένες υποθέσεις.
    Ο Γκαρσία συνέταξε μία έκθεση 350 σελίδων, την οποία παρέδωσε πέρσι τον Οκτώβριο στη FIFA και δεν δόθηκε ποτέ ολόκληρη στη δημοσιότητα. Ο υπεύθυνος δεοντολογίας της ομοσμποδίας έκρινε ότι οι ενδείξεις για αντικανονικές συμπεριφορές κατά τη διεκδίκηση των Παγκοσμίων Κυπέλλων δεν ήταν αρκετές για να ακυρωθεί η όλη διαδικασία. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γκαρσία παραιτήθηκε από τη θέση του, αφού άσκησε κριτική στον τρόπο διαχείρισης της αναφοράς του. 
    Πριν από λίγο το Reuters μετέδωσε πως ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας θα ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά συγκεκριμένων στελεχών της FIFA με κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος για τον τρόπο ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλων ποδοσφαίρου το 2018 και το 2022. Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι κατέσχεσαν δεδομένα και έγγραφα που ήταν αποθηκευμένα σε υπολογιστές της FIFA.
    Σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη στη Ζυρίχη, ο εκπρόσωπος της FIFA, Walter De Gregorio, δήλωσε σχετικά με την έρευνα της ελβετικής δικαιοσύνης:
    «Αυτό δεν είναι καλό από την άποψη της εικόνας και της φήμης μας, αλλά προκειμένου να ξεκαθαριστεί ό,τι έχουμε κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αυτό είναι καλό».
    Πρόσθεσε, ότι το 2018 το παγκόσμιο κύπελλο θα διεξαχθεί στη Ρωσία και το 2022 στο Κατάρ. Αναφέρθηκε μάλιστα και στον κ. Μπλάτερ, ο οποίος διευθύνει τη FIFA για 17 χρόνια τώρα, ότι είναι επικεντρωμένος στις εκλογές της Παρασκευής, οι οποίες θα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα. «Δεν χορεύει στο γραφείο του. Απλώς είναι πολύ ήρεμος», συμπλήρωσε. 
    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό η Ελβετία άλλαξε τη νομοθεσία για τις αθλητικές ομοσπονδίες και έτσι η FIFA από το καθεστώς μη κερδοσκοπικής εταιρείας λογίζεται πλέον ως ανώνυμη εταιρεία και υπόκειται στους νόμιμους φορολογικούς ελέγχους, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος. Από εκεί έχει ξεκινήσει και η έρευνα του FBI και φτάσαμε στις σημερινές εξελίξεις.
    Πάντως ο υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, δήλωσε πως οι συλλήψεις δεν έχουν σχέση με το Μουντιάλ του 2018 και την ανάληψη της διοργάνωσης των αγώνων από τη χώρα του, ενώ ο εκπρόσωπος του Μπλάτερ τόνισε πως ο πρόεδρος της FIFA δεν έχει σχέση με το θέμα και περιμένει τις δικαστικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου