Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

2.«Tο Υποβρύχιο»: Το ταβερνάκι - θρύλος στην Τούμπα όπου έπαιζαν τα «Αραπάκια» (ΒΙΝΤΕΟ)



2.«Tο Υποβρύχιο»: Το ταβερνάκι - θρύλος στην Τούμπα όπου έπαιζαν τα «Αραπάκια» (ΒΙΝΤΕΟ)
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
    Η εποχή που η Τούμπα δε θύμιζε σε τίποτα τη σημερινή της μορφή, που ήταν γεμάτη παράγκες και φτώχεια, ήταν μια εποχή που άνθρωποι ήξεραν να διασκεδάζουν και να χαίρονται τη ζωή με τα λίγα πράγματα που διέθεταν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το ταβερνάκι "Υποβρύχιο" που έγραψε τη δική του ιστορία στη Θεσσαλονίκη.
    Ένα μικρό ταβερνάκι, στη συμβολή των οδών Ισιδώρου και Υπατίας, πάνω από την παλιά Κονίτσης και πολύ κοντά στο γήπεδο του ΠΑΟΚ άφησε το σημάδι του στην περιοχή, καθώς δεν υπάρχει Θεσσαλονικιός που εκείνη την εποχή δεν γεύτηκε τους υπέροχους μεζέδες του και δεν γλέντησε υπό τους ήχους της μουσικής που έπαιζαν τα "Αραπάκια".
Ο Στέφος και οι μεζέδες του
    Ο Στέφος Κωστόπουλος, ιδιοκτήτης του "Υποβρυχίου", άνοιξε το μαγαζί του στα τέλη της δεκαετίας του '60, ωστόσο οι ένδοξες εποχές του ήρθαν στα μέσα της δεκαετίας του '70. Ο Στέφος με τη ζεστασιά που είχε το μαγαζί του, με την κλασσική διακόσμηση εκείνης της εποχής, με σημαία του ΠΑΟΚ, αλλά και με τον ύμνο της ρετσίνας κολλημένα στον τοίχο, αλλά πάνω από όλα με τις υπέροχες γεύσεις των φαγητών του, κατάφερε να γίνει γνωστός σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Φρέσκα προϊόντα, όλα μαγειρεμένα εκείνη την ώρα, μεράκι και ένα τηγάνι σε μια μικρή κουζίνα, ήταν τα τα "όπλα" του για να αποκτήσει φανατικούς πελάτες που στήριξαν το κατάστημα σε όλο το διάστημα της λειτουργίας του. Χρήστης του διαδικτύου αναφέρει: "Μαγαζάτορας ο Στεφος Κωστόπουλος με 1 τηγάνι μαγείρευε καμιά ζαγκέτα και μαρούλι σαλάτα".
Τα "Αραπάκια" που μάγευαν με τα τραγούδια τους
    Ο Βασίλης και ο Γιώργος, τα γνωστά "Αραπάκια" ήταν πασίγνωστοι εκείνη την εποχή με τα ρεμπέτικα τραγούδια που έπαιζαν. Ήρθαν από την Ανατολική Θράκη και τη δεκαετία του '70, αλλά και αργότερα κατάφεραν να γίνουν πασίγνωστοί με τα τραγούδια τους.  Μάλιστα χρήστης του διαδικτύου αναφέρει:   "Ακουγοντας αυτον τον αμανε η Τζενη Καρεζη ειχε πιει 3 μπουκαλια Δεμεστιχα. Ειχε ερθει και ο Μανος Χατζιδακις και τους ειχε ηχογραφησει".
    Κάντε ένα ταξίδι στο παρελθόν και απολαύστε τους αμανέδες στο ιστορικό "Υποβρύχιο" (βίντεο απόσπασμα από εκπομπή της ΕΡΤ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου