Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

8.Κόβεται στο μισό η κρατική επιχορήγηση στα κόμματα

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Έως και 50% αναμένεται να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, ενώ οι έλεγχοι των οικονομικών τους πρόκειται να αυστηροποιηθεί. «Οι ρυθμίσεις πλήττουν όσα κόμματα δεν έχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα», απαντά με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, την περίοδο 2009 - 2010 το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, που διανέμεται με βάση τα εκλογικά τους ποσοστά, είχε φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ.
    Έπειτα από διαδοχικές μειώσεις την τελευταία τριετία, έφθασε το 2013 τα 20 εκατομμύρια ευρώ και, όπως προαναφέρθηκε, πλέον συζητείται νέα μείωση, οπότε ενδεχομένως θα περιοριστεί ακόμη και στα 10 εκατ. ευρώ.
    Η σχετική πρωτοβουλία, συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, την περασμένη Τετάρτη και θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών για την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο.
    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι σχετικές ανακοινώσεις, που θα συνδυαστούν και με τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα παρουσιαστούν πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά θα ψηφιστούν τον Ιούνιο.
    Παράλληλα με το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο θα ενισχύεται και η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, με πρόνοιες που παραπέμπουν στο «αμερικανικό μοντέλο». Τα τελευταία θα είναι εφ' εξής υποχρεωμένα να δημοσιοποιούν τις πηγές χρηματοδότησής τους, όταν είναι ιδιώτες, ενώ θα υπάρξει και μηχανισμός ελέγχου των δαπανών τους.
Πιο αναλυτικά:
    Ο έλεγχος δεν θα γίνεται πλέον από την ίδια τη Βουλή, αλλά από ένα σώμα που θα περιλαμβάνει και δικαστικούς, με τους βουλευτές να μην είναι σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία.
    Τα κόμματα θα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας.
    Οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών προς τα κόμματα θα είναι ονομαστικές και δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις 50 χιλιάδες ευρώ.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη θέση ότι τα σχέδια για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων στοχεύουν στο να πλήξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα ρουσφέτια, τις μίζες και τη διαφθορά.
    Τα κόμματα, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, πρέπει να εκφράζουν τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και όχι να αποτελούν παραμάγαζα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
     Σε πλήρη αντίθεση με μια λογική όπου τα μίντια και το κεφάλαιο θα καθορίζουν τις δυνατότητες προβολής ενός κόμματος, η διασφάλιση της αυτόνομης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων συνιστά απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
    «Σε αυτό το πλαίσιο, η κατοχύρωση της κρατικής χρηματοδότησης θα πρέπει να διέπεται από διαφάνεια, δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο και το ύψος της να διασφαλίζει την προβολή της πολιτικής και της δράσης τους, καθώς και την ανεξαρτησία τους»
Δηλαδή, εάν εγώ ο άσχετος κατάλαβα καλά, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ κτλ, ενώ το ΖΥΡΙΖΑ δεν είναι.

Έ, αφού το λένε αυτοί, ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου