Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

1.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 70 υποψήφιοι διεκδικούν 13 θώκους

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 70 υποψήφιοι διεκδικούν 13 θώκους
Του Νίκου Ηλιάδη
http://www.makthes.gr/
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
    Τις ημέρες αυτές κρίνεται αν όλοι όσοι το προηγούμενο διάστημα εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι θα καταφέρουν τελικά να φτάσουν ως το τέλος, συγκροτώντας ικανά ψηφοδέλτια. Σε αυτό κατατείνουν οι προσπάθειες των περισσοτέρων υποψηφίων, οι οποίοι προσπαθούν να προσεταιριστούν τα καλύτερα στελέχη των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να παρουσιάσουν ισχυρούς συνδυασμούς.   Παράλληλα, σε ορισμένους δήμους γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ υποψηφίων οι οποίοι διερευνούν το ενδεχόμενο σύμπραξης.
    Με βάση τα έως σήμερα δεδομένα το δημαρχιακό αξίωμα στους 13 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, πλην του κεντρικού, διεκδικούν περί τους 70 υποψηφίους!
    Το μέχρι στιγμής προεκλογικό σκηνικό σε κάθε δήμο διαμορφώνεται ως εξής:
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
    Επτά είναι μέχρι στιγμής οι ενδιαφερόμενοι για το δημαρχιακό αξίωμα στον δήμο Καλαμαριάς, τον μοναδικό ο οποίος δεν έχει επηρεαστεί από τον «Καλλικράτη». Ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του την περασμένη Πέμπτη και θα έχει βεβαίως εκ νέου τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Από τον χώρο της ΝΔ εμφανίζονται προς το παρόν δύο υποψηφιότητες. Πρόκειται για τους δημοτικούς συμβούλους Στέλιο Μαντζαρίδη και Δημήτρη Τζοβάνη. Δύο είναι και οι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιοι. Ο Μανόλης Λαμτζίδης, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς», ο οποίος έχει την επίσημη στήριξη του κόμματος, και ο Μιχάλης Παναγιωτίδης, τον οποίο στήριζε το κόμμα σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και κατεβαίνει τώρα ανεξάρτητος. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχεται και η πρώην αντιδήμαρχος Αμαλία Πασαλίδου, η οποία εγκαινίασε προ ημερών το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού της. Υποψήφιος της προσκείμενης στο ΚΚΕ «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ο γεωπόνος Βικέντιος Αντωνάκης.
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ
Πληθωρισμός υποψηφιοτήτων παρατηρείται και στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπου για το δημαρχιακό αξίωμα διαγκωνίζονται τελικώς επτά ενδιαφερόμενοι. Πρόκειται για τον νυν δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος έχει τη στήριξη της ΝΔ. Απέναντί του είναι ο δικηγόρος Γιώργος Κυριλλίδης, τον οποίο στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ. Συνδυασμό συγκροτεί ο πρώην αντιδήμαρχος του κ. Κυρίζογλου Γιώργος Καζαντζίδης, επικεφαλής της παράταξης «Όραμα για το μέλλον». Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον φαρμακοποιό και δημοτικό σύμβουλο Παράσχο Λαδά, ο οποίος έχει τη στήριξη της υποψήφιας το 2010 με το ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτίνας Βούλας Τεκτονίδου, που συμμετέχει πλέον στην «Κοινωνική Συμφωνία». Το ΚΚΕ κατεβάζει τον εκπαιδευτικό Γιάννη Νοτάκη. Στις εκλογές θα συμμετάσχουν και σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Το ένα είναι η «Εργατική Αντεπίθεση», η οποία το 2010 είχε εκλέξει δημοτικό σύμβουλο τον Ηλία Βούζα, ενώ συνδυασμό κατεβάζει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με επικεφαλής τον Ηλία Σμήλιο.
ΚΟΡΔΕΛΙΟ-ΕΥΟΣΜΟΣ
Έξι είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι θα διεκδικήσουν το δημαρχιακό αξίωμα στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Ο ένας είναι ο νυν δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης με τη στήριξη της ΝΔ. Στην πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης συγκροτήθηκε συνδυασμός με επικεφαλής τον πρώην αντιδήμαρχο Κώστα Σωτηράκη, τον οποίο στηρίζουν τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη όπως οι κ. Χατζηβρέττας, Λεμπετλής, Πετρίδης κ.ά. Υποψήφιος είναι ξανά ο προερχόμενος επίσης από τη ΝΔ Πέτρος Σούλας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τον Ανέστη Βασιλειάδη, υποψήφιο και το 2010. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατεβάζει ξανά τον Λεωνίδα Ναθαναηλίδη. Υποψήφιος είναι και ο Θεοφάνης Παπαδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Ελεύθεροι - Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών».
ΝΕΑΠΟΛΗ-ΣΥΚΙΕΣ
Σημαντικές ανατροπές υπήρξαν στον χάρτη των υποψηφιοτήτων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Ο έως πρότινος σίγουρος υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Δημήτρης Ζιγκερίδης, είναι ιδιαιτέρως χολωμένος με το κόμμα του, καθώς την τελευταία στιγμή οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Φασφαλή. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και μέχρι πριν από μερικές ημέρες ήταν στέλεχος της πλειοψηφίας, καταλαμβάνοντας μάλιστα έμμισθη θέση προέδρου δημοτικής επιχείρησης. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη πληροφορίες φέρουν τον κ. Ζιγκερίδη να ετοιμάζεται να ανακοινώσει την απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Εξελίξεις επ’ αυτού αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.
Η δεύτερη ανατροπή αφορά την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Νεάπολης Γρηγόρη Χατζησάββα, με τον οποίο συντάσσεται και ο πρώην αντιδήμαρχος Βασίλης Μιχαηλίδης. Ο νυν δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης είναι ξανά υποψήφιος και θα έχει βεβαίως την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Γιαρένη, ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει ξανά τον επιχειρηματία Χαράλαμπο Βέλλη. Συγκρότηση ψηφοδελτίου επιχειρεί και ο προσκείμενος στη ΝΔ, πρώην συνεργάτης της Έλενας Ράπτη, Ανδρέας Σταυρίδης.
ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Επτά υποψήφιοι κατεβαίνουν στον δήμο Παύλου Μελά. Πρόκειται για τον νυν δήμαρχο Διαμαντή Παπαδόπουλο, ο οποίος την περασμένη Κυριακή έκανε την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του ενώπιον περίπου χιλίων συμπολιτών του. Υποψήφιοι θα είναι και δύο πρώην στελέχη του συνδυασμού του τα οποία αποχώρησαν στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας. Είναι ο Γιάννης Μοσχούλας και ο Γιώργος Λίλτσης, οι οποίοι κινούνται για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Εκ νέου υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος πρόσκειται στη ΝΔ. Συνδυασμό καταρτίζει και ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, με τον οποίο συντάχθηκε ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος είναι ο δημοσιογράφος Τάσος Σταμπουλής. Τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Βούρτσα κατεβάζει επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το ΚΚΕ.
ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Καρέ υποψηφίων υπάρχει στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Εκτός από τον νυν δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη υποψήφιοι είναι επίσης ο Απόστολος Αντωνούδης, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους, ο Οδυσσέας Μααΐτα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ τελευταίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Νυφούδης.
ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι εισέρχονται στην τελική προεκλογική ευθεία στον δήμο Λαγκαδά. Είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης, ο τέως δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης, αμφότεροι από τον χώρο της ΝΔ, χωρίς ωστόσο κομματική στήριξη. Υποψήφιος είναι εκ μέρους του ΚΚΕ ο Φίλιππος Γεωργουδάκης ενώ τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει η Μαρκέλα Ταυρίδου.
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Στους έξι ανέρχονται οι υποψήφιοι στον δήμο Ωραιοκάστρου. Πρόκειται για τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Σαραμάντο, τον πρώην δήμαρχο Μυγδονίας Αστέριο Γαβότση, ο οποίος έχει ανακοινώσει ήδη σχεδόν το σύνολο του συνδυασμού του, τον Άγγελο Θέμελη από το ΚΚΕ, τον Γρηγόρη Εδιρμέλη ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πρώην αντιδήμαρχο του Νίκου Μπάτου, ο οποίος συγκροτεί ένα σχετικά νεανικό ψηφοδέλτιο. Υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει και ο Δάκης Μανουσάκης, υποψήφιος το 2010 με τον συνδυασμό της Χριστίνας Αλίρη.
ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
Επτακόσιοι ογδόντα υποψήφιοι θα απαιτηθούν για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των έξι υποψηφίων δημάρχων στον δήμο Χαλκηδόνας. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπράξεων, έστω και της τελευταίας στιγμής. Μια τέτοια σύμπραξη σημειώθηκε ήδη, καθώς ο πρώην δήμαρχος Κουφαλίων Γιάννης Τσουκνιδάς, ο οποίος πρόσκειται στη ΝΔ, και ο επίσης Κουφαλιώτης Μαυρουδής Μηντσιούδης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, συνένωσαν δυνάμεις με υποψήφιο δήμαρχο τον πρώτο. Υποψήφιος είναι και ο πρώην δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Άρης Αραμπατζής ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ, ο πρώην δήμαρχος Κουφαλίων Δημήτρης Μπελίδης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, ο Φώτης Κυριακίδης ο οποίος έχει τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και ο γυμναστής Σάββας Μωυσίδης από το ΚΚΕ. Πριν από μερικές ημέρες υποψηφιότητα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Αγγελόπουλος, ο οποίος θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπίκος δεν ξανακατεβαίνει, ενώ άγνωστο είναι τι θα πράξει ο τέως δήμαρχος Χαλκηδόνας Παναγιώτης Δαϊκούδης.
ΘΕΡΜΗ
Προς τέσσερις υποψηφιότητες οδεύουν στον δήμο Θέρμης. Ο νυν δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος είναι ξανά υποψήφιος ως επικεφαλής της ανεξάρτητης παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα». Η ΝΔ εμφανίζει δυστοκία, καθώς ο υποψήφιος του 2010 Νίκος Βεζυρτζής αποσύρθηκε. Τα ονόματα που ακούγονται είναι του γιατρού Κώστα Γραικού, υποψήφιου με τη ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Πάλλα και της δημοτικής συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Μαριάννας Καπουσούζη, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Νίκου Σαλαγκούδη.
Αυτόνομος αποφάσισε να κατεβεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το 2010 εμφανίστηκε διασπασμένος, καθώς ένα μέρος του (με Σωκράτη Φάμελλο και Αργύρη Κουγιάμη) συμμετείχε στον συνδυασμό του Θ. Παπαδόπουλου, ενώ άλλο τμήμα της οργάνωσης, εκτός Θέρμης, υποστήριξε τη Σοφία Βασιλειάδου. Αυτή τη φορά, παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες της οργάνωσης Θέρμης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αυτόνομη κάθοδο. Η απόφαση για το πρόσωπο του υποψηφίου θα ληφθεί ως το τέλος της εβδομάδας. Πιθανότερος υποψήφιος φαντάζει πάντως ο νυν αντιδήμαρχος Σ. Φάμελλος. Από τον χώρο του ΚΚΕ υποψήφιος είναι ο καθηγητής Φάνης Καρκατζούνης.
ΒΟΛΒΗ
Τέσσερις υποψήφιοι θα διεκδικήσουν το αξίωμα του δημάρχου στον δήμο Βόλβης.
Υποψήφιος με την υποστήριξη της ΝΔ είναι ο προ μηνών εκλεγείς δήμαρχος, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Γαλαμάτη, Διαμαντής Λιάμας. Αντίπαλός του είναι ο Δημήτρης Στοΐτσας, εκπροσωπώντας την παράταξη του πρώην δημάρχου Αγίου Γεωργίου Άγγελου Φραντζή. Από την ίδια παράταξη προέρχεται και ο ξενοδόχος Γιώργος Νανάκος, ο οποίος συγκροτεί συνδυασμό. Τέλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι η καθηγήτρια Βασιλική Πολυζωίδου.
ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ
Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι στον δήμο Θερμαϊκού, στον οποίο ο νυν δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Από τον χώρο της ΝΔ υποψήφιος είναι ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, επικεφαλής του συνδυασμού «Θερμαγικός». Αντίπαλός του είναι ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης. Το ΚΚΕ κατεβάζει τη δασκάλα Ντίνα Μώραλη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον δημοσιογράφο Σπύρο Κουζινόπουλο.
ΔΕΛΤΑ
Στον δήμο Δέλτα συνωστίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, περισσότεροι υποψήφιοι από κάθε άλλον δήμο. Βεβαίως άγνωστο παραμένει πόσοι εξ αυτών θα καταφέρουν να στελεχώσουν ψηφοδέλτιο. Τελευταίος, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ανακοίνωσε υποψηφιότητα ο νυν περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Μίμης Φωτόπουλος. Υποψήφιος θα είναι και ο νυν δήμαρχος Γιώργος Γλώσσης, επίσης προερχόμενος από τη ΝΔ όπως και ο κ. Φωτόπουλος. Απέναντί του θα είναι ο πρώην αντιδήμαρχός του Γιάννης Ζήσης, ο οποίος κινείται για τη στελέχωση ψηφοδελτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τον εκπαιδευτικό Γιάννη Ρήγα και το ΚΚΕ τον εκτελωνιστή Ανέστη Πετρίδη. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι. Σήμερα πρόκειται να ανακοινώσει αν θα είναι ή όχι υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος Εχεδώρου και πρώην βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης. Συζητήσεις για το ενδεχόμενο συγκρότησης συνδυασμού γίνονται και από τους Γρηγόρη Ουζούνη, πρώην δήμαρχο Χαλάστρας, τον δικηγόρο Αντώνη Ζακαλκά και τον Νίκο Γλερίδη. Τη δική τους προσπάθεια καταβάλλουν επίσης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βαλάντης Παπαγεωργίου και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Σκουλαριώτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου