Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

9.Εκσυγχρονισμός των ρουκετοβόλων RM-70 - Η Ρωσία δίνει δωρεάν 50+ συστήματα

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Στις κορυφαίες προτεραιότητες του Ελληνικού Στρατού περιελήφθη  το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τουλάχιστον 48 μονάδων των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70, 150 συστήματα των οποίων είχαν παραληφθεί την περίοδο 1991-92 από τα αποθέματα του του πρώην ανατολικογερμανικού Στρατού και εξακολουθούν και υπηρετούν 116 μέχρι σήμερα.
    Το πρόγραμμα θα βγει τους επόμενους μήνες με την ίδια διαδικασία που ζητήθηκαν οι προτάσεις εκσυγχρονισμού από τους ενδιαφερόμενους οίκους για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 με την έκδοση RfΙ η οποία βέβαια έχει ουσιαστικά έναν αποδέκτη, την Ρωσία. 

    Υπάρχει και μια σλοβακική εταιρεία που συνεργάζεται με μία γερμανική, αλλά και μια πολωνική πρόταση, οι οποίες απέχουν πολύ τόσο σε οικονομικά όσο και σε επιχειρησιακά κριτήρια.
    Τα συστήματα βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση και περιλάμβάνουν σημαντικό αριθμό οχημάτων της ίδιας σειράς, ειδικά διασκευασμένων για τη μεταφορά εφεδρικών πυρομαχικών.
    Το συνολικό κονδύλι που προβλέπεται για τον εκσυγχρονισμό των 48 συστημάτων ανέρχεται σε 28,8 εκατ. ευρώ και θα αφορά την αναβάθμιση των ρουκετών (σύστημα προώθησης με αύξηση της ακτίνας δράσης μέχρι και 40 χλμ. ανάλογα με τον πρόγραμμα που θα επιλεγεί και της κεφαλής).
    Θα υπάρξει και μια προαίρεση για 24 επιπλέον συστήματα, αλλά και πιθανότητα δωρεάν παραχώρησης από τον ρωσικό Στρατό επιπλέον ρουκετοβόλων.
    Το πρόγραμμα έρχεται σε μία στιγμή που ήδη η Ρωσία έχει προτείνει την παραχώρηση ρουκετών Smerch στον ΕΣ ακτίνας δράσης 90 χλμ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η Ρωσία προσφέρει δωρεάν επιπλέον 50 συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους με την προϋπόθεση να εκσυγχρονιστούν όλα μαζί.
    Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο ΕΣ συνολικά 116 ΠΕΠ RM-70, τα οποία έχουν εντυπωσιάσει τόσο με την αξιοπιστία τους (είχαν παραληφθεί από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού Στρατού το 1992) όσο και με τον τεράστιο όγκο πυρός που επιδεικνύουν στις ασκήσεις.
    Σε ότι αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο απόθεμα βλημάτων και κατά αυτόν το τρόπο το πρόγραμμα είναι περισσότερο συμφέρον  από το να οδεύσουμε σε αγορά καινούργιων συστημάτων ΠΕΠ.
    Ο εκσυγχρονισμός των ΠΕΠ RM-70 είνα το μοναδικό πρόγραμμα που συνδυάζει χαμηλό κόστος και υψηλή απόδοση, αφού πλέον τα ρουκετοβόλα θα μπορούν να πλήττουν τις εχθρικές follow-on-forces ή και τις συγκεντώσεις των εχθρικών στρατευμάτων σε βάθος 40 χλμ. Ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου ένα τέτοιο επιχειρησιακό χαρακτηριστικό είναι πολύτιμο.
    Bλέπουμε ότι "κάτι κινείται" παρά τους ασφυκτικούς περιορισμούς που έχει επιβάλλει το Μνημόνιο. Το RfI για τα F-16, την MKΠ για τα εκπαιδευτικά Τ-41 κλπ, γίνονται κάποιες προσπάθειες να σταθεί το οικοδόμημα σε ανεκτά επίπεδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου