Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

2.Πώς η Ελλάδα «δωροδόκησε» τη FIBA με 800.000 ευρώ για να παίξει η Εθνική στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
iefimerida.gr
Χριστίνα Φωτεινάκη
    Το απίστευτο για τα δεδομένα της εποχής ποσό των 800.000 ευρώ έδωσε η Ελλάδα στην Παγκοσμία Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA ) προκειμένου να εξασφαλίσει τη wild card για το Παγκόσμιο Κύπελλο (30/8-14/9) και να δώσει το παρών στη διοργάνωση η Εθνική μας Ομάδα.
    Από την κούρσα για τη wild card αποσύρθηκαν οι Ιταλοί με τον πρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας Τζάνι Πετρούτσι, να ξεκαθαρίζει σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου πως «δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να μπούμε στον πλειστηριασμό». «Θα ήταν ανήθικο να συμμετάσχουμε σε διαδικασία που έχει εξελιχθεί με όλες τις έννοιες και τους σκοπούς, σε δημοπρασία, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Μια από τις δυσκολότερες της ιστορίας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, ωστόσο η Ελληνική Ομοσπονδία και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν έδειξαν να πτοούνται και έριξαν στο τραπέζι το ποσό των 800.000 ευρώ!
    Το ποσό εκκίνησης στον απίστευτο αυτό πλειστηριασμό ήταν 500.000 ευρώ, αλλά η Corriere dellο Sport έγραψε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα έδινε 1 εκατομμύριο και τώρα αρμόδιες πηγές «διορθώνουν» ότι το επίμαχο ποσό ήταν σε ελβετικά φράγκα, ήταν μόνο 800.000 ευρώ.

    Και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης και περικοπών και μόλις λίγες μέρες μετά τη δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού στην ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ότι η κρατική επιχορήγηση προς τις αθλητικές ομοσπονδίες κόβεται στο μισό, από 24,5 εκάτ. ευρώ πέρυσι στα 12 εκάτ. ευρώ.
Wild card τέλος!
Επειδή από το παραπάνω φαίνεται ότι εμείς δωροδοκήσαμε για την συμμετοχή, διαβάστε παρακάτω την συνήθη τακτική που ακολουθείται κάθε φορά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή και ότι εμείς ΚΑΛΩΣ δώσαμε το 800.000ευρω.
http://www.sport24.gr/
Νίκη Μπάκουλη
    To Central Board της FIBA θα συναντηθεί για πρώτη φορά φέτος στις 1-2/2, στη Βαρκελώνη, για να αποφασίσει για τις wild card του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτή είναι η τελευταία φορά που θα ακολουθηθεί αυτό το σύστημα. Δείτε γιατί.
    Το κύριο θέμα στην ατζέντα που έχει το Central Board της FIBA, που θα συγκαλέσει την πρώτη της σύσκεψη για το 2014 το ερχόμενο σαββατοκύριακο (1-2/2), στη Βαρκελώνη, είναι το σε ποια χέρια θα καταλήξουν οι τέσσερις wild card που υπάρχουν διαθέσιμες για το Παγκόσμιο Κύπελλο (30/8-14/9).
    Αυτές θα είναι οι τελευταίες wild card, διότι με το νέο σύστημα που θα ισχύσει από το 2017, η FIBA θα διασφαλίζει τη συμμετοχή των καλύτερων στα Παγκόσμια Κύπελλα, μέσω προκριματικών αγώνων που θα διεξάγονται σε διάστημα 18 μηνών.
    Το Σάββατο 1/2 οι καθ' ύλην αρμόδιοι θα αποφασίσουν για τις χώρες που θα συμπληρώσουν τη λίστα των 24 της Ισπανίας. Ακολούθως, θα γίνει η κλήρωση των ομίλων (3/2), με τις ομάδες να χωρίζονται σε τέσσερα γκρουπ των έξι. Οι όμιλοι θα φιλοξενηθούν στο Μπιλμπάο, τη Γκραν Κανάρια, τη Γρανάδα και τη Σεβίλη, ενώ η τελική φάση θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη.
    Τα έθνη που κατέθεσαν τους φακέλους τους για να θέσουν υποψηφιότητα για τη wild card, έως τις 30/10 του 2013, ήταν οι Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Νιγηρία, Πολωνία, Κατάρ, Τουρκία και Βενεζουέλα.
    Εξ αυτών, αποσύρθηκε η Ιταλία και άρα έμειναν 14 υποψήφιοι. Όλοι κατέβαλαν τη δωρεά των (τουλάχιστον) 800.000 ευρώ -εκ των βασικών προϋποθέσεων για την υποψηφιότητα.
    Η FIBA θυμίζει ότι τα κριτήρια αφορούν το δημοφιλές του σπορ σε κάθε χώρα, την ποιότητα των αποτελεσμάτων των εθνικών ομάδων, τη φιλοξενία παλαιότερων διοργανώσεων της FIBA, την επιρροή που θα έχει η συμμετοχή της χώρας, στην ανάπτυξη του αθλήματος σε κάθε χώρα, τη δέσμευση των καλύτερων παικτών κάθε έθνους να συμμετάσχουν.
    Φυσικά υπάρχουν και οικονομικά κριτήρια. Όπως; Αν έχουν δοθεί τηλεοπτικά δικαιώματα, τη σημασία της χώρας στην αγορά των χορηγών της FIBA και τη σημασία της χώρας στους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Η παγκόσμια ομοσπονδία θα ελέγξει τον τρόπο που λειτουργεί κάθε εθνική ομοσπονδία, το κατά πόσο της συμπαρίσταται η κυβέρνηση του έθνους και τη συμμετοχή στις δραστηριότητες της FIBA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου