Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Έφυγε από την ζωή ο φύλακας των Ελλήνων πεσόντων στους Βουλιαράτες


Έφυγε από την ζωή ο φύλακας των Ελλήνων πεσόντων στους Βουλιαράτες
Το έστειλε ο Γεώργιος Μέρμηγκας
    Ο τόπος μας ακόμη πιο «φτωχός» καθώς «έφυγε» από τη ζωή ο άξιος Βορειοηπειρώτης Γεώργιος Μπάκος.
    Γέννημα θρέμμα Βουλιαρατινός, γαλουχήθηκε με την αγάπη στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Αγωνίστηκε με ζήλο για το δίκαιο και βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του, κατάφερε να κρατήσει άσβεστη την αγάπη και την ευγνωμοσύνη, προς όλους εκείνους τους Έλληνες Φαντάρους του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά τα έτη 1940 – 41, βαστώντας ως άλλο επτασφράγιστο μυστικό μέσα στο στυγνό χοτζικό καθεστώς τα ονόματα και το σημείο όπου ενταφιάστηκαν, εντός του σημερινού κοιμητηρίου στους Βουλιαράτες της Δρόπολης οι ήρωες πεσόντες.
    Μια αγέρωχη μορφή, η οποία πάντοτε καλωσόριζε τους επισκέπτες – προσκυνητές αυτού του τόσο ιερού χώρου και με γλαφυρότητα διηγούνταν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ύψωμα του «Αγίου Αθανασίου» Βουλιαρατών και όχι μόνο. 
    Ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύσει και αιωνία του η μνήμη!
     «Όταν Αλβανοί γκρέμισαν το νεκροταφείο των πεσόντων του 40 φύλαγα τα ονόματα των νεκρών σε χαρτάκι για να μην τους ξεχάσω»
    Ο Δημήτρης Μπάκος ήταν ο άνθρωπος που φρόντισε να στηθεί το νεκροταφείο για τους νεκρούς μας απο τον πόλεμο του 40 στο χωριό Βουλιαράτες στην Βόρεια Ηπειρο.
    Ο χώρος όμως δεν γλίτωσε απο το θρησκευτικό μένος Αλβανών που μπήκαν στο κοιμητήριο και ξήλωσαν τους σταυρούς αφήνοντας πίσω τους αποκαρδιωτικές εικόνες..
    Μετά απο αυτή την καταστροφή ο Δημήτρης Μπάκος φρόντισε να ενημερώσει τον Μπάκο Γιώργο για τα ονόματα των νεκρών και τη θέση στην οποία ο καθένας ήταν θαμμένος Απο το το 1972 και μετά η φροντίδα του νεκροταφείου πέρασε στα χέρια του Γιώργου Μπάκου
    Οπως μας εξομολογήθηκε ο ίδιος, όλα τα ονόματα και τις θέσεις των πεσόντων τα είχε σημειώσει σε ένα χαρτάκι για να μην ξεχάσει κανένα.. απο τα παλληκάρια του πολέμου ,το οποίο και πρόσεχε σαν κόρη οφθαλμού ..Το 1991 κατάφεραν να στήσουν εκ νέου μία περίφραξη και να επανατοποθετήσουν τους σταυρούς στα μνήματα ενώ με την βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστασίου ,το 1999 οι τάφοι έγιναν μαρμάρινοι και το κοιμητήριο απέκτησε τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου