Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Προκαλεί η Τουρκία για τη Γενοκτονία: «Ευλογημένη μέρα η 19η Μαΐου»


Προκαλεί η Τουρκία για τη Γενοκτονία: «Ευλογημένη μέρα η 19η Μαΐου»
    Νέα προκλητική επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπολύει η Άγκυρα, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να εξαπολύει «πυρά» εναντίον της χώρας μας με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και να κάνει λόγο για «αβάσιμες και ανόητες» δηλώσεις από πλευράς του ελληνικού κοινοβουλίου και των ελληνικών Αρχών.
    Στην ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε χθες, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:
    «Η 19η Μαΐου 1919, όταν κάναμε το πρώτο βήμα του εθνικού πολέμου για την απελευθέρωσή μας, είναι μια ευλογημένη μέρα όχι μόνο για το έθνος μας αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν κατά του ιμπεριαλισμού. Μια τέτοια ημέρα, οι αβάσιμες και ανόητες δηλώσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και των ελληνικών αρχών, υπό το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919, δεν μπορούν να συμβιβαστούν ούτε με τα ιστορικά γεγονότα ούτε με τις Αρχές του 21ου αιώνα».
    Η ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο για «εισβολή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη την 15η Μαΐου 1919», η οποία «προστέθηκε στην κατοχή της Κωνσταντινούπολης».
    «Και αυτή η φοβερή κατοχή χωρίς δικαιολογία έγινε σκηνικό φρικαλεότητας που μετατράπηκε σε μια προγραμματισμένη και επαίσχυντη εισβολή» υποστηρίζει επίσης η ανακοίνωση.
    Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, η Άγκυρα αναφέρει:
    «Η ελληνική ηγεσία, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, θα πρέπει να θυμάται τις εκθέσεις της Ερευνητικής Επιτροπής των χωρών της Συμμαχίας και τα γεγονότα πίσω από το άρθρο για τα εγκλήματα πολέμου της Συνθήκης της Λωζάννης»
    «Μετά την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, η πρόταση του πρωθυπουργού Βενιζέλου για υποψηφιότητα του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της σημερινής προσπάθειας αντίθετης ανάγνωσης της ιστορίας από ανεύθυνους και ριζοσπαστικούς κύκλους» λέει η ανακοίνωση, και καταλήγει λέγοντας:
    «Είναι ανάγκη να κατανοήσει ορθά η Ελλάδα τις αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο αντί να αρνείται, όπως έκανε και στο παρελθόν, να δεχθεί τη χείρα φιλία που της τείνουμε για επίλυση των διμερών μας διαφορών μέσω του διαλόγου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου