Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ
Ανεπιτυχής εκτόξευση δορυφόρου από το Ιράν - ΗΠΑ: «Μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές»
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr
    Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό το Ιράν ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και μέσα μεγάλου βεληνεκούς.  Για τον λόγο αυτόν επέβαλε εκ νέου κυρώσεις εναντίον της χώρας το 2018 σε μια δήθεν απόπειρα πρόληψης αυτού του φαινομένου.
    Το Ιράν εκτόξευσε την Κυριακή ένα δορυφόρο ιρανικής κατασκευής (ονόματι "Zafar" που στα Φαρσί σημαίνει "Νίκη"), ο οποίος όμως δεν κατάφερε να τεθεί σε τροχιά, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, ενώ προηγήθηκαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκτόξευσης το 2019
    Η εκτόξευση, ωστόσο, καταγγέλθηκε από τις ΗΠΑ, η οποία ισχυρίζεται ότι ο πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραδώσει πυρηνικές κεφαλές και ότι ολόκληρο το έργο κάλυπτε ένα τεστ βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκους.
    Η Τεχεράνη αρνείται τις συγκεκριμένες κατηγορίες, καθώς επίσης και την επιδίωξη του στόχου της παραγωγής πυρηνικών όπλων, επιμένοντας ότι η χρήση τους αντίκειται στο Ισλάμ.
    Οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχουν επίσης επανειλημμένα επισημάνει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της παρακολουθούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).  Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αρνήθηκαν να ανακαλέσουν τις κατηγορίες τους.
    Το 2018 η διοίκηση Τραμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η οποία είχε περιορίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και επέβαλε κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
    Η επιβολή κυρώσεων οδήγησε την Τεχεράνη να σταματήσει να συμμορφώνεται με τις διατάξεις της συμφωνίας, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αμφισβήτηση της ύπαρξης της συμφωνίας.
Ρουχανί: Ο Σολεϊμανί θα μπορούσε να έχει σκοτώσει Αμερικανούς Στρατηγούς αλλά δεν το έκανε
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr
    Ο Διοικητής των επιλέκτων Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε σε επίθεση με drone των ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι ο Σολεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών στο Ιράκ.
    Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί δήλωσε την Δευτέρα ότι ο Κασέμ Σολεϊμανί θα μπορούσε να είχε σκοτώσει Αμερικανούς Στρατηγούς πολλές φορές κατά τη δράση του σε Ιράκ, Αφγανιστάν και άλλες χώρες αλλά επέλεξε να μην κάνει τέτοια πράγματα.
    «Ο διοικητής Σολεϊμανί ήταν ένας άνδρας που επιδίωκε τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή» δήλωσε ο Ρουχανί. «Αν ο διοικητής Σολεϊμανί ήθελε να σκοτώσει Αμερικανούς Στρατηγούς θα ήταν πολύ, πολύ εύκολο γι’ αυτόν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και αλλού. Δεν το έκανε ποτέ».
    Μετά τον θάνατο του Ιρανού Διοικητή, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είχε κακόβουλες προθέσεις κατά των Αμερικανικών πρεσβειών στην περιοχή, κατηγορώντας τον για ενορχήστρωση βίαιων διαδηλώσεων κοντά στην πρεσβεία της Βαγδάτης. Η Τεχεράνη καταδίκασε τη δολοφονία ως «φρικτό έγκλημα» και απάντησε με αεροπορικές επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ.
    Μετά το συμβάν, που στοίχισε τη ζωή και σε αρκετούς Ιρακινούς αξιωματικούς, η βουλή στη Βαγδάτη  ψήφισε υπέρ του τέλους των ξένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, ωστόσο, οι ΗΠΑ αγνόησαν την απόφαση. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να διαπραγματευτεί την αποχώρηση στρατιωτών, ωστόσο σύμφωνα με τον Μάικ Πομπέο, η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να συζητήσει πιθανή μείωση των δυνάμεών της στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου