Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Ποιος θα καθαρίζει τις τουαλέτες στα γραφεία της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ)


Ποιος θα καθαρίζει τις τουαλέτες στα γραφεία της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ)
Θα έρθει συνεργείο από την Ολλανδία να καθαρίζει τα κτίρια της Α’ Διεύθυνσης ΠΕ;
Το έστειλε ο Βασίλης Σινανίδης
του Θάνου Τζήμερου  
    Δεν παίζεται αυτό το κράτος. Συζητούσαμε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο επί μία ώρα για το αν θα καθαρίζονται οι τουαλέτες στα γραφεία της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ). (Εκεί που η ελλειψη καθαριότητας… ελλοχεύει τον κίνδυνο.)
    Υπάρχει κανένας που διαφωνεί; Προφανώς και πρέπει να καθαρίζονται. Το θέμα είναι πώς. Θαυμάστε παράνοια. Σε ποιον ανήκει η Α’ Διεύθυνση ΠΕ; Στο Υπουργείο Παιδείας. Ποιος θα έπρεπε να έχει την ευθύνη για την καθαριότητα των γραφείων της; Το Υπουργείο Παιδείας. Για κάποιον ακατανόητο λόγο την έχει η Περιφέρεια Αττικής.
    Τι θα έπρεπε να κάνει η Δούρου που χειρίστηκε το θέμα επί 5 χρόνια; Να προκηρύξει διαγωνισμό, να υποβληθούν προσφορές, να ανακηρυχθεί ο μειοδότης, να πάρει τη δουλειά, να καθαρίζονται τα γραφεία.
    Τι έκανε η Δούρου; Απ’ ευθείας αναθέσεις με 20άρια. Δηλαδή με το ποσό (20.000 ευρώ) που επιτρέπει ο νόμος ως ανώτατο όριο για την απ’ ευθείας ανάθεση. Τέλειωνε το ένα 20άρι; Εγκρινόταν το άλλο.  Απ’ ευθείας.
    Και εδώ είναι το πρώτο θέμα. Κάθε απ’ ευθείας ανάθεση γεννάει ερωτηματικά για το ποιος είναι ο κολλητός που παίρνει τη δουλειά. Όμως υπάρχει και ο αντίλογος. Λέει ο αναθέτων απ’ ευθείας: «Αν πάω by the book, ο νόμος με υποχρεώνει, λόγω του ύψους του ποσού, να κάνω διεθνή διαγωνισμό. Τεράστια ταλαιπωρία που θα κρατήσει 8 μήνες, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα διεθνές ενδιαφέρον.» Όντως. Για δουλειές εντάσεως εργασίας δεν έχει νόημα ο διεθνής διαγωνισμός. Ένα συνεργείο καθαριότητας έχει ως και το 90% του κόστους λειτουργίας του τις αμοιβές των ανθρώπων που καθαρίζουν. Τα άλλα είναι χλωρίνες, σφουγγαρίστρες και μεταφορικά. Θα έρθει συνεργείο από… την Ολλανδία να καθαρίζει τα κτήρια της Α’ Διεύθυνσης ΠΕ; Ούτε από τη Χαλκίδα δεν πρόκειται να ’ρθει. Όμως ο ηλίθιος νόμος δεν ξέρει τη διαφορά εντάσεως εργασίας και κεφαλαίου. Είναι ο διαγωνισμός πάνω από ένα ποσό; Θα είναι διεθνήςτέλος.
    Τι θα έπρεπε να συζητήσουμε στο ΠΣ; Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου – έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω. Να μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να αποφασίζει εκείνη κατά περίπτωση τι σύστημα θα ακολουθήσει. Ανεξέλεγκτα; Καθόλου! Ελέγχεται από τις άλλες παρατάξεις του ΠΣ, ελέγχεται από κάθε πολίτη ή δημοσιογράφο λόγω της Διαύγειας και μπορεί να ελεγχθεί και από οποιονδήποτε άλλον μηχανισμό του Δημοσίου εκ των υστέρων. Πόσο πληρώσατε γι’ αυτό το έργο; Τόσα. Κι ο ελεγκτής να κρίνει αν είναι η τιμή λογική η όχι. Αν είναι, ΟΚ. Αν δεν είναι, να το ψάξει περισσότερο και να βγάλει στη σέντρα τον αιρετό, αν υπερτιμολόγησε για να βγει η μίζα. Αλλά το να εκλέγεις κάποιον ως «μικρό πρωθυπουργό» σε μια Περιφέρεια και να μην του επιτρέπεις να αναθέτει την καθαριότητα ενός κτιρίου με τον τρόπο που εκείνος κρίνει πρόσφορο δεν έχει λογική. Επίσης έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πως σε οποιαδήποτε διοικητική βαθμίδα ευθύνες, δικαιοδοσίες και πόροι πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία αναλογία.
    Κανένας όμως, ούτε στην Περιφέρεια, ούτε στην κεντρική κυβέρνηση, και επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, ασχολείται με την ουσία. Προτιμούν να επινοούν νομότυπους μηχανισμούς παράκαμψης των θεσμικών εμποδίων. Κάτι τέτοιο πρότειναν και οι γαλαζαίοι τώρα: ένα κόλπο θα κάνουμε από δω, μια ματσακονιά από κει, θα τα βρούμε τα λεφτά να πληρώσουμε συνεργείο καθαρισμού
    Όμως έτσι, τα προβλήματα διαιωνίζονται, και το χειρότερο: παγιώνεται και στους δημόσιους λειτουργούς και στον πολίτη η αίσθηση πως κανονικό είναι το παράτυπο και το νόμιμο είναι για τα ΦΕΚ και δεν εφαρμόζεται ποτέ. Και το ακόμα χειρότερο: εμφανίζονται οι αριστεροί ως υπεραπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πουλάν προστασία, φέρνοντας τέτοια θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως στο ΠΣ, ώστε να καμαρώνουν μετά: είδατε, αν δεν το σπρώχναμε εμείς, ακόμα στα σκ…α θα κολυμπούσατε.
    Στα σοβαρά κράτη ένας δυσλειτουργικός ή/και παράλογος ή/και αναποτελεσματκός ή/και παρωχημένος νόμος καταργείται και αντικαθίσταται από έναν σύγχρονο & λειτουργικό. Αυτό όμως είναι σοβαρή δουλειά και χρειάζεται σοβαρούς ανθρώπους. Και στην Περιφέρεια και στην Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου