Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Άγριες συγκρούσεις των δυνάμεων του Σάρατζ και του Χάφταρ γύρω από την Τρίπολη
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: almasdarnews.com, οnalert.gr
          Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στη Λιβύη, γύρω από την Τρίπολη, ανάμεσα σε δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και του Στρατού της κυβέρνησης της Τρίπολης του Σάρατζ (GNA).
          Όπως ανακοίνωσε ο Στρατός του Χάφταρ οι μάχες γίνονται τόσο με ελαφρύ όσο και βαρύ οπλισμό, με τους ήχους τους να ακούγονται σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας Τρίπολης.
          Όπως αναφέρει ο λογαριασμός στο Twitter που απηχεί τις απόψεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και του Στρατάρχη Χάφταρ, «μονάδες Συρίων τρομοκρατών του GNA άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του LNA κι αυτές απαντούν με όλη τους τη δύναμη».
          Οι σφοδρές μάχες ξέσπασαν την ώρα που η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη πρότεινε την 18η Φεβρουαρίου ως την ημέρα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
          Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν συγκεκριμένα: «Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη συμφώνησαν ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο των συναντήσεων της Κοινής Στρατιωτικής Επιτροπής (5+5) που άρχισε τις εργασίες της την περασμένη Δευτέρα στη Γενεύη, στην ανάγκη σεβασμού της ανακωχής και δίνουν έμφαση στη διατήρηση της κυριαρχίας της Λιβύης».
          Τα δύο μέρη συμφώνησαν ακόμη -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ- να συνεχίσουν την διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων.
          Στην ανακοίνωση πάντως επισημαίνεται πως αν και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη διευκόλυνσης της επιστροφής των εκτοπισμένων στα σπίτια τους, δεν κατέληξαν στους τρόπους με τους οποίους θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στις περιοχές των συγκρούσεων.
Συνάντηση των ΥΠΕΞ που μετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: οnalert.gr
    Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 16 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
    Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται για εκδήλωση της Διάσκεψης του Μονάχου.
    Όπως δήλωσε ο κ. Μπρόιλ, η συνάντηση αποτελεί την έναρξη της διεθνούς διαδικασίας παρακολούθησης (Follow up) της εφαρμογής των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.
    Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε πολλά επίπεδα και τόσο στις διάφορες χώρες που συμμετέχουν όσο και στην Λιβύη. «Στόχος μας είναι να διατηρηθούν το «μομέντουμ» της Διάσκεψης του Βερολίνου όσο και η αποστολή του ΟΗΕ UNSMIL και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα Γασάν Σάλαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι είναι αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις προσπάθειες για συμφιλίωση στην Λιβύη.
    «Ελπίζουμε μάλιστα να μπορέσουμε στο Μόναχο να καλωσορίσουμε και μια κατάπαυση του πυρός και πρόοδο στα σχήματα που εργάζονται εντός της Λιβύης, τα οποία βρίσκονται στα χέρια του κ. Σάλαμε», πρόσθεσε ο κ. Μπρόιλ.
    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία εξακολουθεί να εξοπλίζει τις δυνάμεις του Πρωθυπουργού της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο κ. Μπρόιλ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία.
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: topics.gr
          «Nein» από Βερολίνο στην Ελλάδα και για τη νέα Διάσκεψη για τη Λιβύη.  Παρά την πρόθεση και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου τελικώς η επομένη διάσκεψη για τη Λιβύη θα διεξαχθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.
          Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών η νέα διάσκεψη για τη Λιβύη θα διεξαχθεί στο Μόναχο, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που είχαν μετάσχει στην προηγούμενη διάσκεψη στο Βερολίνου πριν από περίπου ένα μήνα.
Διαβεβαιώσεις…
          Από εκείνη τη διάσκεψη η Ελλάδα ήταν αποκλεισμένη και μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει την ενόχληση της Αθήνας.
          Οι ανακοινώσεις του γερμανικού ΥΠΕΞ για τη νέα διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Μόναχο για το λιβυκό ζήτημα σημαίνουν ότι τελικώς δεν βρέθηκε φόρμουλα συμμετοχής της Ελλάδος όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση.
          Μάλιστα μετά την προηγούμενη διάσκεψη στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωνε ότι η Ελλάδα αναζητά τρόπους προκειμένου να μετάσχει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου.
          Σύμφωνα με τον κο Μπρόιλ η διάσκεψη στο Μόναχο αποτελεί συνέχεια της πρώτης, με τη διαφορά ότι εξαπλώνεται σε πολλά επίπεδα εκτός του θέματος της ασφάλειας. Το γεγονός, προκαλεί προβληματισμό τόσο για τις δεσμεύσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κομισιόν, αλλά και της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμμαουέλ Μακρόν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένου ότι φέρονταν να έχουν παράσχει στην ελληνική πλευρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις.
Παρών στο Μόναχο, απών από τη Διάσκεψη
          Ο κ. Δένδιας θα βρεθεί μεν στο Μόναχο ωστόσο θα πάρει μέρος στο σκέλος των συζητήσεων που θα αφορούν την ασφάλεια και όχι σε ότι αφορά τις συνομιλίες των ΥΠΕΞ για το πολιτικό πρόβλημα της Λιβύης.
          Προ ημερών σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και την εκπομπή της Όλγας Τρέμη ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι έχει προσκληθεί και θα είναι στο Μόναχο ωστόσο σημείωσε ότι είναι ένα φόρουμ αντίστοιχο του Νταβός και όχι μια συνέχεια του Βερολίνου.
          Σε κάθε περίπτωση πάντως διάσκεψη στο Μόναχο θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ΥΠΕΞ για τη Λιβύη και σε αυτήν ο κ. Δένδιας δεν έχει προσκληθεί να παρίσταται.
          Απεναντίας παρούσα θα είναι η Τουρκία η οποία άλλωστε συμμετέχει κανονικά στη Διαδικασία του Βερολίνου.
          Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπρόιλ ρωτήθηκε για το πώς είναι δυνατό η Τουρκία να συμμετέχει σε ειρηνευτικές προσπάθειες ενώ εξακολουθεί να μεροληπτεί υπέρ της μιας πλευράς αλλά δήλωσε «άγνοια» και δικαιολόγησε τη συμμετοχή της Τουρκίας λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία.
Ιταλία: Ζητά αναθεώρηση του μνημονίου που υπέγραψε με την Λιβύη για μεταναστευτικό και προσφυγικό
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
pronews.gr
huffingtonpost.gr
          Η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε επίσημη γραπτή πρόταση στην κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία ζητά την επικαιροποίηση και αναθεώρηση του μνημονίου που Ιταλία και Λιβύη υπέγραψαν το 2017 για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.
          Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών «το σχετικό κείμενο περιέχει ουσιαστικές αλλαγές, με στόχο να παρασχεθούν περισσότερες εγγυήσεις σε όσους μεταναστεύουν, στους αιτούντες άσυλο και -ιδίως- σε όσους είναι θύματα παράνομων κυκλωμάτων μεταφοράς ανθρώπων που περνούν από την Λιβύη».
          Ο στόχος είναι να τύχουν πλήρους σεβασμού τα όσα προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης. Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ευελπιστεί να μπορέσει να πετύχει τους στόχους αυτούς, χάρη και στη στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
          Παράλληλα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, πάνω από ενενήντα άνθρωποι κινδυνεύουν να πνιγούν, σε πλεούμενο που βρίσκεται στα ανοικτά της Λιβύης και το οποίο παρουσιάζει έντονη κλίση. Μέχρι τώρα οι λιβυκές αρχές δεν έχουν κινητοποιηθεί διότι, όπως έκανε γνωστό το σύστημα άμεσης παροχής βοήθειας Alarm Phone, υποστηρίζουν ότι τα κέντα στα οποία μεταφέρονται μετανάστες και πρόσφυγες είναι υπερπλήρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου