Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
Ανησυχία για την παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
mikrometoxos.gr         
    Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Βαγδάτη, Maksim Maksimov, εξέφρασε την άποψη στο πρακτορείο Sputnik ότι οι πολυεθνικές εταιρείες που εμπλέκονται σε έργα εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα εδάφη του Ιράκ διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να αναστείλουν ή και να διακόψουν τις εργασίες τους λόγω των έκρυθμων εντάσεων στο εσωτερικό της χώρας.
    O έμπειρος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα υπάρχει σοβαρό ρίσκο για τη μερική ή πλήρη αναστολή των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών αλλοδαπών εταιρειών που συμμετέχουν στην υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας για την εξερεύνηση, την ανάπτυξη και την παραγωγή υδρογονανθράκων του Ιράκ, είτε στη δραστηριοποίησή τους ως κύριων συμβαλλόμενων είτε ως υπεργολάβων».
    Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ρωσική πρεσβεία πραγματοποίησε ήδη συναντήσεις για ζητήματα ασφαλείας με εκπροσώπους των Lukoil, Gazprom Neft, Bashneft και άλλων ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ.
Ρωσία: Τραβάει το σχοινί για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία!
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
eretikos.gr         
    Κάθετα αντίθετη στην παύση των εχθροπραξιών στη Συρία είναι η Ρωσία μετά και την θέση που υιοθέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Ρωσία είπε όχι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ, εμφανώς οργισμένος, μετά το τέλος μια άκρως τεταμένης συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου. «Δεν θα εκδοθεί κοινή δήλωση», «δεν κατέστη δυνατό», επιβεβαίωσε ο Βέλγος ομόλογός του Μαρκ Πέκστεεν ντε Μπουτσφέρβε, ο ασκών χρέη προέδρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Φεβρουάριο.
Γιατί “τσίνισε” η Ρωσία;
     Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών σηματοδοτήθηκε από ανταλλαγές ύβρεων και διεξήχθη σε άκρως τεταμένο κλίμα. Η Ρωσία καταφέρθηκε κατά των Δυτικών κατηγορώντας τους «ότι δεν κατανοούν τη ρωσική θέση», ανέφερε ένας από τους διπλωμάτες. “Το Συμβούλιο παρέλυσε εντελώς” σημείωσε ο ίδιος.
    Την άρνηση της Ρωσίας στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης με την οποία θα ζητείτο η παύση των εχθροπραξιών στην περιοχή της Ιντλίμπ στήριξε και η Κίνα, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Ανθρωπιστική κρίση στη βορειοδυτική Συρία
     Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνεδρίασης που προηγήθηκε, ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια ζήτησε από τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να «προστατεύουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις» και να «παίζουν το χαρτί των βασάνων των αμάχων.
    Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ επισήμανε, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι ο «τρόμος έχει πολλαπλασιασθεί»” τις τελευταίες εβδομάδες, όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη βορειοδυτική Συρία.«Τουλάχιστον 100 άμαχοι σκοτώθηκαν το διάστημα μεταξύ 1 και 16 Φεβρουαρίου σε πλήγματα από αέρος και εδάφους» τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι 35 εξ αυτών ήταν παιδιά.
    Ο Μαρκ Λόουκοκ σημείωσε ότι το 90% και πλέον των θανάτων καταγράφηκαν στις περιοχές που δεν ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και καταδίκασε την «κατάφωρη περιφρόνηση της ζωής και της ασφάλειας των αμάχων». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικογένειες, που τρέπονται σε φυγή για να γλυτώσουν από τους «αδιάκοπους αεροπορικούς και χερσαίους βομβαρδισμούς», βρίσκονται αντιμέτωπες με «φρικτές συνθήκες» και θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
    «Λαμβάνω καθημερινά αναφορές σχετικά με μωρά και άλλα παιδιά που πεθαίνουν στο κρύο», τόνισε.«Φανταστείτε την οδύνη ενός γονέα που κατάφερε να διαφύγει από μια εμπόλεμη ζώνη με το παιδί του και να βλέπει το παιδί του να πεθαίνει από το κρύο».
Η Συρία εξουδετέρωσε πυραύλους στις ακτές της Μεσογείου©
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
sputniknews.gr
    Η Συριακή Αεροπορική Άμυνα απώθησε επίθεση στην πόλη Τζαμπλέ στις ακτές της Μεσογείου στην επαρχία Λατάκια, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Ekhbariya την Τετάρτη.
    Υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για εκρήξεις που ακούστηκαν στην επαρχία της Δαμασκού νωρίτερα .
    Η αεροπορική βάση Χμέιμιμ, στην οποία είναι εγκατεστημένη σήμερα η ρωσική αεροπορία, βρίσκεται κοντά στην πόλη Τζαμπλέ.
    Η παράκτια επαρχία Λατάκια βρίσκεται σχεδόν εντελώς κάτω από τον έλεγχο της Δαμασκού, εκτός από ορισμένες περιοχές.Οι εντάσεις είναι σε υψηλό επίπεδο πρόσφατα στη Συρία, κυρίως στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χαλέπι και Λατάκια.
    Νωρίτερα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις συνέχισαν να δέχονται επιθέσεις στην Ιντλίμπ. Στην Ιντλίμπ, ο συριακός στρατός πραγματοποιεί εδώ και αρκετό καιρό αντιτρομοκρατικές ενέργειες, με στόχο την εξάλειψη των τρομοκρατών στην επαρχία.
    Οι συριακές δυνάμεις απελευθέρωσαν επίσης τις περισσότερες από τις περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις στη δυτική και βορειοδυτική επαρχία στο Χαλέπι.
Τσαβούσογλου: Συνεχίζουμε τις επαφές με τη Ρωσία, δεν επιτύχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
Turkish Foreign Ministry via AP, Pool, CNN Greece         
    Για κάποια προσέγγιση στις συνομιλίες με τη Ρωσία για την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής  Συρίας έκανε λόγο την Πέμπτη(20/2), ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις απειλές της Άγκυρας να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση. Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες δεν βρίσκονται ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο.
    Σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο TRT Haber, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα εντείνουν τις συνομιλίες τους για την Ιντλίμπ τις επόμενες μέρες και πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται επίσης να συζητήσουν για το θέμα αυτό.
     «Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι (διαδικασίες) του Σότσι και της Αστάνα έχουν πάψει να ισχύουν, αλλά μπορούμε να πούμε ότι έχουν ζημιωθεί. Τώρα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να σταματήσουμε το καθεστώς του (Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ) Άσαντ και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο δίκτυο TRT, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις του συριακού καθεστώτος εμποδίζουν τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Σότσι και της Αστάνα.
    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε την 18/2, ανέφερε ότι είναι "θέμα χρόνου" μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ για την απώθηση της υποστηριζομένης από τη Ρωσία επίθεσης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, εξαιτίας της οποίας έχουν εκτοπιστεί σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, καθώς οι συνομιλίες με τη Μόσχα δεν έχουν καταλήξει σε κάποια λύση.
Επίθεση Τουρκίας κατά των δυνάμεων του Άσαντ… Κλιμάκωση στην Συρία
 Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
defence-point.gr
    Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε επίθεση κατά των δυνάμεων του Άσαντ στην Ιντλίμπ, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές από την Συρία.  Οι επιχειρήσεις διεξάγονται στο χωριό Nairab. Τουρκική οχηματοπομπή με άρματα μάχης και οχήματα με υλικό εισήλθαν στο συριακό έδαφος. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε εικονίζονται τουρκικά άρματα Μ-60 να εισβάλουν στην Συρία την ώρα που το τουρκικό Πυροβολικό βάλλει κατά των δυνάμεων του Άσαντ. Επίσης προωθήθηκαν και τμήματα των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων στην γραμμή αντιπαραθέσως.
    Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι δυνάμεις ανταρτών που υποστηρίζει η Άγκυρα επιτέθηκαν στις συριακές δυνάμεις  στην Ιντλίμπ. Υπενθυμίζεται πως στις 18/2, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Άγκυρας δεν προχωρούν καλά, ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος με τις εν λόγω επαφές και πως μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία είναι θέμα χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου