Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ειδήσεις από ΛΙΒΥΗ


Ειδήσεις από ΛΙΒΥΗ
ΟΗΕ κατά Χάφταρ… Οι δυνάμεις του εμποδίζουν πτήσεις
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον ισχυρό άνδρα της ανατολική Λιβύης Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εμποδίζουν τις πτήσεις που μεταφέρουν προσωπικό του ΟΗΕ να εισέλθουν και να αποχωρήσουν από τη χώρα, παρακωλύοντας με αυτό τον τρόπο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τις προσπάθειες μεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ.
    Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Χάφταρ έχει αρνηθεί επτά φορά τις τελευταίες εβδομάδες να δώσει άδεια σε τακτικές πτήσεις του ΟΗΕ να προσγειωθούν, επεσήμανε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL). Ο ΕΛΣ προσπαθεί από τον Απρίλιο να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, η οποία ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει.
    Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ μεσολαβεί μεταξύ του Χάφταρ, , και της κυβέρνησης στην Τρίπολη, Όμως οι σχέσεις με τον στρατάρχη είναι δύσκολες καθώς η UNSMIL έχει καταδικάσει αεροπορικές επιδρομές για τις οποίες κατηγόρησε τον ΕΛΣ, αν και απέφυγε να τον κατονομάσει ευθέως. Η UNSMIL διαθέτει μεγάλη βάση στην Τρίπολη και προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και εσωτερικά εκτοπισμένους.
Ο Χ.Χάφταρ επιχειρεί  νέα έφοδο στην Τρίπολη: Η Άγκυρα έχει κολλήσει στην Συρία και δεν μπορεί να στείλει άλλους Τουρκμένους
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: pronews.gr, stoxos.gr
    Οι δυνάμεις του ΛΕΣ υπό τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να καταλάβουν την πρωτεύουσα, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης φιλοτουρκικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) πριν από δέκα μήνες, όμως δεν έχουν μπορέσει να διαπεράσουν τις αμυντικές θέσεις των παραστρατιωτικών οργανώσεων που δηλώνουν πίστη στις αρχές. Άλλωστε η Τρίπολη είχε δομηθεί έτσι από τον Συνταγματάρχη Καντάφι, ώστε να είναι σχεδόν αδύνατον να καταληφθεί εξ' εφόδου από αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις Η σύρραξη πλήττει ολοένα περισσότερο άμαχους.
     Αργά το βράδυ της Τρίτης, Πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος (ρουκετοβόλα των 122 χλστ., και πυροβόλα των 155 χλστ.) έπληξε τις κεντρικές συνοικίες Νουφλίν και Σουκ αλ Τζουμάα, που μέχρι σήμερα σπανίως γίνονταν στόχοι.
    Τις βολές του Πυροβολικού που διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες ακολούθησε προέλαση τεθωρακισμένων δυνάμεων στις κεντρικές συνοικίες Νουφλίν και Σουκ αλ Τζουμάα.
    Τμήματα της Τρίπολης βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της πρωτεύουσας υφίσταται συχνά ζημιές στις εχθροπραξίες.
    Μία ομάδα Ρώσων εθελοντών μαχητών της γνωστής εταιρείας Wagner που έχει απομείνει στις τάξεις του LNA μετά την αποχώρηση του κύριου σώματος όταν αρνήθηκε ο Χ.Χαφτάρ την συμφωνία στην Μόσχα, προωθήθηκε και κατέλαβε δύο κυβερνητικά κτήρια, κάμπτοντας την αντίσταση των Τουρκομάνων μισθοφόρων που έχουν μεταφερθεί από την Συρία ως υποστήριξη στο καθεστώς Σάρατζ.
    Η κίνηση αυτή των Ρώσων μισθοφόρων είναι πολύ πιθανό να έχει άμεση σχέση με την τουρκορωσική κρίση στην Συρία. Η Μόσχα πλέον ακολουθάει ανεξάρτητη πολιτική και στην Λιβύη.
    Να πούμε πως οι Τουρκμένοι που πολεμούν στην Λιβύη είναι σκληροπυρηνικοί τζιχαντιστές και έχουν πολεμήσει στις τάξεις τους ISIS και της συριακής Αλ Κάιντα, ενώ υπάρχουν αναφορές πως απειλούν τους κατοίκους της Τρίπολης εάν δεν πολεμήσουν στο πλευρό τους πως «θα εξοντωθούν και θα τους απαγάγουν τα παιδιά».
    Από τις αρχές δεν υπήρξε πληροφορία για θύματα.
    Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, η σύρραξη στη Λιβύη έχει εκτοπίσει τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους.
    Ο Στρατάρχης πάντως επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που του παρουσιάζεται αφού η Άγκυρα έχει «κολλήσει» στο μέτωπο της Λιβύης και λόγω της προέλασης του συριακού Στρατού δεν μπορεί να μεταφέρει άλλους Τουρκμένους μισθοφόρους στην Λιβύη.
    Φαίνεται μάλιστα πως έχει αποδυναμωθεί το μέτωπο της Ιντλίμπ από την μεταφορά των 3.000 περίπου Τουρκμένων στην Τρίπολη.
    Συν τοις άλλοις επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κρίση που υπάρχει στις ρωσοτουρκικές σχέσεις λόγω Ιντλίμπ. Μέχρι πριν ένα μήνα οι δύο χώρες επιχειρούσαν να του επιβάλουν μια αναγκαστική κατάπαυση του πυρός και επί της ουσίας ακόμα και η Μόσχα θα αποδέχονταν την παραμονή του Σάρατζ στην εξουσία.
    Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες στη Γενεύη για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που σύναψαν, που όμως κατέληξαν σε αδιέξοδο, με την φιλοτουρκική  αναγνωρισμένη κυβέρνηση να προσάπτει απόλυτη αδιαλλαξία τους απεσταλμένους του στρατάρχη Χάφταρ
Οι Ισραηλινοί αποκάλυψαν τις θέσεις των τουρκικών UAV στην Τρίπολη
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: stoxos.gr
    Έμμεση υποστήριξη Ισραήλ στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης - Ανησυχία για την αμερικανική προσέγγιση στην Τουρκία
    Το ισραηλινό ImageSat Int. δημοσίευσε μια δορυφορική εικόνα που αποκαλύπτει τη θέση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 που αναπτύχθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μίτιγκα στην πρωτεύουσα της Λιβύης της Τρίπολης. Αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) κατά του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA).
    Το Διεθνές Αεροδρόμιο Μίτιγκα βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ των φιλοτουρκικών δυνάμεων της GNA και του Εθνικού Στρατού υπό την ηγεσία του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, και αποτελεί το μοναδικό λειτουργικό πολιτικό αεροδρόμιο της Λιβύης.
    Τις τελευταίες εβδομάδες είχε επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων λόγω των διαδοχικών πυραυλικών επιθέσεων στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου από τον LNA, ωστόσο εδώ και λίγες μέρες οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά.
    Οι Ισραηλινοί, βλέποντας πως οι ΗΠΑ έχουν ανοιχθεί προς την Τουρκία με αφορμή τη συριακή σύγκρουση, φαίνεται πως προσπαθούν να κρατήσουν τις επιλογές τους ανοικτές και εκθέτουν τις θέσεις των τουρκικών μη επανδρωμένων, διευκολύνοντας έτσι το έργο του LNA.
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Πηγές των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν την Κυριακή, ότι 3.000 μαχητές της Συρίας έχουν μεταφερθεί σε περιοχές της Τρίπολης της Λιβύης και βρίσκονται υπό τις εντολές της κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
    Οι πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη μεταφέρουν Σύριους μαχητές από το Γκαζιαντέπ  (σύνορα Συρίας-Τουρκίας) στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στη Λιβύη.
    Σημειώνουν ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων της αρμόδιας επιτροπής κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη  Λιβύη ξεκινά τη διερεύνηση  των καταγγελιών εναντίον της Τουρκίας για τη μεταφορά ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη.
    Οι εκτιμήσεις των πηγών του ΟΗΕ είναι ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με τις οποίες ο συνολικός αριθμός των μισθοφόρων από τη Συρία που έφθασαν στη Λιβύη είναι 4.700.
    Στις
19 Ιανουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ζήτησε, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για τη Λιβύη στο Βερολίνο, να «σταματήσει» η  αποστολή μισθοφόρων των Τούρκων στη Λιβύη για την υποστήριξη  της κυβέρνησης της Τρίπολης.
    Παρά την προτροπή αυτή, η ροή των μισθοφόρων  από τη Συρία συνεχίστηκε κατά εκατοντάδες, οι  οποίοι εγκαταστάθηκαν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Σάρατζ.
    Ο Μακρόν κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι δεν σέβεται τα λόγια του για το τερματισμό της ξένης παρέμβασης στη κρίση της Λιβύης. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τον παλιό αερολιμένα, ο οποίος είναι ο μόνος αερολιμένας που λειτουργεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης, για να μεταφέρει μισθοφόρους μέσω μη καταγεγραμμένων πτήσεων.
     Η αεροπορική εταιρεία «Al Afriqiyah», της Λιβύης και η αεροπορική εταιρεία "Wings", η οποία ανήκει στον μαχητή της Λιβύης που κατοικεί στην Τουρκία, Αμπντέλ Χακίμ  Μπελχάτζι, πραγματοποιούν τη μεταφορά μισθοφόρων, σύμφωνα με έκθεση του γαλλικού ραδιοσταθμού "RFI".
    Ο Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του έχει αρχίσει να στέλνει Τούρκους στρατιώτες στη Λιβύη για να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες που θα πολεμήσουν στη Λιβύη, τις οποίες θα διαχειρίζονται οι Τούρκοι στρατιωτικοί, αλλά ότι δεν θα είναι μέλη του τουρκικού Στρατού, με σιωπηρή παραδοχή ότι υπάρχουν ξένοι μαχητές (μισθοφόροι) τους οποίους  χρησιμοποιεί ο Ερντογάν, γράφει το αραβικό Sky News.
Η Αυστρία εμποδίζει την ανάπτυξη ναυτικής αποστολής της ΕΕ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, defence-point
    Η Ιταλία είναι διατεθειμένη να εξετάσει την επανέναρξη ναυτικών περιπολιών στη Μεσόγειο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, όμως διπλωμάτες επισήμαναν ότι η Αυστρία επιμένει στις ενστάσεις που έχει προβάλει, καταφέρνοντας πλήγμα στην προσπάθεια της ΕΕ να συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Το ναυτικό σκέλος της Επιχείρησης Σοφία της ΕΕ σταμάτησε τον περασμένο Μάρτιο καθώς η Ιταλία, εν μέσω των αντιμεταναστευτικών πρωτοβουλιών που λάμβανε τότε, είχε διαμηνύσει πως θα έπαυε να υποδέχεται τους μετανάστες που διασώζονταν στη θάλασσα.
    Η Ρώμη πλέον είναι έτοιμη να συμφωνήσει στην επανέναρξη των θαλάσσιων περιπολιών, διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών, όμως διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως η Βιένη εμποδίζει κάθε τέτοια πρωτοβουλία, επιμένοντας στη θέση ότι οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο δεν πρέπει να μεταφέρονται στην Ευρώπη.
    Η Ιταλία επιμένει και αυτή στη θέση ότι η ναυτική αποστολή δεν πρέπει να επικεντρωθεί στις διασώσεις μεταναστών μετά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία οι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της λήψης μέτρων για να εδραιωθεί η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πλευρές. «Η επανενεργοποίηση της Επιχείρησης [Σοφία] είναι εφικτή, αλλά με εκ βάθρων αναθεωρημένη εντολή και με την έμφαση στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων [του ΟΗΕ] στη Λιβύη», είπε στο Ρόιτερς η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών Εμανουέλα Κλαούντια Ντελ Ρε.
    Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές όμως ανέφεραν πως παρότι γίνονται διαπραγματεύσεις επί εβδομάδες, η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστρίας παραμένει αμετακίνητη. Η ΕΕ χρειάζεται την ομόφωνη έγκριση των 27 χωρών μελών της για να ξαναρχίσουν οι περιπολίες. Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς διατείνεται ότι η Αυστρία είναι «χώρα-στόχος», επιθυμητός προορισμός για μετανάστες που αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, κι εναντιώνεται στην επανέναρξη των ναυτικών περιπολιών καθώς κρίνει πως θα μεγεθύνει ξανά τις μεταναστευτικές ροές.
    Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η Βιέννη απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση η αποστολή να ξαναρχίσει κατά φάσεις, με αεροπορικές περιπολίες στη Μεσόγειο, κατόπιν επέκτασή τους στον λιβυκό εναέριο χώρο και εντέλει τη χρήση αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων μέσων.
    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άγγελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει πως η επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ είναι «εφικτή από τον αέρα». Όμως Ευρωπαίοι στρατιωτικοί που ενημέρωσαν διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι οι πτήσεις αυτού του είδους στον εναέριο χώρο της Λιβύης μπορεί να είναι επικίνδυνες, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές διαθέτουν άφθονα αντιαεροπορικά.
     Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλπου έχει υποστηρίξει πως η ΕΕ κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων αν δεν διεκδικήσει πιο δυναμικά ρόλο και δεν αναλάβει δράση — ευελπιστεί να κλειστεί συμφωνία ώστε η ναυτική επιχείρηση να ξαναρχίσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
    Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μπορέλ σημείωσε πως η Αυστρία έχει «μεγάλες ανησυχίες» για την επανέναρξη μιας ναυτικής αποστολής που αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν θεωρήσει αποτελεσματική στην αποτροπή των διακινητών όταν άρχιζε, τον Ιούνιο του 2015. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, πρότεινε — ξανά — ως συμβιβασμό οι ναυτικές περιπολίες να γίνονται μακριά από τη λεγόμενη οδό της κεντρικής Μεσογείου, «προς τα ανατολικά, προς τη Βεγγάζη, ακόμη και στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ», διότι «τα όπλα έρχονται από ανατολάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου