Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ειδήσεις από ΙΡΑΝ


Ειδήσεις από ΙΡΑΝ
Φρουροί της Επανάστασης: «Οι ΗΠΑ αποκρύπτουν τους θανάτους των στρατιωτών τους στο Ιράκ»
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr
          Ο Ραμεζάν Σαρίφ, εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), δήλωσε την Τρίτη πως η Ουάσινγκτον σκόπιμα αποσιωπεί το γεγονός πως στρατιώτες των ΗΠΑ πέθαναν κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης στη αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ιράκ.
          «Η λέξη "νεκρός", στο αμερικανικό λεξικό έχει αντικατασταθεί με το "τραύμα που προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη". Οι ΗΠΑ αποκρύπτουν εσκεμμένα τις ζημιές που προκαλέσαμε κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ», δήλωσε ο Σαρίφ από την πόλη Μπιρτζάντ, σε μια συγκέντρωση για την επέτειο της νίκης στην Ιρανική Επανάσταση, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
    Η Ιρανική Επανάσταση διεξήχθη από τον Ιανουάριο του 1978 ως τον Φεβρουάριο του 1979 και αφορά τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της ιρανικής μοναρχίας και της δυναστείας Παχλεβί (1925-79), καταλήγοντας στην εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας στο Ιράν με ιδρυτή τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.
          Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι τουλάχιστον 109 αμερικανικοί στρατιώτες είχαν υποστεί τραύματα στον εγκέφαλο κατά την πυραυλική επίθεση του Ιράν σε στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ στις αρχές Ιανουαρίου.
    Αρχικά, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δήλωσαν ότι κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι υπήρξαν θύματα και μάλιστα, ανέβασαν αρκετές φορές των αριθμό τους.
ΗΠΑ: 109 οι Στρατιώτες Που Υπέστησαν Διάσειση από την πυραυλική επίθεση του Ιράν
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: epikairo.gr
    Οι ΗΠΑ αναθεώρησαν κατά πολύ προς τα πάνω τον αριθμό των στρατιωτών που υπέστησαν διάσειση από την επίθεση του Ιράν.
    Συγκεκριμένα ο απολογισμός των τραυματιών στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν τη νύχτα της 7ης προς 8η Ιανουαρίου εναντίον βάσεων του Ερμπίλ και του αλ Άσαντ στο Ιράκ όπου φιλοξενούνται στρατεύματα των ΗΠΑ ανέβηκε σε 109 συνολικά, ήτοι σε 45 περισσότερους από ό,τι είχε ανακοινώσει το ίδιο στα τέλη του περασμένου μήνα.
     Από τους 109 στρατιωτικούς οι οποίοι υπέστησαν ελαφριάς μορφής διάσειση, ή «τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι 76 — ή το 70% εξ αυτών — έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους στις μονάδες τους, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.
    Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είχε μεταδώσει την Δευτέρα πως το αμερικανικό Επιτελείο ετοιμαζόταν να αναθεωρήσει προς τα πάνω κατά περίπου 50% τον απολογισμό των τραυματιών από την ιρανική επίθεση στη βάση Άιν αλ Άσαντ.
    Οι 27 από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία για πιο διεξοδικές ιατρικές εξετάσεις (+6 από τον αριθμό που αναφερόταν στα τέλη Ιανουαρίου), σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Οι 21 επαναπατρίστηκαν στις ΗΠΑ, 5 ακόμη υποβάλλονται σε εξετάσεις και ένας επέστρεψε στα καθήκοντά του στο Ιράκ. Άλλοι επτά πρόκειται να διακομιστούν στη Γερμανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
    Μετά τις επιθέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του διαβεβαίωσαν πως κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ δεν τραυματίστηκε, καθώς ο Λευκός Οίκος έμοιαζε να επιλέγει να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση.
    Οι Δημοκρατικοί τον κατηγόρησαν ότι είπε συνειδητά ψέματα και ότι υποτίμησε τη σοβαρότητα των τραυματισμών των Αμερικανών στρατιωτικών.
    Αφορμή ήταν μια φράση του Τραμπ με την οποία έμοιαζε να υποβαθμίζει τους τραυματισμούς, όταν είπε πως «άκουσε ότι έχουν πονοκέφαλο και κανα δυό άλλα πράματα», και «δεν θεωρεί πως είναι σοβαρά».
    Η δήλωση αυτή του Ρεπουμπλικάνου προκάλεσε επίσης αντιδράσεις από πλευράς οργανώσεων βετεράνων.
ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά πέντε υπόπτων για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
    Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες κατά πέντε ανθρώπων στο Τέξας και στη Νέα Υόρκη για την διάπραξη συνωμοσίας παραβίασης των πετρελαϊκών κυρώσεων κατά του Ιράν, αφού φέρονται να οργάνωσαν την αγορά πετρελαίου από το Ιράν και την πώλησή του στην Κίνα.
    Στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται ο Ντάνιελ Ρέι Λέιν, πρόεδρος της ιδιωτικής εταιρίας STACK Royalties που έχει έδρα το Τέξας και πουλάει δικαιώματα πετρελαίου, φυσικού αερίου σε επενδυτικές funds και εταιρικές κοινοπραξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου