Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ειδήσεις από ΙΡΑΚ και ΣΥΡΙΑ


Ειδήσεις από ΙΡΑΚ και  ΣΥΡΙΑ
ΝΑΤΟ: Θα εξετάσει το αμερικανικό αίτημα για περαιτέρω συμμετοχή του στην αποστολή στο Ιράκ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: ekriti.gr
          Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες το αίτημα για ενίσχυση του ρόλου του οργανισμού στο Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι μετά τη δολοφονία του ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
          Το σχετικό αίτημα θα καταθέσει ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Μαρκ Έσπερ, όμως δεν πρόκειται να ληφθεί κάποια απόφαση, προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Θα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο αίτημα θα τεθεί υπό εξέταση σε υπουργικό επίπεδο στη Συμμαχία.
    «Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το ΝΑΤΟ να κάνει πολλά περισσότερα στο πλαίσιο του επιμερισμού των βαρών. Οι σύμμαχοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την κοινή άμυνά μας και για τον επιμερισμό των κινδύνων», επέμεινε η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι.
    «Εάν αναλάβουν ένα τμήμα του βάρους των εργασιών της διεθνούς Συμμαχίας, ιδίως αυτό της εκπαίδευσης, πιστεύω πως θα ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητεί ο πρόεδρος Τραμπ», πρόσθεσε η ίδια.
          «Πρόκειται μεν να μιλήσουμε, αλλά εμείς θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας την ώρα ακριβώς που θα τις λάβουμε. Τώρα είναι λίγο πρόωρο», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ.
    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υπενθύμισε πως ο Οργανισμός αριθμεί δυνάμεις στο Ιράκ που έχουν αναλάβει την εκγύμναση των ιρακινών δυνάμεων. «Η αποστολή που αριθμεί 500 οπλίτες έχει ανακληθεί, όμως είμαστε σε διαβουλεύσεις με τις ιρακινές αρχές», υπογράμμισε.
    «Βρισκόμαστε στο Ιράκ κατόπιν πρόσκλησης από τις ιρακινές αρχές και θα παραμείνουμε στο Ιράκ κατόπιν προσκλήσεως. Ευελπιστούμε να αναλάβουμε ξανά τις αποστολές εκγύμνασης το συντομώτερο δυνατόν», επεσήμανε ο ΓΓ. Όπως ανακοίνωσε πηγή της Συμμαχίας, η ισπανική Μονάδα που βρίσκεται υπό τις διαταγές της αμερικανικής Διοίκησης κι ενισχύει την αποστολή του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει ένα τμήμα της αποστολής της εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων. Όμως η σύσταση των ιρακινών δυνάμεων θα εναπόκειται πάντοτε αποκλειστικά στις ευθύνες των αμερικανικών δυνάμεων, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Ιράκ: Τη διάλυση των «γαλάζιων καπέλων» ανακοίνωσε Σιίτης ηγέτης
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Ο Σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ ανακοίνωσε την Τρίτη τη διάλυση των «γαλάζιων καπέλων», των θεωρητικά άοπλων αγωνιστών των «Ταξιαρχιών της ειρήνης» που ενεπλάκησαν στις πρόσφατες συγκρούσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν οκτώ αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.
    Πριν από περίπου 10 ημέρες ο Σαντρ ανακοίνωσε ότι θα δώσει μια ευκαιρία στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Αλάουι, σταματώντας τη λαϊκή εξέγερση που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Κάλεσε έτσι τα «γαλάζια καπέλα» να ξανανοίξουν τα σχολεία και τις διοικητικές υπηρεσίες που είχαν κλείσει οι ακτιβιστές της πολιτικής ανυπακοής. Με την ενέργειά του αυτή προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών που μέχρι τότε θεωρούσαν ότι αυτοί οι μαχητές ήταν η μοναδική προστασία τους απέναντι στις ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις που στηρίζουν την κυβέρνηση.
    Ταυτόχρονα, προκάλεσε την οργή και του μεγάλου αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, ο οποίος επέμεινε ότι μόνο οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν το δικαίωμα να επιτελούν αυτό το έργο και όχι οι ένοπλες ομάδες, που είναι αμέτρητες στη χώρα αυτή.
    Στη συνέχεια, το κίνημα του Σαντρ ήρε την υποστήριξή του στον Αλάουι και φάνηκε να στηρίζει και πάλι τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που παραμένουν στους δρόμους, μολονότι από την 1η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 550 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλες 30.000 σε συγκρούσεις με την αστυνομία ή με διάφορες ένοπλες ομάδες.
     Νωρίτερα ο Μοκτάντα Σαντρ, που βρίσκεται στο Ιράν εδώ και πολλούς μήνες, ανακοίνωσε μέσω του Twitter τη διάλυση των «γαλάζιων καπέλων». Ταυτόχρονα όμως έδωσε διορία στον Αλάουι να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τις 2 Μαρτίου. «Αναγκαστήκαμε να σιωπήσουμε, όμως είμαστε πάντα στο πλευρό εκείνων που ζητούν μεταρρυθμίσεις», συνέχισε, την ώρα που το κίνημά του δηλώνει ότι «δεν στήριξε» τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, απλώς αποφάσισε «να μην του ασκήσει βέτο».
    Στενός συνεργάτης του Σαντρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο ότι οι σαντριστές θα ρίξουν την κυβέρνηση του Αλάουι «μέσα σε τρεις ημέρες» αν δεν συγκροτηθεί αποκλειστικά από ανεξάρτητους πολιτικούς και τεχνοκράτες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ξαναρχίσουν την καθιστική διαμαρτυρία στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο.
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: dimpenews.com
    Η Ρωσική αεροπορία βομβάρδισε την τουρκική βάση (TSK) κοντά στο χωριό Kaminas στο Νότο του Ιντλίμπ όπου καταρρίφθηκε από τον τουρκικό Στρατό το συριακό ελικόπτερο ΜΙ17 κι ακολούθησε η βεβήλωση των νεκρών πιλότων από την αλ Νούσρα (HTS). Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες Τούρκους στρατιώτες.
    Toυρκικά ελικόπτερα εισέρχονται στο συριακό εναέριο χώρο και κατευθύνονται προς το τουρκικό παρατηρητήριο/βάση που βομβάρδισε ανηλεώς η ρωσική αεροπορία για να εκκενώσουν νεκρούς και τραυματίες Τούρκους στρατιώτες…
    Προηγουμένως το συριακό ΓΕΣ κατήγγειλε ότι το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει να εντατικοποιεί τις επιθετικές δράσεις του κατά του συριακού εδάφους καταπατώντας το διεθνές δίκαιο και την αρχή της εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Το τουρκικό καθεστώς εξαπέλυσε νέα στρατιωτική δύναμη και εντατικοποίησε την επίθεσή του εναντίον αστικών ζωνών και στρατιωτικών θέσεων ανέφερε.
    Το Reuters αναφέρει ότι το Υπ. Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως στοχοποιήθηκαν 115 στόχοι του συριακού Στρατού και καταστράφηκαν οι 101 ως αντίποινα για το θάνατο των 5 Τούρκων στρατιωτών.
Συριακός Στρατός: Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις επιθέσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: onalert.gr
        Ο συριακός Στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα συνεχίσει να απαντά σε επιθέσεις,των «τουρκικών κατοχικών δυνάμεων» που προσπαθούν, όπως ανέφερε, να σταματήσουν την προώθηση των συριακών δυνάμεων προς το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία.
    Οι συριακές Ένοπλες Δυνάμεις κατηγόρησαν την Άγκυρα για κλιμάκωση της βίας στη συριακή επικράτεια με την αποστολή επιπλέον ενισχύσεων στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλεπίου, καθώς συρο-ρωσικές δυνάμεις αποσπούν εδάφη από τους αντάρτες.
    Νωρίτερα ο συριακός Στρατός επιτέθηκε εκ νέου εναντίον θέσεων παρατήρησης της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ, προκαλώντας τα αντίποινα των τουρκικών δυνάμεων.
    Από τις επιθέσεις του συριακού στρατού έχουν σκοτωθεί 13 Τούρκοι στρατιώτες στην Ιντλίμπ την τελευταία εβδομάδα, προκαλώντας τα αντίποινα της Άγκυρας.
Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του Άσαντ στην οδό Μ5
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
        Ο συριακός Στρατός πραγματοποιεί εκκαθαριστικές επιχειρήσεις γύρω από τον αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει τη νότια με τη βόρεια Συρία, αφού την Τρίτη κατάφερε να τον θέσει υπό τον έλεγχό του, συνεχίζοντας την προέλασή του στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παρά την αυξανομένη ένταση με την Τουρκία που στηρίζει κάποιες ομάδες Συρίων ανταρτών.
          Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός Στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατέλαβε και άλλα χωριά και περιοχές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις του που έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν 700.000 ανθρώπων από τον Δεκέμβριο.
       «Οι γειτονικές περιοχές στον αυτοκινητόδρομο Μ5, δυτικά της οδού, στην επαρχία του Χαλεπίου είναι πλέον υπό τον έλεγχο του καθεστώτος», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.
       Εξάλλου οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να εκδιώξουν τους Σύριους αντάρτες και τους τζιχαντικές που βρίσκονται ανατολικά του Μ5, επεσήμανε το Παρατηρητήριο και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan.   Ο συριακός Στρατός έθεσε τον αυτοκινητόδρομο αυτό υπό τον έλεγχό του για πρώτη φορά από το 2012. Η οδική αυτή αρτηρία συνδέει τη νότια Συρία με το Χαλέπι στον βορρά, περνώντας και από τη Δαμασκό.
Ερντογάν: Θα κτυπάμε τις Δυνάμεις του Άσσαντ, όπου τις βρίσκουμε
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: pronews.gr
    Απροσδόκητες εξελίξεις φέρνει η συριακή κρίση καθώς έχει οδηγήσει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε σημείο κατάρρευσης μετά από μια τετραετία στενής στρατηγικής συμμαχίας.
    Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Δαμασκού και αυτή την φορά κατηγόρησε ευθέως την Μόσχα. .
     Η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά στη βόρεια Συρία, αν πληγεί και άλλος Τούρκος στρατιώτης, και μπορεί να κάνει και χρήση αεροπορικής ισχύος, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συμμετέχει στη «σφαγή» αμάχων στη βορειοδυτική Συρία.
    Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.
    «Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
    «Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (...) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», πρόσθεσε. Βέβαια ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πως οι δικές του στρατιωτικές δυνάμεις είναι ανίσχυρες έναντι των ρωσικών, αλλά ποντάρει στην επίκληση βοήθειας από το ΝΑΤΟ.
     Όμως και στο ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν διάθεση να εμπλακούν σε μια επικίνδυνη σύγκρουση με την ρωσική πυρηνική υπερδύναμη.  Στα λόγια μπορούν να λεχθούν πολλά, στην πράξη όμως μιλάει πάντα η ισχύς.
    Για την Ελλάδα παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες. Η Άγκυρα αναγκάζεται να δεσμεύσει δυνάμεις και πόρους στην Συρία, ενώ η ρωσοτουρκική κρίση θα αλλάξει τις ισορροπίες και στην Λιβύη.
    Η Μόσχα θα αλλάξει στάση στην Λιβύη και θα υποστηρίξει και πάλι τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Αν αυτός επικρατήσει και ανατρέψει την κυβέρνηση Σάρατζ θα είναι μια μεγάλη στρατηγική ήττα για την Τουρκία.
Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Φταίει η Τουρκία για την κλιμάκωση στη Συρία
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: defence-point.gr
    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιρρίπτει την ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ στην Τουρκία και επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς περί επιθέσεων Ρώσων στρατιωτικών εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», όπως και ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ενεργούν αποκλειστικά με βάση τις συμφωνίες του Σότσι.
    Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επισημαίνεται ότι πραγματική αιτία της κρίσης στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ είναι η μη τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας των δεσμεύσεων τους που σχετίζονται με τον διαχωρισμό των μαχητών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ Αλ Νούσρα» και άλλων οργανώσεων που έχουν κατακλύσει την περιοχή.
    Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η κατάσταση στην περιοχή της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ επιδεινώνεται και από τις φάλαγγες του τουρκικού οπλισμού και του τουρκικού Στρατού που μπαίνουν μέσω των συνόρων στην Συρία και στην επικράτεια της συριακής επαρχίας του Ιντλίμπ.
     Αφορμή για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, υπήρξαν και οι επιθέσεις των τρομοκρατών εναντίον περιοχών αμάχων, στις οποίες τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να απαντήσουν.Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει επίσης, ότι η οδός, που συνδέει το Χαλέπι με τις νότιες πόλεις της χώρας (Χάμα, Χομς και Δαμασκό) που είναι η κύρια συγκοινωνιακή αρτηρία της Συρίας (Μ-5), απελευθερώθηκε πλήρως από τους τρομοκράτες.
    Παράλληλα διαψεύδει τα περί μαζικών ροών προσφύγων που εγκαταλείπουν τη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, τονίζοντας ότι παρόμοιες ανακοινώσεις «δεν έχουν καμία πραγματική υπόσταση» και προσθέτει ότι «ένα σημαντικό τμήμα των κατοίκων της επαρχίας Ιντλίμπ εγκαταλείπει με ασφάλεια τις επικίνδυνες περιοχές και μετακινείται προς περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης».
Ένοπλες συγκρούσεις Αμερικανών και Κούρδων στο Καμισλί της Συρίας
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: pronews.gr
    Οι Αμερικανοί παραδέχτηκαν το επεισόδιο στην Καμισλί με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική διοίκηση στην οποία αναφέρεται ότι η αμερικανική περίπολος «δέχτηκε πυρά από ελαφρύ οπλισμό και απάντησε πριν υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης». 
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι χωριού εμπόδισαν αμερικανική αυτοκινητοπομπή να το διασχίσει.
Στο συγκεκριμένο χωριό ζούν κάτοικοι Κουρδικής καταγωγής, που δεν συγχωρούν τους Αμερικανούς που τους παρέδωσαν στις δυνάμεις του Ρ.Τ.Ερντογάν.
    Υπάρχουν επίσης φήμες για ένοπλη σύρραξη με νεκρούς αλλά και για εμπλοκή της αμερικανικής Αεροπορίας.
    Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους και σκοτώθηκε ακαριαία ένας έφηβος 14 ετών. Οι Κούρδοι κάτοικοι κατάφεραν να κατεβάσουν την αμερικανική σημαία από ένα από τα οχήματά των Αμερικανών σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες.
    Πάντως την ένοπλη σύγκρουση και τον θάνατο του Κούρδου 14χρονου επιβεβαιώνουν και οι NY Times.
    «At that point, U.S. troops fired with live ammunition and smoke bombs at the residents» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
    Την εμπλοκή της αμερικανικής Αεροπορίας την αναφέρει και το almasdarnews. Oι Αμερικανοί το αρνούνται αλλά προφανώς υπήρξε αίτημα προς την US Air Force για να υποστηρίξει την αμερικανική φάλαγγα καθώς στο σημείο έσπευσαν Μονάδες κουρδικών πολιτοφυλακών και του συριακού Στρατού για να υποστηρίξουν τους Κούρδους κατοίκους.
    Οι Αμερικανοί φοβήθηκαν μήπως υπάρξει έναν νέο «Μογκαντίσιο» καθώς είχαν περικυκλωθεί από εξαγριωμένα πλήθη.
    Πάντως υπάρχει και σχετικό βίντεο που δείχνει την παρουσία της αμερικανικής Αεροπορίας. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, το Anadolu, μετέδωσε την ίδια ώρα ότι έγιναν δύο αεροπορικές επιδρομές.
    Oι Κούρδοι ισχυρίζονται πως οι επιδρομές ήταν τρεις.
Ρωσοτουρκική κρίση – Απείλησε ευθέως τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ο Ερντογάν: «Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα»
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: triklopodia.gr
    Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Ερντογάν κατά Ρωσίας, Συρίας και Ιράν!
    Ρήγμα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας και επίσημα, με τον Ερντογάν να παίζει με την »φωτιά» πλέον. 
    Σε δηλώσεις του απείλησε τον Συριακό Στρατό, ενώ εξαπέλυσε επίθεση τόσο στο Ιράν, όσο και στην Ρωσία.
    Μάλιστα έφθασε στο σημείο να πεί ότι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα» και οι Ρώσοι στρατιώτες, καθώς ανέφερε πως όπου χύνεται τουρκικό αίμα, θα υπάρχει απάντηση. 
    Συγκεκριμένα είπε:  «Όπου χύνεται τουρκικό αίμα θα υπάρχει απάντηση. Δεν μας ενδιαφέρει πόσο ισχυρός είναι ο αντίπαλος», κάνοντας έμμεση, αλλά ξεκάθαρη αναφορά στις Ρωσικές ΕΔ.
    Αναμένουμε την ρωσική αντίδραση πλέον, με τον Ερντογάν να δείχνει πως έχει την στήριξη των ΗΠΑ ξεκάθαρα στο ζήτημα της Συρίας.
    Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τουλάχιστον 14 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Συρία. Πρόσθεσε επίσης ότι ομάδες που στηρίζονται από την Τουρκία στην Ιντλίμπ έχουν πλέον κινητοποιηθεί κατά της Δαμασκού.   Επιπλέον κατηγόρησε Συρία και Ρωσία για τις επιθέσεις κατά πολιτών στην Ιντλίμπ, απειλώντας να επιτεθεί στις συριακές δυνάμεις και εκτός της επαρχίας Ιντλίμπ σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.
Τι είπαν Πούτιν-Ερντογάν χθες – Ξεκάθαρος ο Ρώσος Πρόεδρος
    Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο μίλησαν για την παρούσα κατάσταση στην Ιντλίμπ.
    Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες του Σότσι.
    Παράλληλα, έκανε γνωστό πως συμφωνήθηκε να γίνουν περαιτέρω επαφές των δύο κρατών σε επίπεδο αξιωματούχων στο τομέα της Άμυνας.
    «Συνέχισαν να συζητούν διάφορες πτυχές της διευθέτησης της συριακής κρίσης, κυρίως στο πλαίσιο της επιδείνωσης της κατάστασης στην ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ. Υπογράμμισαν τη σημασία της πλήρους εφαρμογής των υφιστάμενων ρωσοτουρκικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Σότσι, που υπογράφηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018» δήλωσε το Κρεμλίνο.
    Υπενθυμίζεται πως, η Τουρκία κατηγόρησε τη Συρία για επιθέσεις σε παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ που προκάλεσαν το θάνατο Τούρκων στρατιωτών.
“Εάν η Τουρκία χτυπήσει ρωσικό αεροσκάφος θα έχει ανοίξει τις πύλες της κόλασης”…
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: defence-point.gr
    Εάν η Τουρκία κτυπήσει ρωσικό αεροσκάφος πάνω από τη συριακή επικράτεια, διότι υποτίθεται αποτελεί απειλή για τις τουρκικές δυνάμεις, τότε τα γεγονότα του 2015 θα του φανούν απλό χαστουκάκι”, ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Γκεβόργκ Μιρζγιάν στην εφημερίδα VZGLYAD, σχολιάζοντας την δήλωση Ερντογάν ότι θα καταρρίψει όλα τα αεροσκάφη πάνω από την επαρχία Ιντλίμπ.
    Αυτή τη φορά θα υπάρξει συστηματικό σφυροκόπημα σε όλα τα μέτωπα. Δεν θα το θέλαμε αυτό, διότι με την Τουρκία είμαστε σημαντικοί εταίροι, έχουμε κοινά συμφέροντα. Αν όμως ο Τούρκος ηγέτης πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις του τότε η Μόσχα είναι υποχρεωμένη να δράσει μονομερώς”.
    Την Τέταρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε: “Τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν πολίτες στο Ιντλίμπ δεν θα πετούν πλέον ελεύθερα”. Πρόσθεσε ότι δεν θα διστάσει να δώσει εντολή να χτυπήσει στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το Στρατό στην περιοχή.
    Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2015, ο τουρκικός στρατός κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-24, το οποίο σύμφωνα με την Άγκυρα εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο. Τον Ιούνιο του 2016 ο Ερντογάν ζήτησε επίσημα συγνώμη γι’ αυτό.
    Αν ο Τούρκος πρόεδρος καταρρίψει μονομερώς ένα συριακό αεροπλάνο ή ελικόπτερο, κι αυτό γίνει σε απάντηση ενός κτυπήματος στη Συρία, τότε αυτό μπορεί να είναι κατανοητό, η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί. Αλλά αν η Τουρκία ξεκινήσει συστηματικές επιθετικές ενέργειες εναντίον της Συρίας, τότε δεν πρέπει να ξεχνάμε: ότι πατά   στη Συρία και υπάρχουν τουρκικά σημεία ελέγχου που βρίσκονται εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες που θα καταστούν όμηροι και με τους οποίους οι Σύριοι δεν θα τηρήσουν τους τύπους ” – σημείωσε ο αναλυτής.
    Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι ο Ερντογάν πρέπει να πείσει τον ίδιο του τον πληθυσμό, ότι «δεν προδίδει» και προστατεύει τους συμμάχους της Τουρκίας στην περιοχή. “Το καταλαβαίνουμε αυτό και είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε ως ρητορική, αλλά όχι όταν αρχίζει και το κάνει πράξη“. Την ίδια στιγμή, ο Μιρζαγιάν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα παράσχουν οποιαδήποτε αποτελεσματική στρατιωτική βοήθεια στον Ερντογάν.
    Στην καλύτερη περίπτωση, οι ΗΠΑ θα πουν στην Άγκυρα: «Κάντε παραχωρήσεις στους Κούρδους, και θα σας βοηθήσουμε». Όπως γνωρίζετε, μέχρις ενός σημείου, οι κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού απολάμβαναν σοβαρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Οι Τούρκοι γνωρίζουν όμως ότι αν κάνουν ανάλογες παραχωρήσεις και προσαρμόσουν τα σχέδιά τους για την καταπολέμηση των Κούρδων της Συρίας, τότε είναι πιθανό οι ΗΠΑ να τους ‘ρίξουν’. Το πιο πιθανό είναι πάντως ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι οι Αμερικανοί δεν θα στείλουν στρατό στη Συρία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει νόημα μπουν σε συναλλαγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου