Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020

Κίνα: Πέθανε ο γιατρός που είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει για τον κοροναϊό


Κίνα: Πέθανε ο γιατρός που είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει για τον κοροναϊό
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
        Δεν τα κατάφερε και τελικά πέθανε από κοροναϊό ο γιατρός από την πόλη Γουχάν, που είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει για την επιδημία από τα τέλη Δεκεμβρίου. Δυστυχώς οι κινεζικές αρχές του είχαν κλείσει τότε το στόμα. 
        Σύμφωνα με την κινεζική Global Times, o οφθαλμολόγος Λι Γουενλιάνγκ (Li Wenliang) διαγνώστηκε με κοροναϊό την 1η Φεβρουαρίου, ενώ κατέληξε την 6η Φεβρουαρίου – μόλις πέντε μέρες αργότερα. Την είδηση του θανάτου του γιατρού επιβεβαίωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.
        Ο 34χρονος οφθαλμολόγος γνώριζε από τις 30 Δεκεμβρίου για τον κοροναϊό στην Γουχάν, αλλά οι αρχές στην Κίνα προσπάθησαν να τον φιμώσουν.
        Στις 30 Δεκεμβρίου ο Li Wenlian έγραψε σε ομάδα αποφοίτων στο δημοφιλές στην Κίνα WeChat: «Επτά ασθενείς από μια τοπική ψαραγορά διαγνώσθηκαν με μια πάθηση που έμοιαζε με τον SARS και είχαν μπει σε καραντίνα στο νοσοκομείο που εργαζόταν». Ο Li είπε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που είχε δει, οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από έναν νέο είδος ιού. «Ήθελα μόνο να πω στους συμφοιτητές μου να είναι προσεκτικοί», είπε.    
        Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι του προσήχθησαν από την αστυνομία της Γουχάν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
        Από την 1η Ιανουαρίου η αστυνομία της Γουχάν ανακοίνωσε ότι κινούνταν νομικά εναντίον 8 ανθρώπων που δημοσιοποίησαν φήμες στο ίντερνετ για μια ασθένεια που μοιάζει με την πνευμονία προκαλώντας αναστάτωση στον κόσμο.
        Τελικά, ο Λι αφέθηκε ελεύθερος μία ώρα αργότερα και αναγκάστηκε να υπογράψει δήλωση στην οποία αναγνώριζε το παράπτωμά του και υποσχέθηκε να μην κάνει στο μέλλον παράνομες ενέργειες. Ο νεαρός άνδρας επέστρεψε στη δουλειά του, ενώ έβλεπε τα κρούσματα στην Γουχάν να αυξάνονται όσο περνούσαν οι μέρες.
        Στις 10 Ιανουαρίου μετά την εξέταση ενός ασθενούς, ο Λι άρχισε να βήχει και την επόμενη ημέρα ανέβασε πυρετό. Μπήκε στο νοσοκομείο στις 12 Ιανουαρίου με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται και να εισάγεται στην εντατική, ενώ του είχαν φορέσει και μάσκα οξυγόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου