Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Πρόοδος για το όριο 5ετίας κατάθεσης αίτησης αναγνώρισης συντάξιμων ετών.


Πρόοδος για το όριο 5ετίας κατάθεσης αίτησης αναγνώρισης συντάξιμων ετών.
http://www.hellasmil.gr
      Αμέσως μετά την ψήφιση του Ν.4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου), η ΠΟΣ ανέλαβε πρωτοβουλίες βελτίωσης συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων και επίλυσης δημιουργηθέντων προβλημάτων. Μεταξύ αυτών ήταν και η αναγνώριση ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας (και όχι πλασματικά έτη όπως επιμένουν ακόμη κάποιοι να τα αποκαλούν), που δεν είχαν περιληφθεί στη συνταξιοδοτική τους πράξη (5ετία μονάδων εκστρατείας ή μάχιμα κλπ).
    Ήταν μια απαίτηση, καθόσον με το ν.4387/2016, γεννήθηκαν νέα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δυστυχώς όμως με το άρθρο 50 του ΠΔ 169/2007, ορίζετο όριο προθεσμίας κατάθεσης της αίτησης για την προσμέτρηση χρόνου συντάξιμης υπηρεσίας, που ήταν πέντε έτη από τη γέννηση του δικαιώματος αυτού (υπ’ αριθμ. 84 ανακοίνωση ΠΟΣ). Ρύθμιση που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
      Η ΠΟΣ είχε προβάλει το υπόψη θέμα σε συναντήσεις που είχε με στελέχη των Υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και του ΕΦΚΑ, για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους με ανακοινώσεις.
    Σε πρόσφατη συνεργασία που είχε ο Πρόεδρος της ΠΟΣ με το Τμήμα Στρατιωτικών Συντάξεων (ΤΣΣ)/ΕΦΚΑ (15/10/2019), ενημερώθηκε ότι το Τμήμα υπέβαλε στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ, σχετικά διευκρινιστικά ερωτήματα, καθόσον η σχετική προθεσμία (όριο πέντε ετών από τη γέννηση του δικαιώματος αυτού), έχει καταργηθεί νομοθετικά. Αναμένεται η επιβεβαίωση κατάργησης του ορίου της 5ετίας, για κατάθεση αίτησης από γέννησης του δικαιώματος και οδηγίες εφαρμογής προς το αρμόδιο τμήμα συντάξεων, για τον συνυπολογισμό των συντάξιμων ετών των δικαιούχων.
       Κατόπιν αυτών προτείνεται στους ενδιαφερόμενους συναδέλφους, για αποφυγή ταλαιπωρίας τους μετάβασης στον ΕΦΚΑ (πρώην ΓΛΚ),  να αναμένουν την οριστική επίλυση του θέματος, οπότε θα γίνει η διόρθωση και ο συνυπολογισμός της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας τους.
       Η ΠΟΣ θα συνεχίσει να ενημερώνει για την πρόοδο του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου