Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
του Βασίλη Ευστρ.Ναζλή
    «28 Οκτώβρη 1940,η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο. Είμαι είκοσι χρονών. Δεν θα ξεχάσω την ημέρα αυτή. Ήταν μια ηλιόλουστη, μια φθινοπωρινή ΔΕΥΤΕΡΑ. Τότε στα χωριά δεν είχε ράδια ούτε και τηλέφωνο. Αγγελιοφόροι στρατιώτες ή Χωροφύλακες, τρέχουν σε χωριά για να αναγγείλουν τον πόλεμο που μας κήρυξε η Ιταλία και τη γενική επιστράτευση από κλάσεως 1917 και νεώτερων.
    Αργότερα έμαθα ότι μόνο στη Θράκη είχαν καλέσει μέχρι την προχωρημένη κλάση του 1917, που είναι σήμερα -
το 1940- 43 χρονών άνδρες....... Τότε επιστρατεύθηκε και ο πατέρας μου, αυτός που είχε πολεμήσει στη Μικρά Ασία..., επιστρατεύτηκε και ο άνδρας της μεγαλύτερης αδελφής μου...... Όλη η Ελλάδα στο πλευρό των στρατιωτών μας.... ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι. Οι σφαίρες εκεί που πέφτουν καίνε, σκοτώνουν ανθρώπινες ψυχές. Αφήνουν μαυροφορεμένες μανάδες, συζύγους, αδέλφια, ορφανά παιδιά... Μα αφού επιδρομείς έρχονται να μας κατακτήσουν, να μας υποδουλώνουν, οι Έλληνες πολεμούν με την καρδιά τους, αψηφώντας κόπους και θυσίες».-----
ΛΟΓΙΑ ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΣΚΕΨΗΣ.
    Το απόσπασμα αυτό το δανείστηκα από το ημερολόγιο του Χρήστου Ρουσσόπουλου, που μετουσιώθηκε σε βιβλίο με την φλόγα ψυχής της φίλης Μαρίας Τζιβελέκη, που έβαλε σκοπό ζωής να ανακαλύψει ιστορικά τις τελευταίες ημέρες ζωής του παππού εκ μητρός Θεοφάνη ΔημοσχάκηΘεοφάνης μαζί με πολλούς επιστρατευμένους Έβρίτες, μαζί με τον Ρουσσόπουλο ,συμμετείχαν στην μεγάλη μάχη της Κρήτης.Εκεί σκοτώθηκαν πολλοί Εβρίτες που γνώριζε προσωπικά ο Χρήστος Ρουσσόπουλος, διασωθείς και διασώσας την ιστορική πορεία των μαχητών εκείνων στις επικές μάχες στο μεταφερθέν πολεμικό θέατρο στην Κρήτη και περιγράφει στο βιβλίο Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών,(Ηράκλειο 2014).
    Άπειρα βιβλία έχουν γραφεί για το ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ,από μαχητές της περιόδου, από απλούς οπλίτες από υπεύθυνους στρατιωτικούς και πολιτικούς ταγούς, από ξένους συγγραφείς.
    Το έπος του πολέμου εκείνου έφθασε σε κάθε άκρη του κόσμου, με τις άφθαστες σκηνές ηρωϊσμού και ανδρείας του Έλληνα μαχητή που έστησε τα στήθη του ατσάλινο φραγμό σιδερόφρακτων πολεμικών μηχανών!!
    Παντού περιγραφόταν η ιερή έπαρση των τότε Ελλήνων, των συγγενών μας, η εθνική ανατριχίλα που διέτρεξε τα λιπόσαρκα κορμιά τους και την γρανιτένια ψυχή τους. Ιταμοί κοσμοκράτορες κοκορόφτεροι αρλεκίνοι, επεδίωξαν να τους καταστήσουν υπόδουλους στις θελήσεις τους, με μία περιφρονητική αναίδεια του ακαταμάχητου της δύναμης τους. Είχαν την πεποίθηση ότι όλοι έπρεπε να αποδεχτούν, με λυγισμένα τα γόνατα να προσφέρουν τον τράχηλο τους για δεσμά υποτέλειας.!!
    Αγνοούσαν όμως ή δεν υπολόγισαν το λεκτικό σύμβολο των Ελλήνων ότι "
του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει".
    Οι νέες γενιές ακούνε πολλά για την ιστορική εκείνη περίοδο που όμως άν και διανύουμε τον 80ο χρόνο... ίσως θεωρούν ότι είναι μεγάλο το διάστημα,,,
    Εμείς όλοι οι μεγαλύτεροι, που δεν ζήσαμε τα γεγονότα, οφείλουμε να αναπαραγάγουμε την ιστορία αυτή που μας κληροδότησαν  ως προσωπικό βίωμα οι γονείς μας, οι συγγενείς μας, που πολέμησαν εκεί στα ορεινά μετερίζια του έθνους μας. Εκεί που πολλοί αφήσαν την τελευταία τους πνοή, αφήσαν ένα κομμάτι από το νεανικό τους σώμα, ένα χέρι ροζιασμένο και δουλεμένο  ένα πόδι που περπάτησε τις εσχατιές της ελληνικής γης.
    Εγώ ,με το παρόν σημείωμα μου, θα κάνω ένα αριθμητικό μόνο προσκλητήριο των νεκρών Εβριτών, που έδωσαν την ζωή τους για να μη περάσει ο φασισμός.
    Νεκροί Εβρίτες υπήρξαν σε όλο το πολεμικό μέτωπο και στην Κρήτη, τελευταίο προπύργιο ελευθερίας
    Από την έναρξη του πολέμου σκοτώθηκαν 120 οπλίτες ,εξαφανίσθηκαν 43 (
δεν βρέθηκαν τα σώματα τους).Στην μάχη της Κρήτης σκοτώθηκαν 32.Επίσης σκοτώθηκαν και 7 αξιωματικοί.
ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΕΚΤΕΝΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΟΛΩΝ.
    Όλους οι περιοχές του Έβρου προσέφεραν τα παιδιά τους θυσία στο βωμό και στην ιδέα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Σας δίνω αριθμητικά στατιστικά, ανά περιοχή.
-Αλεξανδρούπολη = 14 Άβαντας = 1 ,Αισύμη = 1, Κίρκη = 2 ,Νίψα = 1 ,Συκορράχη = 1 ,Σαμοθράκη = 6
- Φέρες = 2 , Πέπλος = 1 ,Πυλαία = 1,
-Σουφλί = 7 ,Δαδιά = 2 ,Θυμαριά = 1 ,Κορνοφωλιά = 4 ,Κυριακή = 1 ,Λαγυνά = 3 ,Λευκίμη = 1 ,Τυχερό =2 ,Φυλακτό =1
-Διδυμότειχο =12 , Αμόριο = 1 , Ασημένιο -3 ,Βρυσικά = 2 , Ελληνοχώρι = 3 , Θούριο = 2 , Ισαάκιο =1 , Κουφόβουνο =1 , Κυανή =3 , Λάβαρα =4 , Μάνη =1 , Μεταξάδες =1 , Παλιούρι =3 ,
-Ορεστιάδα =7 , Βάλτος = 1 , Βύσσα = 1 ,Δίκαια = 4 , Ζώνη =2 ,
Καβύλη =1 ,Καστανιές =1 ,Κόμαρα =2 ,Μεγάλη Δοξιπάρα =1 ,Νεοχώρι =1 ,Ορμένιο =3 ,Πεντάλοφος = 2 ,Πετρωτά =2 ,Πύργος =1 ,Ρύζια =1 ,Σαγήνη =1 ,Σπήλαιο =2 ,Στέρνα =1 ,Φτελιά =1 .
    Κάθε περιοχή προσέφερε τον ανθό της, για να συντηρήσει το δένδρο της ελευθερίας, να έχει τους δικούς της ήρωες στο προσκλητήριο της ανδρείας.
    Η μνήμη των παιδιών αυτών πρέπει να εμπνέει τους Εβρίτες και να τους έχουν ενεργούς στο εικονοστάσι της ψυχής τους.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΣ ΤΟΤΕ ΤΟ 1940 σύμπτωση και υποχρέωση για αναπόληση..........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου