Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

"Ο ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΚΙ ΕΓΩ".


"Ο ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΚΙ ΕΓΩ".
Χρονογράφημα του Χρήστου Βαφειάδη.
http://sindesmos71.blogspot.com/
    Με τον νυν ΥΠΕΘΑ της Τουρκίας ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ συνυπηρετήσαμε στην Νάπολι και συνεργασθήκαμε για δύο χρόνια στο τμήμα πληροφοριών του  ΑFSOUTH. (90-92/ΑΝΧΕΣ)
    Η συνεργασία μας ήταν στα πλαίσια της συμμαχίας και αφορούσε μεταξύ άλλων και τα σενάρια των ασκήσεων που εκείνη την εποχή αφορούσαν την Λήμνο, τα στενά, τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου κτλ, με λυσσαλέα την προσπάθεια της Τουρκίας να μην περιλαμβάνονται στις ΝΑΤΟ-ικες ασκήσεις όπως και άλλα θέματα που προκαλούσαν ένταση και αντιπαλότητες.
    Πέραν αυτών, η σχέση μας ήταν καλή, όπως και με τους Αξκούς των άλλων χωρών που πάντα παρενέβαιναν πυροσβεστικά για να βρεθεί μια λύση στην διεξαγωγή των ασκήσεων.
    Την άνοιξη του 92, εγώ και ο ΧΟΥΛΟΥΣΙ επιλεγήκαμε από το Στρατηγείο να παρακολουθήσουμε ένα σχολείο πληροφοριών στην Αγγλία, διαρκείας δύο εβδομάδων, στο ASFORD, μία κωμόπολη 60 χλμ από το Λονδίνο.
    Συνταξιδεύσαμε με τον Ακάρ και όταν φθάσαμε τακτοποιηθήκαμε στους ξενώνες του Στρατοπέδου.
    Όταν το βραδάκι κατεβήκαμε για να δειπνήσουμε στην Λέσχη, διαπιστώσαμε ότι έπρεπε να φοράμε γραβάτα και έτσι αποφασίσαμε να πάμε στις παρυφές της κωμόπολης για να φάμε κάτι, όπως και έγινε.
    Η απόσταση από το Στρατόπεδο ήταν περίπου 1 ή 2 χιλιόμετρα.
    Αφού τελειώσαμε το φαγητό, ξεκινήσαμε για τους ξενώνες. Έξω επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι και κανείς δεν μας είχε ενημερώσει ότι λόγω της δράσεως εκείνη την εποχή, του IRA που προέβαινε σε τρομοκρατικές ενέργειες, υπήρχε απόλυτη συσκότιση στρατοπέδων και άλλων στόχων.
    Ακολουθήσαμε τον δρόμο που νομίζαμε ότι ήταν αυτός που θα μας έφερνε  στον συνοικισμό, αλλά δυστυχώς πήραμε λάθος κατεύθυνση, ενώ ξέσπασε μια καταιγίδα που μας δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο.
    Περιπλανηθήκαμε για αρκετή ώρα, μούσκεμα και οι δύο και χρησιμοποιήσαμε όλες τις γνώσεις μας, τοπογραφίας και προσανατολισμού, για να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση.
    Στο διάστημα της περιπλάνησής μας μου λέει ο Ακάρ:
-ΧΡΗΣΤΟ, για φαντάσου τι χαρά θα έκαναν οι δημοσιογράφοι να μας έβλεπαν να συνεργαζόμαστε και όχι να μαλώνουμε για τις ασκήσεις.
- ΧΟΥΛΟΥΣΙ, η ένταση κάνει κακό και στις δύο χώρες και μπορεί να προκαλέσει πόλεμο από την μία στιγμή στην άλλη, του απάντησα.
-Touch wood (χτύπα ξύλο) είπε ο ΧΟΥΛΟΥΣΙ που ήταν προληπτικός και ήταν η προσφιλής του έκφραση που την έλεγε συχνά.
    Συνεχίσαμε και φθάσαμε στο στρατόπεδο λέγοντας διάφορα αστεία για την μίνι περιπέτειά μας.
    Σήμερα ο ΥΠΕΘΑ ΑΚΑΡ καθημερινά παίζει στα ΜΜΕ σαν εκφραστής της «γαλάζιας πατρίδας» που επικαλείται για την χώρα του και απειλεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την ειρήνη στην περιοχή, στο παιχνίδι των ενεργειακών συμφερόντων και του Νεοθωμανικού επεκτατισμού.
    Εύχομαι ο “Αλλάχνα επαναφέρει την λογική στα μυαλά των ιθυνόντων της γείτονος, και Ο Θεός της Ελλάδος να θέσει υπό την Σκέπη Του την Ελλάδα μας, που την επέλεξε, όπως λέει και ο Διονύσης Σαββόπουλος, για να περάσει τα γεράματά Του.
Χρήστος Βαφειάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου