Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Κωνσταντινούπολη - Εβρος: Ο δρόμος του εμπορίου προσφύγων


ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ( Και με γνωμάτευση του ΣτΕ )
Κωνσταντινούπολη - Εβρος: Ο δρόμος του εμπορίου προσφύγων
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
Κορχάν Μπερκ
    Έβρος: ένα σύνορο για το οποίο, τους τελευταίους μήνες, έχει χτυπήσει «κόκκινος συναγερμός». Αθήνα και Βρυξέλλες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν στην κατάσταση στον Έβρο, όπου τον Απρίλιο καταγράφηκε κατακόρυφη άνοδος αφού, σύμφωνα με τα στατιστικά της Αστυνομίας, συνελήφθησαν 3.986 μετανάστες και 38 διακινητές.
    Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά, τη χωρητικότητά τους ξεπέρασαν και τα κέντρα φιλοξενίας στον Έβρο. Οι αρμόδιοι, οι οποίοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι μπροστά στη ροή προσφύγων και μεταναστών στη Θράκη, με συνεχείς συνεδριάσεις προσπαθούν να βρουν λύση και επικεντρώνονται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Αφού γίνουν οι διαδικασίες καταγραφής, αποστέλλονται το συντομότερο δυνατό με λεωφορεία στην ενδοχώρα εκείνοι των οποίων έχουν συνταχθεί τα έγγραφα.
    Ενώ έχει σταματήσει σχετικά η ροή από τη Βόρεια Αφρική, αυξάνεται η ροή από τη Μέση Ανατολή περνώντας σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Οι πρόσφυγες, για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, τη φτώχεια, τις εξωτερικές επεμβάσεις και τις πολιτικές πιέσεις, δεν παραιτούνται από τη φυγή προκειμένου να έχουν μια καλύτερη ζωή. Στους κουρδικής καταγωγής πρόσφυγες από την Τουρκία, οι οποίοι τα προηγούμενα 10 χρόνια περνούσαν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τις πιέσεις και τις ανομίες του τουρκικού κράτους, τον τελευταίο καιρό έχουν προστεθεί οι γκιουλενιστές και οι αντιπολιτευόμενοι Τούρκοι που φεύγουν για να γλιτώσουν από το καθεστώς Ερντογάν.
    Πώς όμως και από πού φεύγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την Τουρκία; Πώς λειτουργεί το κύκλωμα διακίνησης με κέντρο την Κωνσταντινούπολη; Σε ποιο σημείο αυτής της υπόθεσης  βρίσκονται αστυνομικοί και στρατιωτικοί; Τι κάνουν αυτοί που περνούν στην Ελλάδα; Πώς προσεγγίζουν τους δικηγόρους για τις επίσημες διαδικασίες;
Τζίρος δισεκατομμυρίων δολαρίων
    Η διακίνηση προσφύγων εξελίσσεται σε έναν κλάδο με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.  Ο μόνος δρόμος από την Τουρκία στην Ελλάδα περνάει υποχρεωτικά από τους διακινητές. Σύμφωνα με την Αμερικανική Έκθεση για την
Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων του 2017, η Τουρκία απέχει πολύ από την εκπλήρωση του συνόλου των ελάχιστων προδιαγραφών που απαιτούνται για την εξάλειψη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
    Μεταξύ των κύριων σημείων συνάντησης των προσφύγων και μεταναστών με τους διακινητές στην Κωνσταντινούπολη είναι το Ακσαράι, η οδός Βατάν και η συνοικία Φατίχ. Σε αυτές τις περιοχές οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Αφού κάνουν την πρώτη επαφή οι πρόσφυγες, ανάλογα με τις επιλογές τους, βγαίνουν στον δρόμο προς τη Σμύρνη ή προς τη Θράκη. Εκεί συναντιούνται με τα άλλα μέλη των κυκλωμάτων. Όσοι πρόκειται να περάσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο μεταφέρονται στις όχθες του ποταμού κατά τις νυχτερινές ώρες. Προκειμένου να γλιτώσουν από τους ελέγχους της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής, προηγείται ένα όχημα που ελέγχει αν ο δρόμος είναι ασφαλής. Αυτό το όχημα μπορεί να το ακολουθούν παλιά αυτοκίνητα τα οποία γενικά δεν κινούν την προσοχή. Προτιμούν περισσότερο δρόμους που περνούν από χωράφια ή χωριά.  Στην πλειονότητά τους οι διακινητές οδηγοί δουλεύουν σε συνεργασία με μέλη συμμοριών  αφγανικής, συριακής, ιρακινής και τουρκικής καταγωγής.
    Έπειτα από χιλιόμετρα πεζοπορίας όσοι φτάνουν στις όχθες του Έβρου, αφού οι διακινητές φουσκώσουν το σκάφος, περνούν από τον ποταμό απέναντι· μια απόσταση 50-100 μέτρων. Οι διακινητές, προκειμένου να γλιτώσουν τη σύλληψη, αντί να κάνουν δύο διαδρομές για να περάσουν τον Έβρο, υπερφορτώνουν τις βάρκες δημιουργώντας αιτίες για θανατηφόρα ατυχήματα.
Επικεφαλής του ταξιδιού και ταμίες
    Στην Τουρκία, τους τελευταίους μήνες του 2017 δικάζονται 53 άτομα στο 42ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Σε αυτή την έρευνα αποκαλύφθηκε το πώς δουλεύουν οι διακινητές, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν και η «ακτινογραφία» των συμμοριών.
    Αποκαλύφθηκε ότι στα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων, τα οποία κατά το παρελθόν διηύθυναν Τούρκοι που γνώριζαν αραβικά, τη θέση των περισσοτέρων πήραν ξένοι. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη μερίδα από την πίτα που μοιράζονται οι διακινητές την παίρνουν Τούρκοι που διοργανώνουν τη φυγή από τη χώρα. Το κύκλωμα είναι οργανωμένο σε τρία επίπεδα: τους επικεφαλής του ταξιδιού, τους ταμίες και τους διαμεσολαβητές. Οι περισσότεροι που στελεχώνουν πλέον τη διάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης είναι Σύροι. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «ενώ οι  επικεφαλής του ταξιδιού ήταν κατά το παρελθόν τούρκοι υπήκοοι που γνώριζαν αραβικά, στις ημέρες μας είναι κυρίως αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους Σύριοι.    Αυτό οφείλεται στο ότι οι ξένοι εμπιστεύονται περισσότεροι ανθρώπους που είναι υπήκοοι των χωρών τους, μιλούν την ίδια γλώσσα και μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα».
    Το πρώτο στάδιο της διακίνησης γίνεται από τους επικεφαλής του ταξιδιού. Ως επικεφαλής του ταξιδιού ονομάζονται τα άτομα τα οποία βρίσκουν τους αλλοδαπούς τους οποίους θα φυγαδεύσουν στο εξωτερικό, συμφωνούν μαζί τους για τα χρήματα και τους παρέχουν στέγη μέχρι τη στιγμή που θα τους φυγαδεύσουν. Ταμίες είναι όσοι που έχουν τον ρόλο της «γέφυρας» ανάμεσα σε αυτούς που θα φυγαδευτούν στο εξωτερικό και τους επικεφαλής του ταξιδιού. Τα άτομα που θα φύγουν παράνομα στο εξωτερικό αφήνουν σε άτομα εμπιστοσύνης που λέγονται ταμίες τα χρήματα τα οποία θα καταβληθούν στους επικεφαλής του ταξιδιού.  Από τη στιγμή που  θα πατήσουν το πόδι τους στο εξωτερικό και θα φτάσουν στη χώρα προορισμού, τα χρήματα αλλάζουν χέρια. Οι διαμεσολαβητές πηγαίνουν τους παράνομα διακινούμενους σε σημείο της χώρας του εξωτερικού. Στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο ολοκληρώνεται η παράνομη διέλευση.
    Τα τελευταία χρόνια η Αστυνομία στην Τουρκία ασχολείται περισσότερο με αυτούς που φυγαδεύουν οπαδούς του Γκιουλέν στη Θράκη και στην περιοχή του Αιγαίου. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη μείωση των ειδήσεων που φτάνουν στον Τύπο σχετικά με τις επιχειρήσεις κατά αυτών που διακινούν άλλες ομάδες προσφύγων και μεταναστών. Ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο υπήρχαν συχνά στον τουρκικό Τύπου ειδήσεις σχετικά με επιχειρήσεις κατά διακινητών και για συλλήψεις, από τον Μάρτιο και μετά παρατηρείται μία αξιοσημείωτη μείωση αυτών των ειδήσεων.
    Από την άλλη, έρχονται στη δημοσιότητα διάφορες ειδήσεις που σχετίζονται με τη δωροδοκία τούρκων στρατιωτών και αστυνομικών προκειμένου να κάνουν τα στραβά μάτια στους διακινητές. Σε επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο συνελήφθη ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ουζούν Κιοπρού (
επαρχία Αδριανούπολης), Μουσταφά Τεκίν, με την κατηγορία ότι είχε σχέσεις με κυκλώματα διακινητών.
Η Αστυνομία και ο διακινητής «Σαλίχ»
    Από την άλλη, για τη σύλληψη των μεταναστών που περνάνε τον ποταμό Έβρο η Ελληνική Αστυνομία έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της και ήδη φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο συνελήφθησαν 60 διακινητές.
    Οι μετανάστες μόλις περάσουν το ποτάμι καθοδηγούνται από Ιρακινούς, Τούρκους, Αλβανούς, Σύρους, Αφγανούς, Παλαιστίνιους και Έλληνες διακινητές, που ξέρουν πάνω-κάτω την περιοχή, και προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας. Οι διακινητές συνήθως δεν ακολουθούν την Εγνατία Οδό αλλά τους παράπλευρους δρόμους, ενώ συχνά χρησιμοποιούν αυτοκίνητα με βουλγαρικές πινακίδες. Οι μετανάστες αναγκάζονται να βαδίζουν δεκάδες χιλιόμετρα στους δρόμους των ορεινών οικισμών όπως του Σιδηρού ή του Μεγάλου Δερείου γιατί τους θεωρούν περισσότερο ασφαλείς. Για να φτάσουν πρώτα στη Ροδόπη και μετά στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
    Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, καθημερινά εμφανίζονται στα χωριά τους Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί και Σύροι. Αφού ξεκουραστούν για μερικές ημέρες και εξασφαλίσουν κάποιες πρώτες ανάγκες τους, κυρίως σε τρόφιμα, συνεχίζουν πεζοί την πορεία τους. Ωστόσο, σε κάποιες καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής η Αστυνομία δεν φαίνεται να δίνει μεγάλη σημασία. Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί, λένε, ένας 50χρονος, μελαχρινός, ξένος διακινητής που ονομάζεται «Σαλίχ» ο οποίος ξέρει καλά τα τουρκικά. Λέγεται ότι γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή την ορεινή περιοχή από το Διδυμότειχο ως τη Ροδόπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου