Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ο ΟΤΕ έγινε πλέον ΓΟΤΕ! (Γερμανικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος)


Ο ΟΤΕ έγινε πλέον ΓΟΤΕ! (Γερμανικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος)
Ολοκληρωτικά οι τηλεπικοινωνίες της χώρας στα χέρια της Γερμανίας
Πήρε επιπλέον 5% του ΟΤΕ η Deutsche Telekom AG
    Μέσω του Χρηματιστηρίου ολοκληρώθηκε σήμερα η μεταβίβαση επιπλέον 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ, το ταμείο της δημόσιας περιουσίας που ελέγχουν οι δανειστές της χώρας, στην Deutsche Telekom AG. Το ύψος της συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 284.051.959,81 ευρώ.
    Όπως θυμίζει το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωσή του στις 20/03/2018 η Deutsche Telekom άσκησε το δικαίωμα για την απόκτηση 24.507.520 κοινών ονομαστικών μετοχών του OΤΕ, όπως προβλέπεται σχετικά στην συμφωνία μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom AG, στην οποία προσχώρησε και το ΤΑΙΠΕΔ.
    Η Τράπεζα Πειραιώς και η Credit Suisse International ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ και η Δικηγορική Εταιρεία Λαμπαδάριος και Συνεργάτες ως νομικός σύμβουλος.
    Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το 2008 ανάμεσα στους δύο βασικούς μετόχους του ΟΤΕ, το ελληνικό δημόσιο και την Deutsche Telekom, σε περίπτωση που η συμμετοχή του Δημοσίου μειωνόταν στο 15% έχανε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ. Με την ενεργοποίηση της συμφωνίας το διοικητικό συμβούλιο θα είναι ενδεκαμελές και όχι δεκαμελές όπως είναι σήμερα, με την DT να διορίζει έξι μέλη και το ελληνικό δημόσιο πέντε μέλη.
    Επίσης, επειδή το ποσοστό του Δημοσίου θα είναι πλέον κάτω του 5% χάνει΄όλα τα δικαιώματα αρνησικυρίας. Ειδικότερα χάνει ορισμένα δικαιώματα άσκησης βέτο πλην των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας.
    Το ελληνικό δημόσιο χάνει κάθε δικαίωμα στη διοίκηση του ΟΤΕ σε περίπτωση όπου η συμμετοχή του βρεθεί κάτω από το 5%. Ειδικότερα, αν προχωρούσε στην πώληση και του 6% έπαυε να ισχύει και το ελληνικό δημόσιο χάνει όλα τα δικαιώματά του.
    Σημειώνεται ότι σήμερα το καθημερινό μάνατζμεντ του Οργανισμού ασκείται από το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, ο οποίος έχει διευρυμένες εξουσίες και διορίστηκε από την Deutsche Telekom αλλά και το ελληνικό δημόσιο, καθώς κατέχει και τη θέση του προέδρου. Ωστόσο, επειδή το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ έπεσε τόσο χαμηλά θα πάψει να διορίζει πρόεδρο και το πρόσωπο που πλέον θα ηγείται στον ΟΤΕ θα είναι επιλογή της DT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου