Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Μαρτυρίες Τούρκων που πέρασαν το ποτάμι


ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ( Και με γνωμάτευση του ΣτΕ )
Μαρτυρίες Τούρκων που πέρασαν το ποτάμι
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο δημοσιογράφος Γκιοκχάν Ντεμίρ, ο οποίος εργαζόταν ως συντάκτης σε εφημερίδα του ειδησεογραφικού ομίλου Ipek, αφού πρώτα ακυρώθηκε το διαβατήριό του, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του και αναζητούνταν από την Αστυνομία. Ο Ντεμίρ, ο οποίος ήταν και διευθυντής σε ενημερωτική ιστοσελίδα του ομίλου Ipek Media, αφού παρέμεινε ένα μήνα στα κρατητήρια του Φυλακίου Ορεστιάδας, σήμερα διαμένει μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα και περιμένει να οριστικοποιηθεί η αίτηση ασύλου που υπέβαλε. Ο Ντεμίρ λέει ότι «ως γκιουλενιστής, το να περάσεις παράνομα τα ελληνικά σύνορα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ελευθερία και την ασφάλεια. Ηταν μια πολύ δύσκολη εμπειρία για μας, που στην Τουρκία δεν είχαμε αναμειχθεί σε καμία παράνομη δραστηριότητα, να περάσουμε έτσι τα ελληνικά σύνορα. Αμα συλληφθείς στην Τουρκία, πρέπει να υποφέρεις επί εβδομάδες τα βασανιστήρια των ανδρών του καθεστώς Ερντογάν μέχρι να ομολογήσεις τα αδικήματα που δεν έχεις πράξει ποτέ και να υπογράψεις μια ψεύτικη κατάθεση».
    Και ο Τολγά Ντεριά πέρασε στην Ελλάδα από το ποτάμι πριν από 7 μήνες. Ο Τολγά διατηρούσε λογιστικό γραφείο στην Τουρκία. Ο ίδιος έμεινε εννέα μήνες στη φυλακή, ενώ η σύζυγός του επτά μήνες. Τα άλλα δύο αδέρφια του, ο ένας εισαγγελέας και ο άλλος δικηγόρος, βρίσκονται στη φυλακή εδώ και έναν χρόνο με την κατηγορία του γκιουλενιστή και διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού στην Asya Bank. Ο Τολγά, αφού ακυρώθηκε πρώτα το διαβατήριό του, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αλλά επειδή φοβόταν μη συλληφθεί ξανά αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα. Έτσι, αφού πήρε μαζί του τα τρία παιδιά και τη σύζυγό του, αποφάσισε να περάσει το ποτάμι. Στους διακινητές πλήρωσε 10 χιλιάδες δολάρια. Μόλις πέρασε το ποτάμι πήγε και παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ορεστιάδας. Αφού κρατήθηκαν εκεί για τρεις ημέρες προκειμένου να γίνει εξακρίβωση των στοιχείων τους, στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Σήμερα περιμένει τα αποτελέσματα της συνέντευξης στην Επιτροπή Ασύλου. Ανησυχεί για τα άλλα δύο παιδιά του, τα οποία σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης και δεν έχει συχνή επαφή μαζί τους.
    Ο Αντνάν Ζίγια, διδάκτορας και γενικός γραμματέας σε ένα από τα πιο σημαντικά ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας, πριν από 6 μήνες έδωσε 3.500 ευρώ στους διακινητές για να περάσει τον Έβρο. Συνολικά, για τα δύο παιδιά και τη σύζυγό του πλήρωσε 14.000 ευρώ στους διακινητές, που ούτε τα ονόματά τους γνώριζε.  Ο Ζίγια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από την Κωνσταντινούπολη ως την Αδριανούπολη και από εκεί στον ποταμό Έβρο οδηγηθήκαμε από δύο διακινητές. Μας συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα. Συνέχεια έβριζαν και δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Έτσι, μόλις περάσαμε το ποτάμι, μας άφησαν μόνους και περπατήσαμε ως την Ορεστιάδα για να παραδοθούμε στις αστυνομικές αρχές». Σήμερα ο Αντνάν Ζίγια μένει στη Θεσσαλονίκη και περιμένει με αγωνία το αποτελέσματα της αίτησης ασυλίας που υπέβαλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου