Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Bloomberg: Ρώσοι, Κινέζοι, Τούρκοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα



Bloomberg: Ρώσοι, Κινέζοι, Τούρκοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα
Κυνηγούν ευκαιρίες μέσω πλειστηριασμών
    Επενδυτικές ευκαιρίες στην καθηλωμένη κτηματαγορά κυνηγούν Ρώσοι, Κινέζοι και Τούρκοι προκειμένου να αποκτήσουν τη «Χρυσή Βίζα» και μαζί με αυτή το «διαβατήριο» για είσοδο στην Ευρώπη.
    Μεσίτες αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα, όπου οι τιμές σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία δεν έχουν ανακάμψει, και τα πουλάνε σε διεθνείς επενδυτές. Εκτιμούν δε ότι μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα βρούνε ευκαιρίες σε ακίνητα.
    Δημοσίευμα του Bloomberg περιγράφει την κατάσταση στην ελληνική κτηματαγορά με την αξία των ακινήτων να έχει μειωθεί κατά 45% στα χρόνια της κρίσης και φιλοξενεί δηλώσεις ξένων μεσιτών που ήδη αγοράζουν ακίνητα για λογαριασμό πελατών τους.
Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, από τις λίγες που δεν έχει ανακάμψει
    Ο George Kachmazov, Ρώσος μεσίτης, αγοράζει ακίνητα στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της πλατφόρμας ακινήτων
Tranio.com με έδρα τη Μόσχα, έχει αγοράσει ένα κτίριο στην Αθήνα και είναι στη διαδικασία να διεκδικήσει άλλα πέντε, έτσι ώστε να τα πουλήσει σε διεθνείς επενδυτές.
    Για τον Kachmazov, είναι ξεκάθαρο γιατί ανεβαίνει η αγορά: αγοράζοντας ένα ακίνητο στην Ελλάδα, δίνει στον επενδυτή βίζα για τη χώρα, και μαζί με αυτή, είσοδο στην Ευρώπη.
    «
Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν έχουν ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008», σημειώνει ο κ. Kachmazov. «Οι τιμές σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ουγγαρία προσανατολίζονται σε επίπεδα προ κρίσης, εξαιτίας της υψηλής ρευστότητας στην Ευρώπη», αναφέρει.
    Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Kachmazov είναι ένας από τους μεσίτες που συνεργάζονται με επενδυτές ακινήτων από Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και άλλα μέρη, οι οποίοι στοιχηματίζουν σε μια αγορά, που μπορεί να αναβιώσει, μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
    Την ίδια ώρα, οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα έχουν πέσει 45% στο διάστημα 2008-Ιουνίου 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Φθηνότερα κατά 1.000 ευρώ/τμ τα ακίνητα από την Πορτογαλία
    «
Υπάρχει η εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι είναι καλή περίοδος για να εκμεταλλευτεί κανείς τις χαμηλές τιμές και να ωφεληθεί από μελλοντικά κέρδη, λόγω ανάκαμψης της αγοράς», λέει η Carrie Law, CEO του Juwai.com, κινεζική ιστοσελίδα διεθνών ακινήτων.
    Ο μέσος όρος ανά τετραγωνικό στην Ελλάδα είναι
2.846 ευρώ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τη Γερμανία. Πρόκειται για περίπου 1.000 ευρώ φθηνότερα από την Πορτογαλία, που έχει παρόμοιο πρόγραμμα βίζας για όσους αγοράζουν ακίνητη περιουσία, μιάμιση φορά χαμηλότερα από την Ισπανία και τη Γερμανία και σχεδόν τρεις φορές κάτω από την Ιταλία και την Αυστρία.
    Η Ελλάδα είναι πιο ακριβή από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Εσθονία.
«Εισιτήριο» για είσοδο στην Ευρώπη
    «
Επενδυτικές ευκαιρίες στην καθηλωμένη κτηματαγορά όπου η αξία των ακινήτων έχει πέσει κατά 45% ψάχνουν Ρώσοι, Κινέζοι και Τούρκοι», τονίζει η Law. «Για τους Κινέζους επενδυτές, η απόκτηση βίζας είναι βασικός λόγος για να επενδύσουν στη χώρα» προσθέτει.
    «
Σε βάζει στο μονοπάτι για ευρωπαϊκή υπηκοότητα, ενώ η Αθήνα είναι τρεις με τέσσερις ώρες πιο κοντά στην Κίνα από ότι η Βαρκελώνη και η Λισσαβόνα, δύο επίσης δημοφιλείς πόλεις, όσο αφορά το θέμα της βίζας», σημειώνει.
    Ο αριθμός της «
χρυσής βίζας» που έδωσε η Ελλάδα το διάστημα 2013-Οκτωβρίου 2017 έφτασε τις 2.053 , με τους Κινέζους να είναι το 43%, σύμφωνα με το Enterprise Greece. Οι Ρώσοι είναι δεύτεροι, με 18,6% και οι επενδυτές από την Τουρκία, τρίτοι με 8,4%.
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα μάζεψε περισσότερα από 513 εκατ. ευρώ από ξένες επενδύσεις, μέσω του προγράμματος βίζα.
Ακίνητα απευθείας από τις τράπεζες μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
   
«Σκοπεύουμε να συμμετέχουμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να πάρουμε ακίνητα κατευθείαν από τις τράπεζες», λέει ο κ. Kachmazov. Το ίδιο ενδιαφέρον εκφράζει και η Law. «Έχουμε αγοραστές που ενδιαφέρονται για τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πιστεύουν ότι θα δώσει ευκαιρίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου