Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Η Αγκυρα προκαλεί: Είμαστε συνιδιοκτήτες στην Κύπρο, θα κάνουμε κι εμείς έρευνες για υδρογονάνθρακες



Η Αγκυρα προκαλεί: Είμαστε συνιδιοκτήτες στην Κύπρο, θα κάνουμε κι εμείς έρευνες για υδρογονάνθρακες
    Κλιμακώνει την ένταση στη Μεσόγειο η Τουρκία, η οποία διαμηνύει ότι θα ξεκινήσει και εκείνη έρευνες για υδρογονάνθρακες στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
    Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η Λευκωσία προχωρά σε «μονομερείς δραστηριότητες» και χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού».
    «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Δέσμευσε περιοχή με παράνομη Navtex
    Ταυτόχρονα, η Τουρκία με παράνομη Navtex «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος Barbaros, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.
    Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.
    Το Barbaros στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
    «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει μονομερώς τις σχετιζόμενες με τους υδρογονάνθρακες έρευνές της παραγνωρίζοντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, στους φυσικούς πόρους του νησιού. Πρόσφατα, σε αυτό το πλαίσιο, ένα σκάφος γεωτρήσεων κατέπλευσε στο οικόπεδο έξι το οποίο ξεκίνησε προετοιμασίες στο πλαίσιο των αδειών που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη λεγόμενη ΑΟΖ.
    »Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίζει με τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.
    »Υποστηρίζουμε τη δήλωση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και την οργή που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.
    »Η Τουρκία, η οποία από την αρχή έχει εκδώσει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με αυτά τα ανεύθυνα βήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.
    »Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για διάφορες έρευνες σε διάφορα οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν λάβει άδεια από την Τουρκία την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των αδειών που χορηγήθηκαν από την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ στην εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια στη βάση των θεμιτών δικαιωμάτων του Τουρκοκύπριου λαού για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».
Αναστασιάδης: Εκνομες οι ενέργειες της Τουρκίας
    Έκνομες χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας πέριξ της κυπριακής Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ) ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
    Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
    Σε δήλωσή του και κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις πέριξ της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να μετρά είναι το τι επιτυγχάνει η Κύπρος μέσα από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. «Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου