Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Σενάρια για πτώση του επικίνδυνου Κιμ Γιόνγκ Ουν: Σε κλοιό “πολέμου” η Βόρεια Κορέα



Σενάρια για πτώση του επικίνδυνου Κιμ Γιόνγκ Ουν: Σε κλοιό “πολέμου” η Βόρεια Κορέα
news247.gr/
Του Γιώργου Σκαφιδά
    Ο κλοιός των έξωθεν πιέσεων δείχνει πλέον να σφίγγει επικίνδυνα γύρω από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, με την Ουάσιγκτον να προετοιμάζεται ακόμη και για το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης του βορειοκορεατικού καθεστώς… σε συνεννόηση μάλιστα με την Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο.
    Τα σημάδια προς αυτήν την κατεύθυνση της σύσφιξης των πιέσεων είναι πολλά, ειδικά τα τελευταία 24ωρα.
    Παρουσιάζοντας τη νέα του στρατηγική για την ασφάλεια από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αφιέρωσε πολύ χρόνο στην «πυρηνική απειλή» της Βορείου Κορέας, διαμηνύοντας μάλιστα ότι «η Αμερική θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση» της Πιονγιάνγκ, «διασφαλίζοντας ότι αυτό το καθεστώς δεν θα μπορεί να απειλεί την υφήλιο».
    Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη άσκησης «μέγιστης πίεσης» προς τη Βόρειο Κορέα με στόχο την «απομόνωση» του Κιμ Γιονγκ Ουν.
    Περίπου την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο BBC, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, διακήρυξε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να είναι έτοιμες, εάν χρειαστεί, να επιβάλουν την αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας», με τους αναλυτές ωστόσο να προβληματίζονται ως προς τη σημασία που μπορεί να έχει ο όρος «επιβάλλω» στη συγκεκριμένη περίπτωση.
    Διόλου τυχαία, λίγες ώρες αργότερα, θα ερχόταν ένας άλλος στενός συνεργάτης του προέδρου Τραμπ, ο σύμβουλος εσωτερικής ασφαλείας, Τομ Μπόσερτ να κατηγορήσει μέσα από τις σελίδες της The Wall Street Journal το βορειοκορεατικό καθεστώς ως «άμεσα υπεύθυνο» για τις επιθέσεις χάκινγκ που είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα φέτος κατά αμερικανικών υπηρεσιών.
    Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο ως προς τις διαθέσεις της αμερικανικής πλευράς, εμφανίζουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Οι Financial Times υποστηρίζουν, επικαλούμενοι κινεζικές πηγές, ότι η αμερικανική πλευρά συζήτησε αυτό το ενδεχόμενο σε πρόσφατες επαφές που είχε με Κινέζους αξιωματούχους, όπερ σημαίνει (σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT) ότι ακόμη και το Πεκίνο πλέον «παίρνει στα σοβαρά την απειλή πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο».
    Το εν λόγω θέμα λέγεται πως συζητήθηκε για πρώτη φορά στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα, μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων, στο πλαίσιο ενός νέου μηχανισμού διαλόγου («China-US Joint Staff Dialogue Mechanism»). Οι συνομιλίες φέρονται να κανονίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο, κατά την επίσκεψη του αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ, τον περασμένο Αύγουστο στο Πεκίνο.
    Οι δημόσιες δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, περί συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας για κάποιες από τις κινήσεις που πρόκειται να γίνουν σε περίπτωση πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, έρχονται, κατά κάποιους, να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι έγιναν τέτοιες συζητήσεις. «Εάν συνέβαινε κάτι και έπρεπε να περάσουμε απέναντι (σ.σ. εντός των εδαφών της Βορείου Κορέας), έχουμε δώσει διαβεβαιώσεις στους Κινέζους ότι εν συνεχεία θα οπισθοχωρούσαμε πίσω στο νότο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον.
    Υπάρχουν αμφιβολίες, ωστόσο, για το εάν και κατά πόσο ο «πιο διπλωμάτης» Αμερικανός ΥΠΕΞ κινείται στην ίδια γραμμή με τον «πιο σκληρό» σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μακμάστερ και τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ αναφορικά με τη Βόρειο Κορέα.
    Τι θα γίνει στην περίπτωση πολέμου ή κατάρρευσης του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρειο Κορέα; Το ερώτημα απασχολεί έντονα τόσο την Ουάσιγκτον, όσο και το Πεκίνο. Η Κίνα αρνιόταν παλαιότερα να συζητήσει τέτοια σενάρια στις επαφές της με τη Δύση υπό το φόβο να μην φανεί ότι συνωμοτεί ενάντια στον Βορειοκορεάτη σύμμαχό της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ωστόσο, αυτό πλέον έχει αλλάξει. Επί της ουσίας άλλωστε, το Πεκίνο είναι εκείνο που εάν το θελήσει, μπορεί να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στην Πιονγιάνγκ.
    Για την Ουάσιγκτον, ο μεγαλύτερος φόβος στην περίπτωση που καταρρεύσει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι να μην πέσει την επόμενη ημέρα το όποιο οπλοστάσιο (πυρηνικό και μη) της Βορείου Κορέας σε «λάθος χέρια». Ένα τέτοιο σενάριο θέλει μονάδες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ να περνούν στα εδάφη της Βορείου Κορέας με στόχο να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο. Εκεί είναι που «κολλάνε» και οι πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον περί διαβεβαιώσεων προς το Πεκίνο ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να παραμείνουν επί μακρόν στη Βόρειο Κορέα σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης.
    Παρόμοια σχέδια δράσης φέρονται να έχουν καταστρώσει ωστόσο και οι Κινέζοι, οι οποίοι άλλωστε έχουν κοινά σύνορα με τη Βόρειο Κορέα. Ασιατικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο των οποίων παίρνει τον έλεγχο πυρηνικών εγκαταστάσεων.
    Σε περίπτωση έντασης, εκτιμάται ότι οι Κινέζοι θα σπεύσουν να καταλάβουν στρατιωτικά μια ζώνη βάθους δεκάδων χιλιομέτρων εντός της Βορείου Κορέας, παράλληλα με τα κινεζικά σύνορα. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι το Πεκίνο είναι θεωρητικά σύμμαχος της Πιονγιάνγκ. Δεν είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι θα πάρει το μέρος της σε περίπτωση πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου