Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Φοροδιαφυγή ύψους 450 εκατ. ευρώ μέσω Airbnb - Στη Χαλκιδική με 3.400 σπίτια διαθέσιμα προς μίσθωση.



Φοροδιαφυγή ύψους 450 εκατ. ευρώ μέσω Airbnb - Στη Χαλκιδική με 3.400 σπίτια διαθέσιμα προς μίσθωση.
newmoney.gr
    Μία από τις καλύτερες πανευρωπαϊκά αγορές για τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων αναδεικνύεται η Ελλάδα η οποία έχει καταχωρίσει στην Airbnb περισσότερα από 63.000 σπίτια.
    Η χώρας μας εφέτος το καλοκαίρι σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο ενεργών καταχωρίσεων μεταξύ των μεγάλων τουριστικών προορισμών της Μεσογείου (βλ. Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία ή ακόμη και Τουρκία) με θεαματική αύξηση 62% σε σύγκριση με τον περυσινό Αύγουστο.
    Ακριβώς αυτοί οι αριθμοί, που αφορούν μόνο την Airbnb, χωρίς να περιλαμβάνονται μεμονωμένα sites ιδιοκτητών ή άλλες πλατφόρμες της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού», επιβεβαιώνουν ότι η βραχυχρόνια ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες, αφενός, αποτελεί αποδεδειγμένα διέξοδο και λύση για δεκάδες πλέον χιλιάδες Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων που επιζητούν ένα επιπλέον -αφορολόγητο κυρίως μέχρι στιγμής- εισόδημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εκατομμύρια των χαμένων εσόδων για τα δημόσια ταμεία λόγω φοροδιαφυγής, αφετέρου, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους επαγγελματίες του τουρισμού σε μια χρονιά όπου οι επιδόσεις του κλάδου έχουν αγγίξει κόκκινο.
    Ειδικά ως προς την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο τα πράγματα είναι μάλλον θολά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη μέσω ενός οργανωμένου μητρώου συγκεντρωμένα ακριβή νούμερα για τις γκρίζες μισθώσεις που μήνα με τον μήνα πλέον αυξάνονται. Παλιότερη έρευνα της Grant Thornton προς το τέλος του 2015 για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) είχε υπολογίσει μέσα σε έναν χρόνο τις πραγματικές απώλειες και δυνατότητες αύξησης των εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο έως και 350 εκατ. ευρώ από αδήλωτα εισοδήματα, τέλη, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, φορολόγηση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα ξενοδοχεία κ.ά.
    Ηδη το ΞΕΕ, από την πλευρά του, βρίσκεται στο στάδιο επικαιροποίησης της μελέτης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το νούμερο των ετήσιων απωλειών των 350 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πλέον αυξημένο τουλάχιστον κατά 20%, σε επίπεδα μεταξύ 420 και 450 εκατ. ευρώ.
    Από την πλευρά της, η ίδια η Airbnb έδωσε τα δικά της στοιχεία σχετικά με τις πιο δημοφιλείς -ως προς τον αριθμό των καταχωρίσεων- πόλεις-περιοχές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τον αριθμό των επισκεπτών που έχουν φιλοξενηθεί από τους «οικοδεσπότες» της σε όλη τη χώρα τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
    Ετσι, λοιπόν, η Αθήνα, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική είναι οι πρωταθλήτριες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταχωρισμένων κατοικιών, παρουσιάζοντας τα υψηλότερα νούμερα αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Ειδικά η Αθήνα και η Κρήτη προηγούνται μακράν σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, με πάνω από 10.000 σπίτια προς ενοικίαση για κάθε προορισμό, αφού η ελληνική πρωτεύουσα έχει μέσα στον Αύγουστο πάνω από 11.500 ενεργές καταχωρήσεις, ενώ στην Κρήτη το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται σε πάνω από 10.600 καταχωρήσεις.
    Τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς από πλευράς αριθμού καταχωρήσεων συμπληρώνουν η Κέρκυρα, η οποία την τελευταία διετία συνεχίζει να κινείται, όπως και όλα τα νησιά του Ιονίου, ανοδικά και βρίσκεται στην τρίτη θέση με συνολικά 3.700 ενεργές καταχωρίσεις και ακολουθεί, στη Βόρεια Ελλάδα, η Χαλκιδική με 3.400 σπίτια διαθέσιμα προς μίσθωση σε τουρίστες. Μεγάλη εκπροσώπηση στις επιδόσεις της Airbnb όσον αφορά την ελληνική αγορά έχουν και οι δύο πιο «λαμπεροί» προορισμοί των Κυκλάδων, η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου μάλιστα οι ξενοδόχοι δεν έχουν πάψει την τελευταία διετία να αναφέρονται στον ανταγωνισμό που υφίστανται από τους ιδιοκτήτες κυρίως πολυτελών βιλών με ενοίκια πολλών χιλιάδων ευρώ την εβδομάδα, αλλά πλέον και μικρότερων διαμερισμάτων από ιδιοκτήτες που προτιμούν να δώσουν τα σπίτια τους για ενοικίαση, μετακομίζοντας οι ίδιοι για μικρό διάστημα σε φίλους και γνωστούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου