Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

8.Νταίζη Μπλούμ: Η Ελλάδα «έπαιξε και έχασε»



8.Νταίζη Μπλούμ: Η Ελλάδα «έπαιξε και έχασε»
Άσχετα εάν συμφωνώ ή διαφωνώ με τον Τσίπρα, άσχετα εάν συμφωνώ ή διαφωνώ με τον Σαμαρά και συντροφία, ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ένα Βορειοευρωπαικό ΚΑΘΙΚΙ που το έβαλαν σε μία θέση, να μου λέει να κάνουμε ή να μην κάνουμε δημοψήφισμα, ή οτιδήποτε άλλο.
Όπως φαίνεται, η δεύτερη εικόνα που κατασκεύασα, θα είναι για καιρό επίκαιρη, απευθυνόμενη σε κάτι Μπλούμ, Σούλτς, κτλ αντιπαθητικά.
    Ο χρόνος για να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές τελειώνει, υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
    Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια και ότι "πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα".
    Η αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης δεν λύνει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θέλει άμεσα συμφωνία. 
    "H ελληνική κυβέρνηση πόνταρε στο ότι αν διαπραγματευτεί μαζί μας, η ΕΚΤ θα ανοίξει το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλαρώσει τους κανονισμούς της" είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στην ΕΚΤ και σε όσα είπε ο πρωθυπουργός. 
    "Αλλά δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα παράθυρα της ΕΚΤ μέχρι να επέλθει μια στέρεη συμφωνία με το Eurogroup" τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο RTLZ
    Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη του έκανε λόγο για παραπλάνηση από τον επικεφαλής του Eurogroup. Τόνισε ότι είχε προφορική δέσμευση του Γερούν Ντάισελμπλουμ για αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει η κυβέρνηση. 
    Οπως είπε, αντίστοιχη προφορική δέσμευση είχε και ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup. «Ηταν λάθος που αρκεστήκαμε σε προφορική δέσμευση και όχι σε μια γραπτή, μας παραπλάνησαν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχει χρόνος για δημοψήφισμα
    «Οι Ελληνες θα αποφασίσουν αν θα υπάρξει ή όχι δημοψήφισμα», σχολίασε ο επικεφαλής του Eurogroup, σημειώνοντας πάντως ότι δεν είναι καλή ιδέα.
    «Θα κοστίσει χρήματα, θα δημιουργήσει μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν χρόνο για κάτι τέτοιο».
Η αναφορά στον Γ. Βαρουφάκη και η απάντηση
    Στη συνέντευξή του, ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι μετά από παρέμβαση του ίδιου υπήρξαν οι αλλαγές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
    «Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.
    «Ο κ. Ντάισελμπλουμ ουδέποτε ανέφερε στον Πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη. Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο Πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει.», σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι.
    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως Υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.
    «Οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις», προσθέτουν. 
Κομισιόν: Να γίνουν πιο παραγωγικές οι συζητήσεις
    Υπάρχει σύγκλιση απόψεων ότι οι συνομιλίες των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των θεσμών πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωναν ικανοποιημένες με την αναμόρφωση της δομής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
    Συγκεκριμένα, κληθείσα να σχολιάσει την αναδιοργάνωση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η Α. Μπράιτχαρτ είπε ότι σημασία έχει τα πρόσωπα που μετέχουν σε αυτή να έχουν εντολή να διαπραγματευτούν. «Εφόσον έχουν την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτούν είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου.
    Εξάλλου, σε ερώτηση αν θα αλλάξει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και το ισχύον σχήμα ανάμεσα σε Brussels Group και Athens Group, η Α. Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε στο να πει ότι γίνονται συζητήσεις για το πώς θα γίνουν πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές οι διαβουλεύσεις.
    Η Α. Μπράιτχαρτ είπε ότι μετά το Eurogroup στη Ρίγα οι επαφές έχουν ενταθεί για να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος. Όπως ανέφερε, οι συνομιλίες συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, ενώ όσον αφορά το Brussels Group θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε με φυσική παρουσία.
    Τέλος, η Α. Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυριανή συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες. Πάντως, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι αύριο συγκαλείται η τακτική συνεδρίαση του Euroworking Group.
    Στα... κάγκελα είναι τα στελέχη της κυβέρνησης μετά τη βόμβα που εκτόξευσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι εκείνος ήταν που υπέδειξε το «ψαλίδισμα» των αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη ενόχληση για τον Ολλανδό υπουργό με στελέχη της κυβέρνησης να σημειώνουν ότι «έχει περάσει καιρός από τότε που η Ελλάδα ήταν αποικία και αξιωματούχοι άλλων χωρών έκαναν υποδείξεις».
    Κύκλοι της κυβέρνησης σημείωναν χαρακτηριστικά «Πρώτη ανακρίβεια: Δεν τον έδειξε και αυτό θα το βρει μπροστά του γιατί θα είναι εκεί στο επόμενο Eurogroup. Δεύτερον, αν το έλεγε, αν το έθετε έτσι αυτό, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα του απαντούσε αναλόγως».
    Η νέα αυτή εξέλιξη πυροδοτεί εκ νέου το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων και δυσκολεύει πάρα πολύ το ενδεχόμενο να έχει ο πρόεδρος του Eurogroup απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου