Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

7.Γιατί δέχθηκε πυρ ομαδόν ο Βαρουφάκης στο Eurogroup



7.Γιατί δέχθηκε πυρ ομαδόν ο Βαρουφάκης στο Eurogroup
Είχαν συνηθίσει σε υπουργούς... κότες , υποτακτικούς τους και  σε ...Γιουσουφάκια. Ο Βαρουφάκης τους χάλασε τη...σούπα. Και μόνο ότι δεν τον θέλουν αυτοί, είναι τίτλος τιμής  γι αυτόν.
 ΑΛΕΞ
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
protothema
    Του χρεώνουν ότι εξαιτίας του χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ότι κρύβει στοιχεία από τους θεσμούς, εκβιάζει με ρήξη και δεν έχει παρουσιάσει επαρκείς προτάσεις
    Παρά τα πυρά ο ίδιος δείχνει άνετος και αισιόδοξος ότι η συμφωνία είναι κοντά
    Μέρες του 2009-2010 και των φραστικών επιθέσεων που δεχόταν στα συμβούλια Eurogroup από τότε
ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, θυμίζει το σκηνικό ρήξης που επεφύλαξαν χθες στον Γιάνη Βαρουφάκη «αγανακτισμένοι» οι ευρωπαίοι ομολόγοί του. Και ενώ τότε ο κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωνε πως «δεν θα επιτρέψω να βρεθώ ξανά σε τέτοια θέση», ο κύριος Βαρουφάκης δείχνει άνετος και αισιόδοξος πως όλα αυτά δείχνουν ότι η συμφωνία είναι κοντά.
    Μπορεί οι σόλοικοι χαρακτηρισμοί "ανεύθυνος, τζογαδόρος, ερασιτέχνης" που, σύμφωνα με το Bloomberg, απέδωσαν ευρωπαίοι υπουργοί στον Γιάνη Βαρουφάκη και επισκίασαν την «μη συμφωνία» του τελευταίου Eurogroup πριν τη λήξη της δίμηνης παράτασης, να ελέγχονται ως προς την ακρίβειά τους (λόγω και του savoir vivre που ισχύει στις συναντήσεις αυτές) η αλήθεια πάντως είναι πως στη συνεδρίαση οι επικρίσεις ήταν έντονες, αν όχι για το πρόσωπο, τουλάχιστον  για τους χειρισμούς που χρεώνουν στον ίδιο και όχι κατ’ανάγκην στην κυβέρνηση συνολικά ή στον πρωθυπουργό.
    Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης υποστηρίζουν ότι έχουν παρουσιάσει πλήρως τεκμηριωμένες προτάσεις, δεν συνεχίζουν την δημιουργική ασάφεια και δεν καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις κλπ, οι εκπρόσωποι των ξένων κυβερνήσεων τού χρεώνουν ότι εξαιτίας του χάθηκε πολύτιμος χρόνος εδώ και τρεις μήνες, ότι κρύβει τα στοιχεία από τους θεσμούς, τους εκβιάζει με την ρήξη και δεν έχει παρουσιάσει επαρκείς προτάσεις που θα λύνουν τα προβλήματα της χώρας.
    Ακόμα και εκπρόσωποι κυβερνήσεων μικρών χωρών όπως της Μάλτας (ή παλαιότερα και της Κύπρου) δηλώνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι ζητά και τι θέλει ο κύριος Βαρουφάκης και, σύμφωνα με τον κ.Σικλούνα, «δυστυχώς για την Ελλάδα, οι Ελληνες δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι κανόνες και το Εurogroup. Είναι καινούργιοι (σε αυτή τη θέση) και αυτό είναι μειονέκτημα για αυτούς».
    Μετά την θυελώδη συνεδρίαση του Eurogroup χθες πάντως, ο κύριος Βαρουφάκης επανέλαβε μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους αυτά που έχει τονίσει και άλλες φορές, απαντώντας σε προκλητικές δηλώσεις ξένων παραγόντων ή ομολόγων του, δηλαδή:
      - δεν έμεινε σιωπηλός έναντι των επικριτών του στο Eurogroup αλλά απάντησε ξεκάθαρα
      - όταν εμείς καταθέτουμε προτάσεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών λένε πως συμφωνούν στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες, αλλά τις αποδομούν δημοσίως
      - οι θεσμοί έχουν φιλελεύθερες ιδεοληψίες οι οποίες είναι καταστροφικές για την χώρα
      - αρνούμαστε να δεχτούμε εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα –
προφανώς ετέθησαν ξανά στο Eurogroup- γιατί ακρωτηριάζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που πρέπει να υπάρξουν για να παραχθούν αυτά.
      - οι θεσμοί πρέπει να απεγκλωβιστούν από την λογική ενός αποτυχημένου προγράμματος και εμείς βέβαια πρέπει να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις.
      - προς το τέλος μιας διαπραγμάτευσης πάντα υπάρχε σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, άρα είμαστε κοντά να κλείσουμε.
    Η ελληνική πλευρά δηλώνει σταθερά αισιόδοξη ότι σύντομα (όχι όμως μέσα στον Απρίλιο που τελειώνει η δίμηνη διορία της 20ης Φεβρουαρίου) θα υπάρξει τουλάχιστον ενδιάμεση συμφωνία, μερική καταβολή δόσεων από τα 7,2 δισ. προς τη χώρα μας, έναρξη συζήτησης τον Ιούνιο για το νέο πακέτο (ή «νέα συμφωνία» όπως λένε στην κυβέρνηση) και για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
    Αντ΄ αυτών πάντως, πηγές των Θεσμών έλεγαν πως στο Eurogroup οι ξένοι συνομιλητές του κυρίου Βαρουφάκη ξεκαθάρισαν ότι λεφτά θα έρθουν μόνον μετά από επιτυχή αξιολόγηση και πλήρη συμφωνία, ότι πρέπει να κοπούν μετακινήσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι που δεν βοηθούν τη συζήτηση αλλά να επιτρέψει η κυβέρνηση να μπουν οι ξένοι ελεγκτές στα κρίσιμα υπουργεία για να αντλήσουν στοιχεία, να γίνουν τομές στο Ασφαλιστικό που και η ελληνική πλευρά συμφωνεί πως δεν είναι βιώσιμο κλπ. 
    Πέραν όμως του "εκνευρισμού" των δανειστών για τους χειρισμούς Βαρουφάκη, πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις πρόσθεταν και την ενόχληση που έχει προκαλέσει σε πολλούς η στάση που τηρεί προσωπικά ο κύριος Βαρουφάκης, "με το καθηγητικό στυλ και τις επικρίσεις του πως εκείνοι πάντα έχουν λάθος και ο ίδιος κάνει πάντα το σωστό, ότι θεωρητικολογεί (με .... "μαρξιστικές" απόψεις κάποιες φορές) χωρίς να μιλά με αριθμούς, ότι δεν απαντά στα επιχειρήματα και τις ερωτήσεις τους αλλά βάζει μπροστά είτε τις κόκκινες γραμμές είτε θεωρίες που αναλύει στα βιβλία του και πως, τελικά, δεν ασκεί πολιτική αλλά παραδίδει διαλέξεις".
    Ακόμα και στην χθεσινή περίπτωση μάλιστα, ο κύριος Βαρουφάκης επιμένει, έλεγαν, να υποστηρίζει ότι αυτός και η ομάδα του έστειλαν πολύ αναλυτικά τις προτάσεις του αλλά δεν καταδέχτηκε καν να τις εξετάσεις το Euroworking Group, ενώ κοινοτικές πηγές έλεγαν πως "το ίδιο έκανε και την Πρωταπριλιά, στέλνοντας την τελευταία στιγμή, μία μόλις ώρα πριν την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group με email τις ίδιες προτάσεις που παρουσίασε και χθες", αλλά μέσα σε 45 λεπτά "θα ήταν αδύνατον να τις διαβάσουν οι εκπρόσωποι των κρατών της ευρωζώνης ώστε να προλάβουν να κάνουν και εισήγηση στους υπουργούς Οικονομικών που συνεδρίαζαν την επομένη μόλις ημέρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου