Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

8.«Κυμαινόμενη» σύνταξη για 100.000 δικαιούχους



8.«Κυμαινόμενη» σύνταξη για 100.000 δικαιούχους
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής
    Κρυφή βόμβα βρίσκεται στην τσέπη 100.000 ασφαλισμένων που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ μέσα στο 2015 καθώς όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις του παίρνουν αποφάσεις «με την επιφύλαξη ότι τα ποσά μπορεί να αλλάξουν εάν προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό των συντάξεων με τις νέες διατάξεις», όπως αναφέρεται στο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής!
    Στην πραγματικότητα οι αποφάσεις αυτές είναι στον αέρα και οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα εξόδου από την 1η/1/2015 και υποβάλλουν αιτήσεις αποδέχονται όταν βγουν οι αποφάσεις ότι θα επιστρέψουν απονεμηθείσες συντάξεις εάν υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αρχικά υπολογίστηκαν!
    Κινδυνεύουν δηλαδή ακόμη και… μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (κατά την λαϊκή ρήση) να πληρώσουν το λάθος που κρύβεται σε αυτές τις αποφάσεις, διότι εδώ και τέσσερις μήνες δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει πως θα βγαίνουν οι συντάξεις για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (δηλαδή συμπληρώνουν την ηλικία ή τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης) από την 1η/1/2015 και μετά.
Καμία απόφαση
    Οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν αιτήσεις, αλλά τα Ταμεία δεν έχουν καμία υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο που να τους καθοδηγεί για τον υπολογισμό αυτών των νέων συντάξεων. Ο νόμος 3863/2010 που προβλέπει την αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων από 1ης/1/2015, δεν ισχύει διότι μετά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι θα ανασταλεί δεν έχει ακόμα υπογραφεί καμία απόφαση για το τι τελικά θα ισχύσει.
    Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς δεν ισχύει ούτε το παλιό σύστημα υπολογισμού, γιατί και αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί είτε με τον νέο νόμο είτε με υπουργική απόφαση, αν θα ισχύει και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η/1/2015 ή αν θα παραμείνει μόνο για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι την 31η/12/2014.
    Παρότι όμως οι νέες συντάξεις είναι σε κενό νόμου, εντούτοις τα Ταμεία, όπως συμβαίνει ήδη στο ΙΚΑ, προχωρούν σχεδόν αυθαίρετα στην έκδοση αποφάσεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η/1/2015 και εφαρμόζουν το παλιό σύστημα!
    Μια από τις αποφάσεις αυτές είναι και το ντοκουμέντο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, όπου φαίνεται καθαρά ότι η συνταξιοδοτική απόφαση βγήκε από το ΙΚΑ για γυναίκα που συμπλήρωσε το 52ο έτος της ηλικίας της μέσα στο 2015 και θεμελίωσε δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη ως μητέρα ανήλικου παιδιού κατοχυρώνοντας τις προϋποθέσεις του 2011 (σ.σ.: με 5.500 ημέρες και ανήλικο τέκνο το 2011, μειωμένη σύνταξη στα 52 και πλήρη στα 57).
    Η μειωμένη σύνταξη υπολογίστηκε με το παλιό σύστημα, δηλαδή με τις αποδοχές της καλύτερης πενταετίας από τα 10 τελευταία χρόνια εργασίας, στα 614,74 ευρώ. Όμως, η βόμβα που κρύβει η απόφαση (μια από τις πολλές που έχουν εκδοθεί) βρίσκεται στο τέλος, όπου ο διευθυντής αναφέρει και προειδοποιεί την 52χρονη συνταξιούχο πλέον ότι «επιφυλασσόμαστε για τυχόν αναθεώρηση της παρούσης απόφαση εάν προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό του ποσού σύνταξης με τις νέες διατάξεις. Ενδέχεται να αλλάξει το ποσό της σύνταξης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου