Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

3.Τότε που ήταν... Ωραία στη Θεσσαλονίκη. Το ζαχαροπλαστείο που μεγάλωσε γενιές με ντοντουρμά!



3.Τότε που ήταν... Ωραία στη Θεσσαλονίκη. Το ζαχαροπλαστείο που μεγάλωσε γενιές με ντοντουρμά!
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
    Γάλα, γιαούρτι, παγωτό, μυρωδιές από φρέσκα προϊόντα και τεράστιες ουρές για ένα χωνάκι με "ντουντουρμά". Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γνωρίζουν πολύ καλά την "Ωραία" που έγραψε ιστορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ όσοι δεν την ξέρουν είναι καιρός να τη μάθουν! 
    Βρισκόταν για δεκαετίες στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης και μεγάλωσε γενιές μικρών και μεγάλων παιδιών που τρελαίνονταν για τις υπέροχες γεύσεις των παγωτών που πουλούσε. "Ραντεβού στην Ωραία", πόσοι απο σας δεν έχετε πει αυτή τη φράση χιλιάδες φορές, δίνοντας ραντεβού σε ένα από τα πιο γνωστό στέκια της Θεσσαλονίκης, στην οδό Κούσκουρα. "Πρωταγωνιστής" των προϊόντων ήταν ο περίφημος ντοντουρμάς, για τον οποίο ερχόταν κόσμος από κάθε γωνιά της πόλης αλλά και έξω από αυτήν.  Ας μάθουμε όμως την ιστορία της "Ωραίας" από τους ιδιοκτήτες της. 
Ουρές για ένα κυπελλάκι ντοντουρμά
    Η κ. Δόμνα Κατρανιά που διατηρούσε την "Ωραία" μαζί με τον σύζυγό της μίλησε στο seleo.gr για το ιστορικό αυτό μαγαζί που έγραψε ιστορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. "Η ιστορία της "Ωραίας" ξεκινάει το 1920, όταν το είχε μια κυρία με το όνομα Πανωραία, ενώ απο αυτήν πήρε και το όνομά του. Το 1963 το αγόρασε ο άντρας μου και για πολλά χρόνια λειτουργούσε σαν γαλατάδικο και γιαουρτάδικο. Ήταν όλα πολύ παραδοσιακά, φτιάχναμε τα γιαούρτια μέσα στις ντουλάπες, όπως γινόταν τότε. Αργότερα, τα παιδιά μου αποφάσισαν να το επεκτείνουμε και να βάλουμε και παγωτό.
Η φουφού, η μαστίχα και το σαλέπι
    Η ίδια περιγράφει τον τρόπο παρασκευής του «θεϊκού» παγωτού, για το οποίο σχηματίζονταν ουρές έξω από το κατάστημα: «Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερα γνωστούς στη Θεσσαλονίκη ήταν ο ντοντουρμάς που φτιάχναμε. Χρησιμοποιούσαμε γάλα πρόβειο που το διπλοβράζαμε στη φουφού έξω από το μαγαζί, στο πεζοδρόμιο και μετά προσθέταμε μαστίχα, σαλέπι και τα πηκτικά που θα μετέτρεπαν το μείγμα σε παγωτό.  Μετά την τεράστια επιτυχία του ντουντουρμά, προσθέσαμε και άλλες γεύσεις. Ο κόσμος έκανε ουρές για το παγωτό μας, τέλειωνε κάθε βράδυ και το επόμενο πρωί κάναμε όλη τη διαδικασία από την αρχή. Όλα τα σχολεία ερχόντουσαν από κάθε περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ ειδικά τα καρναβάλια δεν χωρούσες να περάσεις, ο κόσμος δεν μπορούσε να μπει στα σπίτια του. Έγινε στέκι, ερχόντουσαν από Νεάπολη, Μενεμένη και από άλλες περιοχές. Τότε όλα τα υλικά που χρησιμοποιούσαμε ήταν φρέσκα, τα παγωτά ήταν χειροποίητα, σήμερα είναι όλα με χημικά» λέει η κ. Κατρανιά.
Η "Ωραία" υπάρχει ακόμα!
    Για όσους πιστεύουν πως η "Ωραία" έγραψε το τέλος της ιστορίας της όταν έφυγε από την Κούσκουρα λίγο πριν το 2000, κάνει μεγάλο λάθος, καθώς λειτουργεί ακόμα αλλά σε άλλη περιοχή. Όπως μας λέει η κ. Δόμνα, "Φύγαμε από το μαγαζί γιατί χρειαζόντουσαν πολλά χρήματα για να γίνει ανακαίνιση, ενώ ήδη υπήρχε η βιομηχανία μας στη Ραιδεστό. Έτσι αποφασίσαμε να μεταφερθούμε εξολοκλήρου εκεί, όπου λειτουργούμε μέχρι και σήμερα". Έτσι για όσους νοσταλγούν τη γεύση του ντοντουρμά της "Ωραίας" δεν έχουν παρά να πάνε μία βόλτα μέχρι τη Ραιδεστό για να τον απολαύσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου