Σάββατο 25 Απριλίου 2015

1.Ο Έντι Ράμα επανέλαβε την ένωση Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου



    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επανέλαβε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση “Sky News Arabia”,  ότι επιδιώκει την ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο. «Έχω δηλώσει ότι η ενοποίηση μας είναι κάτι αναπόφευκτο και αδιαμφισβήτητο και θα εμφανισθεί στο δρόμο προς την Ευρώπη, όπως πιστεύω», δήλωσε ο Ράμα.
    Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι είναι πιθανό η ένωση να γίνει και με άλλον τρόπο, εάν η Ευρώπη δεν αποδεχθεί τους στρατηγικούς υπολογισμούς των βαλκανικών κρατών και να αλλάξει την εμφάνιση των Βαλκανίων.
    Παρόμοια δήλωση, ο Ράμα έδωσε πρόσφατα  στην κοινή συνέντευξη  με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.
    Στη συνέχεια ο Ράμα προειδοποίησε ότι η χώρα του και το Κοσσυφοπέδιο,  θα ενωθούν «με κλασικό τρόπο» εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανοίξει το δρόμο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την απελευθέρωση της βίζας για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.
    Ο Ράμα δήλωσε ότι η ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, έχει δύο εναλλακτικές λύσεις και όλα εξαρτώνται από την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    «Εάν η ΕΕ συνεχίζει να κλείνει την πόρτα στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου, τότε τα δύο κράτη θα αναγκασθούν να ενωθούν με έναν κλασικό τρόπο».
    Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας με δηλώσεις  όπου τόνισε ότι «δεν θα ολοκληρωθεί το όνειρο της ενοποίησης της Αλβανίας και του Κοσόβου, όποιοι κι αν είναι αυτοί που το υποστηρίζουν».
    Ο Χασίμ Θάτσι προσπάθησε μετά από αυτό, κατά την παραμονή του στο Ζάγκρεμπ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον Ράμα λέγοντας ότι  οι δηλώσεις δεν αποτελούν απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς  και ότι η αναφορά του Ράμα για το Κοσσυφοπέδιο ήταν λάθος στη συνέντευξη.
    «Σε καμία στιγμή δεν μιλάμε για τις δυνατότητες εθνικής ενοποίησης ή αλλαγής των συνόρων», είπε ο Θάτσι προσθέτοντας: 
    «Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για αλλαγή των συνόρων, αλλά και τη μείωση της προβολής του ευρωπαϊκού μοντέλου, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Όλοι κάποια μέρα θα ανήκουμε στον ευρωπαϊκό χώρο», είπε ο Θάτσι προς τους δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, όπως σημειώνει το Tanjug.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου