Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

3.Σε νέο δικαστικό κλοιό ο Β. Παπαγεωργόπουλος

3.Σε νέο δικαστικό κλοιό ο Β. Παπαγεωργόπουλος
Του Κώστα Καντούρη
    
Νέες δικαστικές περιπέτειες ξεκινούν για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της επανάληψης της δίκης για την υπεξαίρεση των 18 εκατομμυρίων ευρώ στο πενταμελές εφετείο Κακουργημάτων.
    Χθες ο εισαγγελέας διαφθοράς παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για να διερευνηθούν όσα ζητήματα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία του πρώτου βαθμού και ειδικότερα εάν ο πρώην δήμαρχος καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μ. Λεμούσιας τέλεσαν το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.
    Στην απόφαση των 2.520 σελίδων του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, με την οποία ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, τονίζεται η ανάγκη να διερευνηθούν και άλλα αδικήματα και γι’ αυτό διατάχθηκε η διαβίβασή της στις εισαγγελικές αρχές. Συγκεκριμένα, για τον πρώην δήμαρχο και τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, στον οποίο επίσης επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη, κρίθηκε από το δικαστήριο ότι πρέπει να εξεταστεί εάν τέλεσαν το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου. Ουσιαστικά, αφορά την κατάληξη των χρημάτων της υπεξαίρεσης, για τα οποία το δικαστήριο αποφάσισε ότι το μεγαλύτερο μέρος τους πήραν τα δύο πρώην στελέχη του δήμου και ένα μερίδιο ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.
    Στην απόφασή του, το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ότι το αδίκημα αυτό συρρέει με τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι (ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση).  Επίσης τονίζεται στην απόφαση ότι το συγκεκριμένο αδίκημα είναι ιδιώνυμο και αυτοτελές, και διαπράχθηκε μετά την ολοκλήρωση της υπεξαίρεσης, ενώ υπογραμμίζεται πως δεν απορροφάται από το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, για το οποίο ήδη κατηγορούνται οι Β. Παπαγεωργόπουλος και Μ. Λεμούσιας, και μάλιστα ο τελευταίος έχει παραπεμφθεί σε δίκη. Πάντως, ενστάσεις γι’ αυτό εκφράστηκαν από μεγάλη μερίδα των συνηγόρων υπεράσπισης.
    Με βάση την απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε στον βοηθό εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάμπρο Τσόγκα να διενεργήσει ο ίδιος προκαταρκτική εξέταση και να εξετάσει εάν τελέστηκε το συγκεκριμένο αδίκημα. Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία καλείται να διενεργήσει προσωπικά ο κ. Τσόγκας, αναμένεται να καταθέσουν μάρτυρες, αλλά και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι, πρώην δήμαρχος και πρώην γενικός γραμματέας, που θα δώσουν ανωμοτί καταθέσεις ως ύποπτοι.
Επιπλέον έρευνα για Λεμούσια    Στο πλαίσιο της ίδιας προκαταρκτικής, ο εισαγγελέας διαφθοράς ζήτησε να διερευνηθεί και εάν ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας ήταν αυτός που προκάλεσε τους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας Θ. Γκόλα και Γ. Γκαϊδατζή να κάνουν τα στραβά μάτια και να μην ασκούν εποπτεία στον πρώην ταμία, προκειμένου ανενόχλητος να υπεξαιρεί ποσά από τα ταμεία του δήμου.
    Ουσιαστικά, θα εξεταστεί εάν ο πρώην γενικός γραμματέας έχει τελέσει το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση των δύο υπαλλήλων. Οι υπάλληλοι ήδη έχουν καταδικαστεί για το αδίκημα της συνέργειας σε ποινές 15 και 10 χρόνων κάθειρξης αντίστοιχα και θα καθίσουν εκ νέου στο εδώλιο στις 22 Οκτωβρίου στη δίκη του πενταμελούς εφετείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου