Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

8.Προνόμια χωρίς τέλος! Αφορολόγητο έως και 75% για τους βουλευτές!

8.Προνόμια χωρίς τέλος! Αφορολόγητο έως και 75% για τους βουλευτές!
’ΟΥΑΙ ΚΑΙ ΑΛΟΙΜΟΝΟ, ΥΜΕΙΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΣΑΙΟΙ…’’
Σαν συμπολίτευση, έκαναν ‘’ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ’’ τόσο καιρό.
Τώρα ξαφνικά, τα βρήκαν όλα ! 
Newsit.gr
    «Έχασε τη μιλιά του» ο Γιώργος Μαυραγάνης όταν η συνάδελφος του από τη ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, του ζήτησε να αποκαλύψει κι άλλες κατηγορίες πολιτών, εκτός των βουλευτών, που απολαμβάνουν προκλητικά μεγάλο αφορολόγητο.
    Μάλιστα η κ. Γιαννακάκη έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία – που βεβαίως προκαλούν το κοινό, περί δικαίου αίσθημα – αλλά ο υφυπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να απαντήσει πως… δεν ήρθε προετοιμασμένος για να απαντήσει επ’ αυτού.
    «Η φορολόγηση, και βάσει του Συντάγματος, πρέπει πρώτα και κύρια να είναι δίκαια κατανεμημένη και να μην δημιουργεί ανισότητες. Μιλώ για κατηγορίες, όπως είναι για παράδειγμα οι Βουλευτές. Βλέπουμε ότι το αφορολόγητό εισόδημα των Βουλευτών υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εκτός από αυτό παρέχονται και πάρα πολλά επιδόματα στους Βουλευτές, τα οποία δεν φορολογούνται» ξεκίνησε το… «σφυροκόπημα» η κ. Γιαννακάκη και κάλεσε ευθέως το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει πόσες και ποιες είναι αυτές οι εισοδηματικές κατηγορίες, πέρα από τους βουλευτές, που έχουν υψηλό αφορολόγητο και ποιο είναι το ύψος των εσόδων που χάνει το κράτος, ζητώντας παράλληλα να αρθεί αυτό το ειδικό φορολογικό καθεστώς.
    Ο υφυπουργός Οικονομικών απέφυγε να σηκώσει το γάντι και μίλησε γενικά για τις φοροελαφρύνσεις σε κάποιες κοινωνικά αδύναμες ομάδες, όπως οι αγρότες, οι τυφλοί, ανάπηροι πολέμου κ.α., στις οποίες ομάδες βέβαια, δεν ανήκουν οι βουλευτές.
    Αυτό εκνεύρισε την κ. Γιαννακάκη, η οποία εξέθεσε ακόμη περισσότερο τον… «κλάδο» της αλλά και τους… δικαστές, καταγγέλλοντας το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει και για τους λειτουργούς της Θέμιδος…
«Κύριε υπουργέ, λυπάμαι, αλλά πρέπει να πω ότι μάλλον ο Γιώργος Σεφέρης, όταν έλεγε «Ελλάδα, η χώρα των παράλληλων μονολόγων», πρέπει να είχε υπ’ όψιν τέτοιες συζητήσεις. Θεωρείτε ότι απαντήσατε στην ερώτησή μου;» ρώτησε με νόημα και συνέχισε σε ακόμη πιο αποκαλυπτικούς τόνους…
    «Βάσει, λοιπόν, του πόθεν έσχες των Βουλευτών για το 2011, όπως αυτό είναι αναρτημένο στο διαδικτυακό ιστότοπο της Βουλής, φαίνεται ότι το μη φορολογητέο ποσοστό της βουλευτικής αποζημίωσης υπερβαίνει το 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 75%.
    Θα ήθελα να σας πω και εγώ μια άλλη κατηγορία, γιατί εσείς μου αναφέρατε τους αγρότες και τους αναπήρους πολέμου. Βάσει του ν. 3842/2010, στο ίδιο φορολογικό καθεστώς με αυτό των Βουλευτών έχουν ενταχθεί και οι δικαστές. Συγκεκριμένα, λοιπόν, σας ενημερώνω ότι το φορολογητέο εισόδημα των Βουλευτών, το οποίο φορολογείται, κυμαίνεται ανάμεσα στις 18.000 ευρώ και τις 30.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο αντιστοιχεί περίπου σε 65.000 ευρώ.
    Σύμφωνα με το χωρίο του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Ζ’ Ψηφίσματος του Συντάγματος του 1975, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, από τη βουλευτική αποζημίωση πρέπει να αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθαρίστου ποσού της ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης γραφείων κ.λπ.
    Όμως, βλέπουμε -και ο καθένας από εδώ το ξέρει, όταν παίρνει το εκκαθαριστικό του- ότι δίνονται επιδόματα και για την εκμίσθωση των γραφείων και επίδομα κίνησης και για ταχυδρομικά τέλη, τα οποία μάλιστα και δεν φορολογούνται.
    Άρα, προκύπτει ότι το σκανδαλώδες καθεστώς της φορολόγησης ή μη φορολόγησης των Βουλευτών δεν εδράζεται σε κανένα νόμο ή τουλάχιστον, δεν εδράζεται σε αυτό το νόμο τον οποίο σας είπα εγώ, με βάση αυτό το χωρίο του Συντάγματος» κατέληξε η κ. Γιαννακάκη, τονίζοντας πως πρόκειται για «ηθικό και δημοσιονομικό σκάνδαλο».
    Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση της ΔΗΜΑΡ υπέρ της φορολογικής ισότητας και της φορολόγησης όλου του ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης βάσει της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων. Μήπως όμως είναι η ώρα, εφόσον πραγματικά στηρίζει αυτή τη θέση, να λάβει η ίδια μια πρωτοβουλία, όπως π.χ. πρόταση νόμου…; Και στη συνέχεια να δει όλος ο ελληνικός λαός ποιοι βουλευτές, ποια κόμματα, πραγματικά πιστεύουν στην ίση φορολογική μεταχείριση όλων των πολιτών…!
Μήπως είναι ώρα να πάρουν όλοι θέση…;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου