Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

4.“Αναστολή" περικοπών στους στρατιωτικούς και κάλπες - Ποια είναι η σχέση τους

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.“Αναστολή" περικοπών στους στρατιωτικούς και κάλπες - Ποια είναι η σχέση τους
  Aπό το onalert
    Το “πάγωμα” των περικοπών -τουλάχιστον στα λόγια- στους μισθούς και στις συντάξεις των στρατιωτικών είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών που τα τελευταία 24ωρα “παίζει” δυνατά έχει βάση. Γιατί το λέμε αυτό;
    Δεν είναι μυστικό ότι η ΝΔ κατά κύριο λόγο αλλά και το ΠΑΣΟΚ είχαν εντός των Ενόπλων Δυνάμεων “δεξαμενές” ψηφοφόρων τους οποίους θεωρούσαν πάντα δεδομένους. Το λάθος που έκαναν και τα δύο κόμματα είναι ότι εξακολουθούσαν να τους θεωρούν σίγουρους ακόμη κι όταν άρχισε η “μεγάλη σφαγή”.
    Οι περικοπές δημιούργησαν ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό στις ΕΔ και αυτό άλλαξε και την “εκλογική συμπεριφορά” των στρατιωτικών. Ή τέλος πάντων την αναμενόμενη εκλογική αντίδρασή τους. Η μεν ΝΔ ζει τον “εφιάλτη” των διαρροών προς την Χρυσή Αυγή το δε ΠΑΣΟΚ γνωριζει ότι το εκλογικό του ποσοστό εντός ΕΔ το έχει “κουρσέψει” ο ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο η ΔΗΜΑΡ.
    Το πάγωμα το περικοπών το κατάφεραν οι στρατιωτικοί με τις αντιδράσεις τους που ξεκίνησαν από το 2009 με την έναρξη της μεγάλης κρίσης. Και ήταν αντιδράσεις που κλιμακώθηκαν γρήγορα ,είχαν διάρκεια και ένταση και ανάγκασαν τελικά ακόμη και τις “εξαφανισμένες” από προσώπου γης “θεσμικές ενώσεις” να εμπλακούν . Αρχικά προσπαθώντας να “εκτονώσουν” την οργή και την αγανάκτηση και στην συνέχεια να την “ελέγξουν” . Τίποτα από τα δύο δεν  έγινε στον βαθμό που ήλπιζε τουλάχιστον η κυβέρνηση κι έτσι η επιλογή του “παγώματος” των περικοπών ήταν μονόδρομος.
    Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί έπρεπε να μεσολαβησουν κοντά τέσσερα χρόνια και απώλεια εισοδήματος 40% για τους στρατιωτικούς  ( πόσο ???? Γιατί δε διάβασα καλά…ΠΟΣΟ ???? ) για να αποφασίσει η κυβέρνηση να πει ότι “δεν πάει άλλο με τις περικοπές στις ΕΔ”. Θα απαντηθεί κάποια στιγμή κι αυτό.
    Τώρα τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα προσπαθούν να περισώσουν ότι τους έχει απομείνει ως “εκλογικό κεφάλαιο” στις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό δείχνει ότι έχουν στο μυαλό τους ακόμη και το ενδεχόμενο των εκλογών σύντομα. Τι μπορούν να περιμένουν; Κατά την γνώμη μας όχι πολλά.
    Δεν σημαίνουν όλα αυτά ότι οι στρατιωτικοί έχουν πράγματι πειστεί από άλλες προτάσεις και λύσεις. Και σ΄ αυτή τη περίπτωση οι ΕΔ είναι καθρέφτης της υπόλοιπης κοινωνίας. Η επιλογή τους θα έχει την μορφή αντίδρασης, διαμαρτυρίας, έκφρασης οργής ή ανοχής προς κάποιον άλλο σχηματισμό εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ .
    Και βέβαια μένει να δούμε μέχρι πότε θα παραμείνουν στο “ψυγείο” οι περικοπές αλλά και οι απολύσεις στο χώρο της Άμυνας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου