Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1083

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1083
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
ΤΟ ‘’ΔΕΚΑΤΡΙΑΡΙ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1. Η πόλη κάτω από τη Θεσσαλονίκη
2.«Μαϊμού» επιστήμονες διεκδίκησαν «χρυσή» επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ
3.Στα σκαριά το νέο δόγμα «διάσωσης»: Σε κλίμα Ντάισελμπλουμ Κομισιόν και Ευρωβουλή
4.Πλησιάζει η διάσπαση της Ευρωζώνης...
5.Περπατώντας στο δρόμο με τις.....νάρκες.
6.ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ
7.ΤΟ ΒΑΖΟ
8.Νηστεία και προσευχή …..
9.ΠΟΙΗΜΑΤΑ
10.Bloomberg: Η Κύπρος «σώθηκε» - Τώρα κανείς δεν είναι ασφαλής
11.Reuters: «Εφυγαν» καταθέσεις εκατομμυρίων από τις κλειστές τράπεζες στην Κύπρο
12.Economist: Κάθε Ελληνας χρωστάει 21.657 ευρώ στους δανειστές!
13."ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΔΝΤ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1. Η πόλη κάτω από τη Θεσσαλονίκη
Αγγελική Κωττη, ethnos.gr
Το έστειλε ο Κώστας Διαμαντής
    1.000 από τα 10.000 ευρήματα του μετρό παίρνουν το δρόμο για τον Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
    Η «Πόλη κάτω από την πόλη» έχει μυριάδες μικρά και μεγάλα μυστικά και θαυμαστές ιστορίες. Αν έρθουν στο φως, προσελκύουν και ευφραίνουν κόσμο.
    Αυτό θα γίνει μέσα στην επόμενη χρονιά και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αρχαίες γειτονιές που ανασκάφηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό θα«μιλήσουν».
    Οι καλύτεροι μάρτυρες όταν έχουν φύγει οι άνθρωποι είναι, πλέον, τα έργα των χεριών τους, κινητά και ακίνητα. Κάποια, τα δεύτερα, θα πάνε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τελικά με το βυζαντινό σταυροδρόμι στον σταθμό Βενιζέλου. Τα κινητά, που ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες, θα έχουν τον χώρο τους σε κάποιο κτίριο του στρατοπέδου, όπου θα λειτουργούν επισκέψιμες αρχαιολογικές αποθήκες.
    Αυτό το σχέδιο θέλει χρόνο ώσπου να υλοποιηθεί. Οι αρμόδιες εφορείες προϊστορικών - κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων, οι οποίες σκάβουν τόσα χρόνια σε όλο το μήκος του άξονα του μετρό, ετοιμάζουν μέσα στο 2014 μια μεγάλη περιοδική έκθεση με δύο σκέλη. Το ένα θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το άλλο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Από τα νεκροταφεία
    Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν τα πλούσια ευρήματα από τις ανασκαφές της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Εμφαση θα δοθεί στα ευρήματα που εντοπίσθηκαν σε δύο νεκροταφεία το δυτικό στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στον Σταθμό της Πλατείας Δημοκρατίας, το ανατολικό στο Σιντριβάνι.
    Νομίσματα, αγγεία, λυχνάρια, κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία, πήλινα αγγεία, μυροδοχεία θα εκτεθούν. Ανάμεσά τους και τα χρυσά στεφάνια που είχαν τοποθετηθεί ως κτερίσματα. Μαζί τους θα τοποθετηθούν ευρήματα από οικιστικά και οικοδομικά κατάλοιπα που εντοπίσθηκαν στους σταθμούς Αγία Σοφία, Πανεπιστήμιο, Ευκλείδη.
    Περισσότερα από 1.000 αρχαιολογικά ευρήματα των βυζαντινών χρόνων, που ανασυνθέτουν τμήματα από την ιστορία της Θεσσαλονίκης από τον 4ο αιώνα ως τα νεότερα χρόνια, θα παρουσιαστούν στο τμήμα της έκθεσης που θα διοργανώσει η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
    Πρωταγωνιστής εδώ θα είναι ο βασικός οδικός άξονας της πόλης, μεγάλα τμήματα του οποίου αποκαλύφθηκαν κάτω από τη σημερινή Εγνατία. Η decumanus των Ρωμαίων, η Μέση Οδός ή Λεωφόρος των Βυζαντινών, με τα εργαστήρια, τις κατοικίες, τα κοινωφελή έργα, παρέμεινε σχεδόν ίδια επί αιώνες και μαρτυρά το«κοσμικό» πρόσωπο της πόλης.
  
 Από τα περίπου 100.000 ευρήματα της περιόδου, θα εκτεθούν 1.000. Ανάμεσά τους: νομίσματα διαφορετικών κοπών, αγγεία, λυχνάρια, γυάλινα φιαλίδια, γυναικεία και αντρικά κοσμήματα κάθε είδους και υλικού (επιστήθιοι σταυροί, γυάλινα και χάλκινα βραχιόλια, χρυσά, χάλκινα και ασημένια δαχτυλίδια), χρηστικά αντικείμενα από καταστήματα - εργαστήρια - σπίτια, καθώς και κάθε είδους ταφικά κτερίσματα.
«ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ»
    «Είναι μια πολύ καλή αφορμή να δείξουμε στο κοινό τι έκρυβε στα σπλάχνα της η πόλη», δηλώνει η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Πόσο σημαντικό είναι το παρελθόν της. Αλλά και να του δώσουμε κάτι ως ανταπόδοση για την ταλαιπωρία που υπέστη εξαιτίας των έργων.»
    Η γενική γραμματέας θυμίζει πως κάτι αντίστοιχο έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, όπου η έκθεση «Η πόλη κάτω από την πόλη» που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία.
    Τονίζει μάλιστα πως η μεγάλη αυτή περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει ένα έτος, θα δώσει κίνητρο και αφορμή και για την επιστημονική μελέτη των ευρημάτων.
ΟΙ ΔΥΟ ΝΑΟΙ
    Εκτός του κεντρικού οδικού άξονα, η έκθεση για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη θα αναδείξει και τους δύο παλαιοχριστιανικούς ναούς που βρέθηκαν εντός των δύο νεκροταφείων, ανατολικά και δυτικά από το κέντρο της πόλης: έναν ναό του 7ου αιώνα και μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
2.«Μαϊμού» επιστήμονες διεκδίκησαν «χρυσή» επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ

Newsbomb.gr
    Αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη βρίσκονται πέντε άτομα, τα οποία εμπλέκονται σε υπόθεση απόπειρας υφαρπαγής επιχορήγησης επιχειρηματικής πρότασης, μέσω του προγράμματος «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», που υπάγεται στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
    Ειδικότερα, η δικογραφία αφορά στα -κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατά συναυτουργία, της άμεσης συνέργειας σε πλαστογραφία μετά χρήσεως και σε απόπειρα, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της παράβασης των νόμων σχετικά με την κύρωση της σύμβασης για την προστασία οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς και των διατάξεων της νομοθεσίας περί σχέσεων Κράτους –Πολίτη.
    Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο από τους κατηγορουμένους, μέτοχοι υπό σύσταση εταιρείας, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα ως δικαιολογητικά, συνυπέβαλαν επιχειρηματική πρόταση σε μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία έχει ως αντικείμενο την αξιολόγηση, προετοιμασία και διαπραγμάτευση εθνικών και περιφερειακών προτάσεων, που υποβάλλονται στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.
    Η επιχειρηματική πρόταση αφορούσε δραστηριότητες διεπιστημονικών ερευνών και πειραματικών υπηρεσιών, εκπαιδευτικού χαρακτήρα με την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και ρομποτικής. Τα πλαστά έγγραφα αφορούσαν «δήθεν» πτυχία Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων των Η.Π.Α και της Πάτρας, καθώς και Ινστιτούτου των Χανίων.
    Επιπλέον, οι τρεις υπόλοιποι κατηγορούμενοι, υπάλληλοι- αξιολογητές της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, έκαναν δεκτά τα δικαιολογητικά, χωρίς να διαπιστώσουν, όπως όφειλαν, ότι ήταν πλαστά και ανακριβή, με αποτέλεσμα να προωθήσουν την πρόταση στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας και να εγκριθεί οικονομική επιχορήγηση, ύψους 73.609 ευρώ.
    Η εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας είχε σαν αποτέλεσμα να μην εκταμιευθεί το ποσό και να αποφευχθεί έτσι η βλάβη σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γενικότερα.Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
    Υπενθυμίζεται ότι στον τηλεφωνικό αριθμό 11012
 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις
11012@hellenicpolice.gr &amp            financialpolice@hellenicpolice.gr
της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Στα σκαριά το νέο δόγμα «διάσωσης»: Σε κλίμα Ντάισελμπλουμ Κομισιόν και Ευρωβουλή
    Τροχιοδεικτική αποδεικνύεται τελικά η βόμβα που έριξε χθες ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος διάσωσης της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
    Σε σημερινές της δηλώσεις η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, χαρακτήρισε «πιθανό» να συμπεριληφθεί μελλοντικά στο ευρωπαϊκό δίκαιο το «bail in», δηλαδή η διάσωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με κεφάλαια καταθετών, προσθέτοντας όμως ότι καταθέτες με ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ δεν θα πρέπει να πλήττονται.
    «Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν, να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση κεφάλαια καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον», είπε η εκπρόσωπος του κ. Μπαρνιέ.
    «Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τελεί υπό συζήτηση, δεν εξαιρείται (η πιθανότητα) καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να αποτελέσουν εργαλεία κατάλληλα για το bail - in», σημείωσε η Σαντάλ Χιουζ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης.
    «Είναι μια πιθανότητα», κατέληξε.
    Θετικός στην ιδέα ενσωμάτωσης του κυπριακού μοντέλου διάσωσης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα εμφανίστηκε με σημερινές του δηλώσεις και ο Φινλανδός πρωθυπουργό, Γιούρκι Κατάινεν.
    Μιλώντας σε σεμινάριο στο Ελσίνκι, ο κ. Κατάινεν τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα της γενικής ιδέας ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι δυνατόν να αναλαμβάνει το κόστος μιας διάσωσης, ώστε να τηρούνται έτσι, οι «κανόνες μιας δίκαιης, ελεύθερης αγοράς».
    «Αποψή μου είναι ότι ολόκληρη η τραπεζική ένωση θα έπρεπε να περιλαμβάνει τη λογική του 'bail in' (σσ: δηλαδή της διάσωσης χωρίς εξωτερική βοήθεια). Ολόκληρη η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει μια κανονική οικονομία της αγοράς, έτσι ώστε ιδιοκτήτες και επενδυτές να υφίστανται απώλειες σε περίπτωση τραπεζικής χρεοκοπίας».
    Η δήλωση Κατάινεν έρχεται μία ημέρα μετά από ανάλογη τοποθέτηση του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που παρότι γρήγορα ο ίδιος έσπευσε να ανασκευάσει, είχε προηγουμένως προλάβει να βυθίσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Νέες αποστάσεις από ΕΚΤ
    Ωστόσο αποστάσεις έλαβαν και σήμερα από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
    Ο Εβαλντ Νοβότνι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας σε δηλώσεις του επανέλαβε: «Η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν συνιστά μοντέλο για άλλες περιπτώσεις».
    Νωρίτερα ο Μπενουά Κερ, μέλος επίσης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, δήλωσε ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου υπογραμμίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η ρύθμιση του τραπεζικού τομέα, με την ΕΚΤ να δρα ως ανεξάρτητος επιτηρητής στα πλαίσια της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
    «Το πρώτο μάθημα είναι ότι χρειάζεται καλύτερος έλεγχος των τραπεζών» δήλωσε ο Κερ, προσθέτοντας:
    «Χρειαζόμαστε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή και αυτό θα συμβεί από τα μέσα του 2014 και αυτή θα είναι η ΕΚΤ και πρέπει να εντοπίζουμε τα προβλήματα στην ευρωζώνη νωρίτερα».
    Εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η διάσωση της Κύπρου θα αποτελέσει μοντέλο για την διαχείριση κρίσεων σε άλλες χώρες.
    «Νομίζω ότι ο Ντάισελμπλουμ έκανε λάθος που το είπε αυτό. Η εμπειρία της Κύπρου δεν είναι μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη επειδή η κατάσταση έφτασε σε ένα επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα», ξεκαθάρισε ο Κερ.
«Ομολογία και από το ευρωκοινοβούλιο»
    Επιπλέον, νομοθεσία που θα καθιστά δυνατό καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ να υφίστανται απώλειες στην περίπτωση πτωχευτικής διαδικασίας χευσης τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρεοκοπίαςτους, στα πρότυπα του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, προωθεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σύμφωνα με ευρωβουλευτή.
    «Θα πρέπει να μπορείς να κάνεις το bail-in και με τις καταθέσεις. Τα ποσά κάτω των 100.000 ευρώ είναι προστατευμένα…οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ δεν είναι προστατευμένες και θα πρέπει να εκληφθούν ως τμήμα του κεφαλαίου που μπορεί να συμμετέχει στο bail-in» δηλώνει ο Σουηδός Γκ. Χόκμαρκ, ένα από τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου που ασκούν σημαντική επιρροή και ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την κατάρτιση νόμου που θα αντιμετωπίζει τις προβληματικές τράπεζες.
    Μάλιστα ο Χόκμαρκ εκφράζει την βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υιοθετούν την εν λόγω τάση.
    «Θέλω να νομοθετήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι επενδυτές να έχουν γνώση του κινδύνου» προσθέτει ο ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας ότι οι καταθέτες θα πρέπει να ρωτούν αν είναι φερέγγυα η τράπεζά τους. O νέος νόμος περί τραπεζών αναμένεται να αρχίζει να εφαρμόζεται στις αρχές του 2015. Η Κομισιόν συνέταξε το προσχέδιο, αλλά έδωσε την σκυτάλη στα κράτη-μέλη και στο ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να αποφασίσουν αν οι καταθέτες θα αντιμετωπίσουν απώλειες όταν μια χρεοκοπημένη τράπεζα διασώζεται ή κλείνει.
4.Πλησιάζει η διάσπαση της Ευρωζώνης...
http://www.imerisia.gr
Financial Times
Του Β. Μινχάου
    Τους τελευταίους οχτώ μήνες πριν ξεσπάσει η κυπριακή κρίση, πολλοί μου υπενθύμιζαν συχνά, αρκετές φορές με ένα μειδίαμα, μια πρόβλεψη που είχα κάνει στα τέλη του Νοεμβρίου του 2011. Σε αυτές εδώ τις σελίδες, είχα διακηρύξει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν 10 μέρες να σώσουν το ευρώ.
    Είχα κάνει μια παρόμοια, αν και λιγότερο δραματική πρόβλεψη το 2006, όταν είχα γράψει ότι η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι προσέφερε στην Ιταλία την τελευταία ευκαιρία να διατηρήσει μια βιώσιμη θέση στην ευρωζώνη.
    Η κυβέρνηση του κ. Πρόντι δεν έκανε τίποτα. Οι 10 μέρες το 2011 πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα. Είναι 2013, το ευρώ είναι ακόμα εδώ, η Ιταλία είναι ακόμα εντός – και ακόμα κάνω προβλέψεις.
Χωρίς δισταγμό, αποφασίζω σήμερα «να παίξω τα ρέστα μου».
    Μια ευρωζώνη που περιλαμβάνει χώρες τόσο διαφορετικές όσο η Γερμανία και η Κύπρος δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, ( ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ..) ακόμα και αν η ΕΕ και η Κύπρος καταφέρουν να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής.
    Μια τραπεζική ένωση που θα συνδύαζε εποπτεία, εξυγίανση και εγγύηση καταθέσεων θα αποτελούσε μια ελάχιστη ικανή συνθήκη για να επιτρέψει σε ένα ανομοιογενές νομισματικό σύστημα να προχωρήσει ενάντια στα προγνωστικά.
    Θα είχε λύσει σίγουρα τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών. Αλλά η ευρωζώνη δεν έχει μια τέτοια τραπεζική ένωση. Δεν θα έχει μια τέτοια τραπεζική ένωση σε πέντε χρόνια. Η Γερμανία την απορρίπτει γιατί είναι πολύ ακριβή για τον Γερμανό φορολογούμενο. Είναι ειρωνικό, αλλά θα την απέρριπτε και η Κύπρος, γιατί θα σκότωνε το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας ως ένα offshore κέντρο για ξένους καταθέτες.
    Όποια τραπεζική ένωση και αν δημιουργηθεί τελικά στο μέλλον, θα είναι άσχετη με την κρίση.
Αυτό που συνέβη στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα δεν έχει κάποια βαθιά αιτία. Αλλά αποτελεί μια τέλεια αντανάκλαση του προβλήματος συλλογικής δράσης της ευρωζώνης. Αυτή η τελευταία κλιμάκωση ξεκίνησε από μια επικίνδυνη συμφωνία να γίνει bail – in σε ανασφάλιστους καταθέτες. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης μπορεί να μην γνωρίζουν πολλά από οικονομικά αλλά στα νομικά είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι. Η σπουδαία ιδέα ήταν να μην επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις κάτω από 100.000, αλλά να φορολογηθούν. Δεν συνειδητοποίησαν ότι αν πάρουν πίσω την υπόσχεση που ενυπάρχει στην εγγύηση καταθέσεων, βρίσκονται σε χρεοκοπία (default) και σε κίνδυνο να ξεσπάσει bank run.
    Το κυπριακό κοινοβούλιο είχε δίκιο που απέρριψε ως τρελή την συμφωνία αυτή.
    Αλλά στη συνέχεια η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε τρία διαδοχικά λάθη.
    Το πρώτο ήταν η απόφαση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία. Αντί να εργαστεί με την ευρωζώνη, εργάστηκε ενάντια σε αυτήν. Οι Γερμανοί ειδικότερα, αντιμετώπισαν την κίνηση αυτή ως ιδιαίτερα εχθρική. Επίσης, ήταν μια άστοχη κίνηση γιατί οι Ρώσοι απέρριψαν την προσφορά.
    Το δεύτερο ήταν η απόφαση να μην επικοινωνήσουν με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το euro working group κατά τη διάρκεια τριών κρίσιμων ημερών της προηγούμενης εβδομάδας.
    Το τρίτο ήταν η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης την Τρίτη να δημιουργήσει ένα ταμείο αλληλεγγύης με μια επιδρομή στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
Την Παρασκευή απορρίφθηκε από την Άγκελα Μέρκελ με συνοπτικές διαδικασίες.
    Αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, ακολουθώντας στενά εθνικά συμφέροντα, απέτυχαν να υπερασπιστούν το κοινό καλό. Ωστόσο, ο βασικός κίνδυνος που θέλω να τονίσω, δεν είναι κάποιο μεγάλο ατύχημα. Δεν αποκλείεται βέβαια να συμβεί. Αλλά υποψιάζομαι ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις επανειλημμένα λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις της ευρωζώνης. Οι επιπτώσεις είναι αργές αλλά αθροιστικές.
    Από αυτές, η πιο επιβλαβής είναι η πολιτική της ασύμμετρης προσαρμογής μέσω της λιτότητας. Οι τράπεζες στην Κύπρο αποτυγχάνουν τώρα γιατί νωρίτερα απέτυχαν το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές τράπεζες και γιατί η ευρωζώνη επέβαλε την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αλλά και στην Ιταλία ήταν η λιτότητα που μετέτρεψε την ύφεση σε βαθιά οικονομική κρίση. Και αυτή με τη σειρά της μεταμόρφωσε ένα αντιευρωπαϊκό, αντικαθεστωτικό κίνημα διαμαρτυρίας στο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο ιταλικό κοινοβούλιο στις τελευταίες ιταλικές εκλογές.
    Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ο ηγέτης του, ο Μπέπε Γκρίλο, να καταλήξει με την απόλυτη πλειοψηφία, αν διενεργηθεί νέος γύρος εκλογών αργότερα το 2013.Αν τουλάχιστον η λιτότητα στο Νότο είχε αντισταθμιστεί με δημοσιονομική επέκταση στο Βορρά, η συνολική δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης θα ήταν σε μακροοικονομικό επίπεδο ουδέτερη. Αλλά από τη στιγμή που ο Βορράς ακολούθησε και αυτός τη λιτότητα, η ευρωζώνη κατέληξε σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα εν μέσε ύφεσης.
    Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η οικονομική προσαρμογή δεν μπορεί να επιτευχθεί. Χωρίς αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην κρίση.
    Πιστεύω εδώ και καιρό ότι είναι αδύνατο για τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία να είναι μαζί σε μια νομισματική ένωση με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Είτε οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν να προσαρμοστούν με πιο συμμετρικό τρόπο, πολιτικά και οικονομικά ή το πείραμα αυτό θα λάβει τέλος.
    Η πρόβλεψη που έκανα το Νοέμβριο του 2011 και την οποία επαναλαμβάνω και σήμερα, είναι ότι κάποια μέρα πιθανότητα θα λήξει, αν και η μέρα αυτή μπορεί να είναι ακόμα μακριά. Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα οι διάφορες κυβερνήσεις να κάνουν τελικά το σωστό, αλλά τρία χρόνια διαχείρισης της κρίσης οδηγούν σε άλλο συμπέρασμα. Με την τρέχουσα πολιτική, θα αναγκαστούν δύναμη για να συνεχίσουν να πηγαίνουν ενάντια στα συμφέροντα των λαών.
    Δεν χρειάζεται να είσαι ευρωσκεπτικιστής για να καταλήξεις ότι μια τέτοια νομισματική ένωση είναι και βαθύτατα ανήθικη.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.Περπατώντας στο δρόμο με τις.....νάρκες.
του Χρήστου Μακρυγιάννη Ανώτερου Αξκού ε.α.
http://www.akis2010.net
Βαράν τα σήμαντρα βαριά και... Θάνατο σημαίνουν !
    Αλαφιασμένος ξύπνησε με "κούτσουρο" το κεφάλι του από τον πονοκέφαλο ο κυρ Κώστας και αφουγκράστηκε....Βαράν βαριά τα σήμαντρα μουρμούρισε , μισό σηκώθηκε πήρε τα απλωμένα ρούχα του από σιδερένιο κρεβάτι του τα φόρεσε στηριζόμενος στην πατερίτσα και έδεσε το ξύλινο άκρο στο πόδι του που τό έχασε στο Αλβανικό!
    Μόνος στη ζωή ο Κυρ -Κώστας από τότε που έχασε τη γριά του και το μόνο πράγμα που τον κρατούσε στη ζωή ο γυιός του, Αξιωματικός στο Στρατό !
    Τον μεγάλωσε με χίλια ζόρια ο Κυρ-Κώστας το γιόκα του ,με στερήσεις και βάσανα και καμάρωνε τώρα που τράνεψε στο Στρατό και έγινε και Αξιωματικός !
    Να χθες ακόμη τον πήγαινε στην εκκλησιά και περίμενε να ακούσει το (Δι ευχών) να τρέξει ο γιόκας να πάρει τη λειτουργιά να πάνε στο σπίτι να την σταυρώσει στο τραπέζι και να κάτσουν να φάνε μαζί !
    Μεγάλωσε ο γιόκας και έγινε άντρας και πήγε στη σχολή και ο κυρ Κώστας κατέβηκε στη δημοσιά να το χαιρετίσει και να τον σταυρώσει η μάνα του !
    Τι τα θυμήθηκε σήμερα ο Κυρ- Κώστας αυτά και γιατί το σφίξιμο στη καρδιά ;
    Κατέβηκε το κεφαλόσκαλο και αργά πέρασε την εξώπορτα και βγήκε στο δρόμο !
    Μαύρος ο Ουρανός σαν την ''Μεγάλη Τετράδη'' είπε μέσα από τα μουστάκια του στρίβοντας στο μονοπάτι να κόψει δρόμο για τον καφενέ !
    Φτάνοντας στη πλατεία κοντοστάθηκε ,σαν πολλή ησυχία έχει είπε και εκείνη την ώρα άκουσε την καμπάνα να χτυπά αργά λυπητερά τον ήχο του Θανάτου !
    Παναγιά μου για ποιόν χτύπησε το "κυπρί" μονολόγησε !
    Άνοιξε τη πόρτα του καφενέ και είδε ο κυρ Κώστας την εικόνα του θανάτου ,σταμάτησαν οι κουβέντες των χωριανών και ο Παναγιώτης ο καφετζής στάθηκε ασάλευτος με το δίσκο στα χέρια !
Στο δεύτερο τραπέζι από τη πόρτα καθόταν ο Χωροφύλακας και δίπλα ένα παιδί του Στρατού ντυμένο με την επίσημη στολή του ,πάγωσε ο κυρ-Κώστας όταν άκουσε το παιδί του Στρατού να τον φωνάζει με το όνομά του ,ζύγωσε και τού έδωσε ένα φάκελο βαρύ σκληρό επίσημο ,έβαλε τα γυαλιά αλλά δεν έβλεπε τον πήραν τα δάκρυα το χαρτί έγραφε πολλά αλλά το μόνο που διάβασε ο Κυρ -Κώστας ήταν "Έπεσε για την Πατρίδα και εις το Καθήκον" !
    Σωριάστηκε στο κάθισμα έπιασε με τα χέρια το κεφάλι του ....Γιόκα μου έλεγε σπαραχτικά ,γιόκα μου και να χτύπαγε πάλι το σήμαντρο και μετέδιδε τον ήχο του θανάτου άκρη την άκρη της Μακεδονικής γής !
    Ούτε κατάλαβε πώς και πότε έφτασε στο σπίτι ο Κυρ-Κώστας και βρήκε κόσμο απέξω μαζεμένο ,το κακό μαντάτο έφτασε παντού και γύρισαν οι άνθρωποι να κλάψουν για το γιόκα του κυρ Κώστα, το δικό τους παιδί, τον Αξιωματικό τους !
    Κατέβασε ο Γιώργης ο γείτονας τη φωτογραφία από το Τζάκι και άρχισε το χωριό τα μοιρολόγια ,να σου ξεσκίζουν τη καρδιά καθώς οι μανάδες θρηνούσαν και τους δικούς νεκρούς με το να κλαίνε αργά σπαραχτικά !
    Πέρασε η ώρα και ο κόσμος μεγάλωνε ,δεν χώραγε στο σπίτι και έβγαιναν 'έξω , άναβαν τις τσιγάρες οι γειτόνοι χωρίς κουβέντα ορθοί στο μέσο της αυλή με το κρύο να περονιάζει τα κόκαλα !
    Αργά έφτασε το αυτοκίνητο του Στρατού με το γιόκα του Κυρ -Κώστα στη κάσα ,τυλιγμένο με τη Γαλανόλευκη !
    Έπεσε ο Κυρ- Κώστας κατάχαμα , δεν τον βαστούσε το ποδάρι του και λύγισε στη σκάλα !
    Το σήκωσαν οι γείτονες και δυνάμωσε το κλάμα των μανάδων !
    Ζύγωσε η ώρα και ήρθε ο Παπάς ...Τον σήκωσαν τα παιδιά του Στρατού να συνοδέψει τον γιόκα, ενώ η μπάντα του Στρατού έπαιζε σαν τον Επιτάφιο όπως σχολίασε ο μπάρμπα-Θύμιος το ξωτικό του χωριού !
    Όλο το χωριό τον τίμησε συνοδεύοντας τον γιόκα ,γέμισε Στρατό το χωριό ,βουρκωμένος ο Ουρανός χωρίς να βρέχει λες και κράταγε τα δάκρυά του για αργότερα !
    Το γιο μας πάν στην Εκκλησιά τον γιόκα πάν στο τάφο μουρμούρισε ο Μπάρμπα -Θύμιος και μαζί του το τραγούδησαν και οι μανάδες που ακολουθούσαν πίσω από το φέρετρο !
    Άστραψε ο Ουρανός και βρόντηξε ο Θεός του πολέμου την ώρα που κατέβαζαν το γιόκα στο Τάφο ...Άρχισε να κλαίει και ο Ουρανός ρίχνοντας αργά τα δάκρυα του πάνω στη Σημαία !
    Τα παιδιά του Στρατού σηκώσανε τα όπλα και έριξαν στον αέρα να ξεπροβοδίσουν το γιο του κυρ -Κώστα που γονάτισε στην άκρη σαν να ήθελε να πάει μαζί με το παιδί του !
    Σπάραξαν οι Μανάδες και έπιασαν το τραγούδι ...''Παιδί μου ώρα σου καλή'' ,βουνό ο πόνος δάκρυσε και ο Παπάς μην αντέχοντας τόσο σπαραγμό !
    Χάθηκε ο Κυρ- Κώστας από τον καφενέ ,μαύρισε και ψυχή των χωριανών που κλείστηκαν στα σπίτια τους μη έχοντας το μυαλό τους στα κούλουμα που πλησίαζαν
    Στα τριήμερα χτύπησαν την πόρτα του Κυρ -Κώστα αλλά απάντηση δεν πήραν ,ήρθε ο Παπάς έσπασαν την πόρτα και μπήκαν στο σπίτι ,άφαντος ο Κυρ Κώστας, ''λείπει και η παλιά μοτοσυκλέτα από τον αχυρώνα'' πετάχτηκε ο Μπαρμπα-Θύμιος ο νεραιδο-παρμένος ,όπως τον έλεγαν στο χωριό !
"Τι είναι αυτά που λες βρε Θύμιο" τον αποπήρε ο Παπάς ..."Γίνονται αυτά τα πράγματα ;"
    Κατέβηκαν όλοι τον καφενέ έβαλαν ένα τραπέζι στη μέση επάνω ένα πιάτο με νερό βρέθηκε και μια λαμπάδα την άναψε ο Παναγιώτης ο καφετζής και ο Παπάς άρχισε το ''ευλογητός'' κανένας δεν κατάλαβε πότε και αν τελείωσε ...
    Ξάφνου άνοιξε η πόρτα με δύναμη και ένα ρεύμα παγωμένου αέρα όρμηξε στον Καφενέ ενώ το νυχτοπούλι έκραζε στην άδεια πλατεία !
    Ανατρίχιασαν όλοι !!
    Ο Κυρ- Κώστας δεν βρέθηκε ποτέ , η παλιά μοτοσυκλέτα βρέθηκε στην άκρη της λίμνης και δίπλα το ξύλινο άκρο του κυρ-Κώστα...Χάθηκε ,πνίγηκε κανείς δεν ξέρει μόνο ο Μπαρμπα -Θύμιος το ξωτικό λέει και ξαναλέει κάτι ακατάληπτα ότι "Πήρε τον δρόμο με τις Νάρκες να βρει τον γιόκα του"
Υ.Γ Τα πρόσωπα και τα γεγονότα είναι φανταστικά, τα μέρη αληθινά και αν υπάρχουν συμπτώσεις είναι μόνο συμπτώσεις !

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
6.ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ
Ένας τουρίστας επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ισπανία...
Πάει σε ένα καλό εστιατόριο και ζητά την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.
Ο σερβιτόρος του φέρνει δύο μεγάλα @ρχ#δια.
- "Τί είναι αυτά;", λέει απορημένος ο τουρίστας.
- "Α, αυτή είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού! Αμελέτητα ταύρου με μια μυστική πατροπαράδοτη σάλτσα". Ο τουρίστας διστάζει αρχικά, αλλά τελικά τα δοκιμάζει και του αρέσουν τόσο που ξαναπηγαίνει κάθε μέρα, και παραγγέλνει το ίδιο.
Μετά από καμιά δεκαριά μέρες και ενώ έχει παραγγείλει το ίδιο πιάτο, ο σερβιτόρος του φέρνει δύο μικροσκοπικά στρογγυλά πραγματάκια!
- "Τί είναι αυτά;", ρωτά τον σερβιτόρο.
- "Τί να κάνουμε κύριε... Δεν κερδίζει πάντα ο ταυρομάχος...
7.ΤΟ ΒΑΖΟ
- Ωχ, τι έπαθα! Λέει μια κοκκινομάλλα στη ξανθιά φίλη της.
- Τι συμβαίνει; ρωτάει η ξανθιά.
- Κοίτα απέναντι στο ανθοπωλείο, ο φίλος μου αγοράζει λουλούδια, απαντά η κοκκινομάλλα.
- Και φοβάσαι ότι τα αγοράζει για κάποια άλλη;
- Όχι, λέει η κοκκινομάλλα,ξέρω ότι τα παίρνει για μένα αλλά να, όταν μου παίρνει λουλούδια ξέρω ότι θα είμαι για τρεις μέρες ανάσκελα με τα πόδια ψηλά!
- Γιατί, ρωτάει η ξανθιά, δεν έχετε βάζο;
8.Νηστεία και προσευχή …..
Πιστεύω εις ένα Ευρώ,
Πατέρα, λαοκράτορα, ποιητήν δουνουτού και γης, δανειστών τε πάντων και φραγγάτων.
Και εις ένα Κύριον πρόεδρο της Ε.Κ.Τ., τον Υιόν του Ευρώ τον μονογενή,
τον εκ του Πατρός δανεισθέντα προ πάντων των εντόκων.
Δάνειο εκ δανείου, ευρώ αληθινόν εξ ευρώ αληθινού, τοκισθέντα, ου χαρισθέντα,
ομοούσιον τω ΔΝΤ, δι' ου τα πάντα οφείλετο.
Τον δι' ημάς τους χαχόλους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των Βρυξελλών
και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Ηλιθίου και Μαργαρίτας του Ανδρέα και πρωθυπουργήσαντα.
Παρετιθέντα τε υπέρ ημών επί Καρόλου Παπούλια και παθόντα και ξεφτιλισθέντα.
Και ταξιδέψαντα στην Κόστα Ρίκα κατά τας γραφάς.
Και ανελθόντα εις τη σοσιαλιστική διεθνή και καθεζόμενον εκ δεξιών του Βλακός.
Και πάλιν ερχόμενον μετά λόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, ου της μαλακίας ουκ έσται τέλος.
Και εις τον Παπαδήμα τον Άγιον, τον Κύριον, τον φοροοποιόν, τον εκ του Πατρός εκπορευόμενον,
το συν Πασόκ και Νουδού συγκυβερνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των εκδοτών.
Εις μίαν, αγίαν, καθολικήν και άποστολικήν Γερμανίαν.
Ομολογώ μνημόνιο εις άφεσιν χρεών.
Προσδοκώ κούρεμα ιδιωτών.
Κι οφειλή του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
9.ΠΟΙΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΜΑΙ
Ήρθε κοντά μου χαρούμενη, μέσα στην ώρα
Που στο μυαλό μου τριγύριζε η μορφή της, όπως και πριν
Ήρθε κοντά μου και μούπε όπως και πρώτα
Τα μυστικά της που βαραίνουν για χρόνια την δόλια ψυχή.

Και προσπαθώ και προσποιούμαι
Μήπως ξεφύγει η λέξη αγάπη που έχω για αυτήν
Και προσπαθώ και προσποιούμαι
Μήπως ξεφύγει το άπιαστο όνειρο που κρύβω για αυτήν.

Οι σκέψεις τις νύχτες περνούν σαν ταινία του τρόμου
Είναι φευγάτες και αφήνουν σημάδια που σβήνουν, κάθε στιγμή
Τα χρόνια περνάνε και παίρνουν μαζί τους, καλές αναμνήσεις
Αγάπες που μένουν για πάντα χωρίς νάχουν, εκπληρωθεί.

Και προσπαθώ και προσποιούμαι
Μήπως κερδίσω τον ψεύτη τον χρόνο και πω τελικά, πως πονώ
Και προσπαθώ και προσποιούμαι
Πως δεν μου λείπεις στο άχαρο κόσμο που ζω τον τρανό.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΣΤΕΡI
Το πρώτο αστέρι της νύχτας κοιτώ
Παράξενο φαίνεται, είναι γνωστό
Είναι σημάδι πούχω στα σκοτεινά
Στο τέρμα του δρόμου, στην ξαστεριά

Θάσαι πάντα η ευκαιρία
Το πρώτο βήμα στη μοναξιά
Θάσαι η καρδιά που κρατάει
Της επιθυμίας μου τα μυστικά.

Ένα ταξίδι μου ματαιώθηκε
Ένα ταξίδι που δεν είχε τέλος
Μες τα σκοτάδια μου έμαθα να ζω
Νικημένος από τα πάθη, σαν χαμένος.
Λαζ.- Κίμων Μπερβερίδης

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
10.Bloomberg: Η Κύπρος «σώθηκε» - Τώρα κανείς δεν είναι ασφαλής

http://www.ethnos.gr
    Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου κρούει των κώδωνα του κινδύνου για καταθέτες και επενδυτές άλλων χωρών και συνιστά κακό προηγούμενο, αφού μετά την πρωτοφανή συμφωνία, κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής, γράφει το Bloomberg.
    «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες της διάσωσης της Κύπρου. Η διάσωση της νήσου συνιστά προηγούμενο για την ευρωζώνη…Το μήνυμα ότι οι μέτοχοι όλων των κατηγοριών ίσως υποχρεωθούν να βοηθήσουν ένα κράτος με έλλειψη ρευστότητας, μπορεί να κάνει τους επενδυτές πολύ πιο επιφυλακτικούς, αφού (ενδέχεται) να αποτελέσουν στόχο την επόμενη φορά που θα χρειαστεί βοήθεια η Σλοβενία, η Ιταλία, η Ισπανία ή (εκ νέου) ακόμη και η Ελλάδα. Ο κίνδυνος είναι ότι η επιδρομή στις τράπεζες και το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων θα γίνει ακόμη πιο πιθανός την στιγμή που μια χώρα κάνει αίτηση για νέα διάσωση, λένε οικονομολόγοι από την Λευκωσία μέχρι τη Νέα Υόρκη».
    Αυτό υποστηρίζει το Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο: «Η διάσωση της Κύπρου σημαίνει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής, καθώς η Ευρώπη σπάει το ταμπού», ενώ αναφέρει και δήλωση του βραβευμένου με Νόμπελ, οικονομολόγου, Χριστόφορου Πισσαρίδη:
    «Τώρα έχουμε νέους κανόνες και όλοι στην ευρωζώνη θα πρέπει να κάτσουν και να δουν τι σημαίνουν (αυτοί οι νέοι κανόνες) για την δική τους οικονομία».
    Μέχρι πρότινος, σημειώνει το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δεν άγγιζαν τους καταθέτες και τους ομολογιούχους στα πλαίσια των προσπαθειών διάσωσης των προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης, σε μια σειρά, ολονύχτιων, διαβουλεύσεων την τελευταία τριετία…
«Με την Κύπρο, αυτή η παράδοση έσπασε» τονίζεται στο άρθρο.
    «Η κρίση στην Κύπρο δημιουργεί κάποια προηγούμενα που θα κάνουν πιο ανήσυχους τους επενδυτές για το πώς θα εξελιχθούν μελλοντικές κρίσεις στην ευρωζώνη» υπογραμμίζει ο Στίβεν Ινγκλάντερ, της Citigroup Inc στη Νέα Υόρκη.
11.Reuters: «Εφυγαν» καταθέσεις εκατομμυρίων από τις κλειστές τράπεζες στην Κύπρο
http://www.ethnos.gr
    Τεράστια ποσά «έκαναν φτερά» από τις κυπριακές τράπεζες, την ώρα που αυτές ήταν κλειστές και ενώ οι πολίτες έκαναν ουρές στα ATM για αναλήψεις με πλαφόν μόλις 100 ευρώ ανά λογαριασμό και ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση.
    Όπως αποκαλύπτει το Reuters, έγιναν αναλήψεις ίσως και εκατοντάδων εκατομμυρίων από υποκαταστήματα του εξωτερικού καθώς και μεταφορές κεφαλαίων, όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.
    Μάλιστα, μερικά από τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν μεγάλοι πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν ήταν ότι τα ποσά αυτά προορίζονταν για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών.
    Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ζητάει περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Κύπρου, αναφέρουν πηγές του Reuters.
    Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα χρήματα διακινήθηκαν από τις κυπριακές τράπεζες όσο αυτές ήταν κλειστές, ούτε όμως και τον προορισμό τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο τράπεζες που βρίσκονται στη δύνη της κρίσης -η CPB, γνωστή ως «Λαϊκή», και η Τράπεζα Κύπρου- διατηρούν μονάδες στο Λονδίνο, οι οποίες καθόλη την περασμένη εβδομάδα παρέμειναν ανοικτές χωρίς μάλιστα να θέτουν όριο αναλήψεων. Επιπλέον η Τράπεζα Κύπρου κατέχει το 80% της ρωσικής Uniastrum Bank, η οποία επίσης δεν επέβαλε περιορισμό στις αναλήψεις της στη Ρωσία.
    «Την ώρα που οι απλοί Κύπριοι σχημάτιζαν ουρές μπροστά στα ΑΤΜ για να να 'σηκώσουν' μερικές εκατοντάδες ευρώ καθώς οι συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών είχαν σταματήσει, άλλοι καταθέτες χρησιμοποιούσαν μια σειρά από τεχνικές για να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Reuters.
12.Economist: Κάθε Ελληνας χρωστάει 21.657 ευρώ στους δανειστές!

http://www.imerisia.gr
    Στα ποσά που κάθε Έλληνας και Κύπριος χρωστάει στους δανειστές αναφέρεται ο Economist, σε νέο δημοσίευμα του, με αφορμή το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο.
    Η συμφωνία διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, που συμφωνήθηκε στις 25 Μαρτίου μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι το πέμπτο πακέτο διάσωσης στη ζώνη του ευρώ, τα τελευταία τρία χρόνια, υπενθυμίζει το αμερικανικό περιοδικό.
    «Τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ή 12.500 ευρώ ανά άτομο στο νησί, είναι μικροσκοπικό ποσό σε σύγκριση με τις προηγούμενες συμφωνίες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία την Πορτογαλία, και τη μερική διάσωση για τις τράπεζες της Ισπανίας», σχολιάζει ενώ υπενθυμίζει ότι μόνο τα δύο δάνεια προς την Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 246 δις ευρώ, πάνω από το 110% δηλαδή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αναφέρει το άρθρο.
    «Η συμφωνία με την Κύπρο είναι η πρώτη κατά την οποία επιβάλλεται φόρος στις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας. «Ένα είναι σίγουρο», καταλήγει το δημοσίευμα. «Τα οικονομικά βάσανα του νησιού κάθε άλλα παρά πλησιάζουν στο τέλος τους.
    Στη συνέχεια ο Economist παρουσιάζει σε γράφημα την κατ' άτομο αναλογία του εξωτερικού δανεισμού διάσωσης σε κάθε μια από τις χώρες της ευρωζώνης που ζήτησαν βοήθεια.
    Σύμφωνα με αυτό προκύπτει ότι: κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει στους δανειστές 21.657 ευρώ, κάθε Ισπανός 2.170 ευρώ, κάθε Πορτογάλος 7.306 ευρώ, κάθε Ιρλανδός 14.989 ευρώ και κάθε Κύπριος 12.500 ευρώ.
    Τα ποσά αυτά προκύπτουν αναλογικά σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.
13."ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΔΝΤ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"
Yahoo! Ειδήσεις
      Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι "βλέπουν λίγο πιο μέρα από την μύτη τους" στο θέμα της Κύπρου και σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν το ΔΝΤ να υπαναχωρήσει από τη σκληρή γραμμή του ως προς την κατάσχεση ποσοστού των καταθέσεων και να σπάσουν τον άξονα που έχουν δημιουργήσει με την Γερμανία.
    Φυσικά οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί πλήρως τον κίνδυνο ότι η απόφαση μπορεί να οδηγήσει εκτός ευρωζώνης την Κύπρο και από εκεί και πέρα να αλλάξουν όλα σε ότι αφορά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο, αφού πλέον όντες εκτός ευρωζώνης, μπορούν να αναζητήσουν αλλού στήριξη και να δημιουργήσουν νέες συμμαχίες.
    Σε ότι αφορά το δημοσίευμα είναι εντυπωσιακό ότι το σημείο που γράφει ότι «Οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι το νησί είχε εκλέξει έναν ακόμη Αντώνη Σαμαρά, ένθερμο υποστηρικτή της σκληρής διάσωσης που προβλέπει λιτότητα και θα κατάφερνε να πείσει ανώδυνα τους Κύπριους σε μια τέτοιες εξέλιξη σε ότι αφορά το κούρεμα των καταθέσεων».
    Παράλληλα οι FT επικαλούνται πληροφορίες από αξιωματούχους της ευρωζώνης οι οποίοι παραδέχονται ότι πλέον αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο η Κύπρος να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση, ενώ ηγέτες της Ε.Ε αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι δεν έχουν ιδέα πού βρίσκεται η λύση αναφορικά με την Κύπρο!
    Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών του G20 στη Μόσχα τον περασμένο μήνα (λίγο πριν από το πρόσφατο Eurogroup) ότι δεν ενδιαφερόταν για την εξαγορά κυπριακών τραπεζών από τη στιγμή που δεν επετεύχθη συμφωνία της ρωσικής πλευράς με την Κύπρο για τον τερματικό σταθμό επεξεργασίας φυσικού αερίου στο Μαρί, εξέλιξη που έκανε την Μόσχα να θεωρήσει ότι παρά την στενή οικονομική και πολιτική σχέση με την Λευκωσία, η υπόθεση των κοιτασμάτων ήταν "καπαρωμένη" από τους δυτικούς.
    Επιπλέον αναφέρεται ότι λανθασμένη ανάγνωση της Κύπρου και των πολιτικών και κοινωνικών ισορροπιών στο νησί, καθώς και υποτίμηση των δεσμών μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών καταλογίζεται στους Ευρωπαίους αξιωματούχους
    «Στις Βρυξέλλες πίστευαν ότι ο Κύπριος ηγέτης δε θα έφερνε στη Βουλή νομοσχέδιο αν δεν ήταν βέβαιος ότι θα περάσει. Αλλά αυτό δεν συνέβη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου