Τρίτη 9 Μαΐου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 9 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 9 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
328 - Ο διάκονος Αθανάσιος, μετέπειτα Άγιος Αθανάσιος, εκλέγεται Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
1364 - Οι Βενετοί καταστέλλουν την Επανάσταση του Αγίου Τίτου στην Κρήτη. Πρόκειται για αποστασία των Βενετών φεουδαρχών του νησιού, που αρνήθηκαν να πληρώσουν φόρους στη Μητρόπολη και ζήτησαν τη βοήθεια του ντόπιου πληθυσμού.
1502 - O Χριστόφορος Κολόμβος σαλπάρει για το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του για τις Δυτικές Ινδίες.
1671 - Ο Τόμας Μπλαντ, μεταμφιεσμένος ως κληρικός, προσπαθεί να κλέψει τα κοσμήματα του αγγλικού στέμματος από τον Πύργο του Λονδίνου.
1805 - Πέθανε ο Φρίντριχ Σίλερ, Γερμανός ποιητής και ιστορικός
1837 - Γεννήθηκε ο Άνταμ Όπελ, γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. (Θαν. 8/9/1895)
1850: Πέθανε ο Γκέι Λουσάκ, γάλλος χημικός, που διακρίθηκε για τις μελέτες του στα αέρια. Το 1805 ανακάλυψε τη σχέση 2 προς 1 του υδρογόνου με το οξυγόνο που αποτελούν το νερό. [γεν. 6/12/1778]
1854 - Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Κολύνο Πλαπούτα και Ν. Λεωτσάκο, κατανικούν τους Τούρκους του Σελίμ Πασά στην Καλαμπάκα Θεσσαλίας με νυχτερινή επίθεση. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 500 νεκροί και των Ελλήνων 19 νεκροί και 20 τραυματίες.
1860 – Γεννήθηκε ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, Σκωτσέζος συγγραφέας ο δημιουργός του Πίτερ Παν
1864 - Το ναυτικό της Δανίας νικά τους στόλους της Αυστρίας και της Πρωσίας στη Ναυμαχία της Χέλγκολαντ.
1874 - Γεννήθηκε ο Χάουαρντ Κάρτερ, βρετανός αρχαιολόγος, που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών. (Θαν. 2/3/1939)
1883 - Γεννήθηκε ο Χοσέ Ορτέγα ι Γκασέτ, Ισπανός φιλόσοφος
1886 - Τμήματα του ελληνικού στρατού, που δυσφορούν για τον «ατιμωτικό ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδος από τις Μεγάλες Δυνάμεις» εισβάλλουν στην Τουρκία από τα Θεσσαλικά σύνορα, για να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα στη νέα κυβέρνηση τουΧαρίλαου Τρικούπη. Δεν θα καταφέρουν τίποτα και τρεις μέρες αργότερα συνάπτεται ανακωχή.
1892 - Γεννήθηκε η Ζίτα των Βουρβόνων της Πάρμας, αυτοκράτειρα της Αυστρίας
1901 - Ιδρύεται στη Μελβούρνη το πρώτο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας.
1908 - Φρικιαστικό έγκλημα στον Πειραιά. Η γιαγιά Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει το νόθο παιδί της κόρης της, ενώ αυτή βρίσκεται στο κρεβάτι του τοκετού, το βάζει στο τσουκάλι, το βράζει κι έπειτα το πετά.
1915 -  Αρχίζει η δεύτερη Μάχη του Αρτουά, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα καταλήξει σε αδιέξοδο στις 15 Μαΐου, με 121.000 νεκρούς για τους αγγλογάλους και 75.000 για τους γερμανούς.
1936 - Γεννήθηκε η Γκλέντα Τζάκσον, Αγγλίδα ηθοποιός και πολιτικός
1936 - Μετά τη μεγάλη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικές δυνάμεις και ο στρατός αναλαμβάνουν μια επιχείρηση καταστολής που οδηγεί σε λουτρό αίματος. Δέκα διαδηλωτές έπεσαν νεκροί εκείνο το απόγευμα. Το βράδυ ο λαός είναι η μόνη εξουσία στην πόλη (σύμφωνα με μαρτυρίες ιστορικών) και ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος γράφει ένα από τα καλύτερα ποιήματά του, τον «Επιτάφιο».
1940 - Νύχτα, , δόθηκε το σύνθημα να αρχίσει η επιχείρηση «Σφυρί και αμόνι».
Ο κεραυνοβόλος πόλεμος ξέσπασε ασυγκράτητος. Ξημερώματα, 10 Μαΐου, δυο τεράστιες μηχανοκίνητες γροθιές χτύπησαν Ολλανδία και Βέλγιο που τσάκισαν. Η Ολλανδία κατέθεσε τα όπλα σε τέσσερις μέρες. Από τις 12 μήνα, ο στρατάρχης Χάιντς Γκουντέριαν βρισκόταν στη βελγική Μπουγιόν, πέντε χλμ. από τα γαλλικά σύνορα. Τα παραβίασε στις 13 και πήρε το Σεντάν. Στις 20, βρισκόταν στη Μάγχη κι οργάνωνε την επίθεση στην καρδιά της Γαλλίας από τα δυτικά!...
Το Βέλγιο συνθηκολόγησε στις 28 Μαΐου. Στις 29, άρχισε η αγγλική αποχώρηση με την επιχείρηση της Δουνκέρκης. Στις 30, έπεσε η Λίλ. Οι Γερμανοί προχωρούσαν ακάθεκτοι από παντού. Στις 10 Ιουνίου, πέρασαν τον Σηκουάνα. Στις 14, μπήκαν στο Παρίσι. Στις 22, παραδόθηκαν οι γαλλικές στρατιές των Άλπεων καθώς είχαν να κάνουν και με τους Ιταλούς που έσπευσαν, μήπως χάσουν τη μοιρασιά. Την έχασαν. Στις 28, οι Γερμανοί σταματούσαν στα ισπανικά σύνορα. Στις 30, η απόρθητη γραμμή Μαζινό παραδινόταν. Στις 21 Ιουνίου, ο Χίτλερ έπαιρνε την εκδίκησή του στο δάσος της Κομπιένης, υπαγορεύοντας τους όρους του, στο ίδιο βαγόνι όπου, στα 1918, οι Γερμανοί είχαν υπογράψει την «άνευ όρων» παράδοσή τους. Οι τελευταίοι Γάλλοι μαχητές κατέθεσαν τα όπλα, στις 25 Ιουνίου. Το δυτικό μέτωπο διαλύθηκε μέσα σε πενήντα μέρες. Μέσα σε πενήντα μέρες, ο Χίτλερ κυρίευσε όλη την ανατολική ακτή του Ατλαντικού ως τα Πυρηναία. Μόνος αντίπαλός του εκεί παρέμεναν τα αγγλικά νησιά.
1940 - Γεννήθηκε ο Τζέιμς Λ. Μπρουκς, Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος
1945 - Ο Κόκκινος Στρατός ελευθερώνει την Πράγα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
1945 - Πρώτη μέρα ειρήνης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η 9η Μαΐου ανακηρύσσεται ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.
1945 - Συλλαμβάνεται ο εγκληματίας πολέμου Χέρμαν Γκέρινγκ από τον αμερικανικό στρατό.
1948 - Ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, ο οποίος μία εβδομάδα αργότερα θα βρεθεί δολοφονημένος, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προωθηθεί στο αρχηγείο του «Δημοκρατικού Στρατού» και να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του Μάρκο Βαφειάδη.
1949 - Ο Ρενιέ Γ' στέφεται πρίγκηπας του Μονακό.
1950: Ο Ρομπέρ Σουμάν παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης. Η πρότασή του αυτή, που έμεινε στην ιστορία ως «Διακήρυξη Σουμάν» θεωρείται ότι συνεισέφερε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1955 - Η Δυτική Γερμανία γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.
1956 -  Μαχητικό συλλαλητήριο υπέρ της Κύπρου που διοργανώνεται στην Αθήνα, καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερις διαδηλωτές κι ένας αστυνομικός διευθυντής σκοτώνονται και 265 άτομα τραυματίζονται, εκ των οποίων οι 165 από σφαίρες.
1965 - Σταματάει μετά από 1.088 λεπτά το σερί του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Τάκη Οικονομόπουλου, ο οποίος είχε κατορθώσει να κρατήσει την εστία του ανέπαφη από τις 17 Ιανουαρίου 1965. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γκολ μπήκε στις καθυστερήσεις και ενώ ο τερματοφύλακας του ΠΑΟ είχε εγκαταλείψει την εστία του θεωρώντας ότι ο αγώνας είχε λήξει. Το ρεκόρ, που έχει σημειώσει «το πουλί» θεωρείται ακατάρριπτο.
1974 - Η Δικαστική Επιτροπή της Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, παραπέμπει επισήμως σε δίκη τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.
1974 - Ο νεαρός Μπρους Σπρίνγκστιν εμφανίζεται σε συναυλία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο δημοσιογράφος Τζον Λάντο γράφει στο περιοδικό Rolling Stone: «Είδα το μέλλον του ροκ και ονομάζεται Μπρους Σπρίνγκστιν».
1978 - Πέθανε ο Άλντο Μόρο, ιταλός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός. Ο Άλντο Μόρο ήταν Ιταλός πολιτικός και πρωθυπουργός της Ιταλίας από το 1963 - 1968 και από το 1974 - 1976. Γεννήθηκε στην πόλη Μάγκλι της επαρχίας του Λέτσε το 1916 και δολοφονήθηκε στην Ρώμη το 1978. Ηταν ένα από τα πιό σημαντικά μέλη των Χριστιανοδημοκρατών. Απήχθη στις 16 Μαρτίου 1978, από την Ερυθρές Ταξιαρχιές (BR - Brigate Rosse), και δολοφονήθηκε μετά από 54 ημέρες αιχμαλωσίας.
1980 - Ο Γεώργιος Ράλλης αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1992 -  Το Ιράκ ανακοινώνει ότι οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, μετά την επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ για την εισβολή στο Κουβέιτ, έχουν προκαλέσει το θάνατο 119.000 ανθρώπων.
1994 - Ο Νέλσον Μαντέλα ανακηρύσσεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.
1995 - Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Άνχελ Φερνάντο ντε Σότο» πουλιέται στην τιμή-ρεκόρ των 29,1 εκατομμυρίων δολαρίων, σε δημοπρασία του Οίκου Σόθμπις στον συνθέτη μιούζικαλ Άντριου Λόιντ Γουέμπερ.
1998 - Η Ισραηλινή τρανσέξουαλ Ντάνα Ιντερνάσιοναλ κερδίζει το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.
2000: Ο Κώστας Καραμανλής διαγράφει από τη ΝΔ τον βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη. Αφορμή, οι σκληρές δηλώσεις του τόσο για τον πρόεδρο της ΝΔ, όσο και για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Άρη Σπηλιωτόπουλο
2009 - Πέθανε ο Ευγένιος Σπαθάρης, καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών.(Γεν. 2/1/1924)
2009 - Πέθανε ο Θόδωρος Έξαρχος, Έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας
2009 -  Πέθανε ο Τσακ Ντέιλι, αμερικανός προπονητής του μπάσκετ, με σπουδαία θητεία στο NBA. Υπήρξε ο προπονητής της αυθεντικής «ντριμ τιμ» τη δεκαετία του 1990. (Γεν. 20/7/1930)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου