Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 31 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 31 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
 http://el.wikipedia.org/
1279 π.Χ. - ο Ραμσής ο δεύτερος ανεβαίνει στο θρόνο της Αιγύπτου.
455 - πεθαίνουν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες Βαλεντινιανός Γ και Πετρόνιος Μάξιμος.
526 - ένας καταστροφικός σεισμός στην Αντιόχεια αφήνει πίσω του 250.000 νεκρούς.
1443 – Γεννήθηκε η Μαργαρίτα Μπωφόρ, κόμισσα του Ρίτσμοντ και του Ντέρμπι
1578 - Ο βασιλιάς Ερρίκος Γ΄ της Γαλλίας θέτει το θεμέλιο λίθο της Πον Νεφ (Νέα Γέφυρα), της παλαιότερης σήμερα γέφυρας στο Παρίσι.
1594 - Πέθανε ο Τιντορέττο, Ιταλός ζωγράφος
1678 - Αρχίζουν στο Κόβεντρι της Αγγλίας οι εορτασμοί σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Λαίδη Γκοντάιβα ίππευσε γυμνή στους δρόμους του Κόβεντρι τον 11ο αιώνα, προκειμένου να πείσει τον σύζυγό της Λόρδο Λίοφρικ να καταργήσει τη δυσβάσταχτη φορολογία που είχε επιβάλλει στους υπηκόους του.
1806 - Τουρκοκρατία Οι Τούρκοι κορυφώνουν την καταδίωξη των Κλεφτών στην Πελοπόννησο.
1809 – Πέθανε ο Γιόζεφ Χάιντν, αυστριακός συνθέτης, που συνόψισε στο έργο του την Κλασσική Περίοδο της Δυτικής Μουσικής και ανέδειξε τη μουσική φόρμα της σονάτας. (Η Δημιουργία, Συμφωνία αρ. 94) (Γεν. 31/3/1732)
1809 - Πέθανε ο Ζαν Λαν, Γάλλος στρατάρχης
1819 - Γεννήθηκε ο Ουώλτ Ουίτμαν, Αμερικανός ποιητής
1822.—Ο Καρά Αλή φθάνει με πολυάριθμον στόλον και στρατόν στη Χίο. Από τις 31 Μαρτίου με την πυρπόληση του ναού της Παναγίας Τουρλωτής δόθηκε το σύνθημα για να ξεκινήσει η μεγάλη σφαγή και οι λεηλασίες στο τραγικό νησί. Ο Καρά Αλή ήλθε για να συνεχίσει το «έργο».
1825 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 Ο ελληνικός στόλος αντιμέτωπος με τον τουρκικό στόλο στη Σούδα της Κρήτης.
1857 - Γεννήθηκε ο Πάπας Πίος ΙΑ΄
1884 - Ο Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ κατοχυρώνει ως πατέντα τα κορν - φλέικς.
1902 - οι τελευταίες δυνάμεις αντίστασης των Μπόερς υπογράφουν συνθήκη ειρήνης, με την οποία λήγει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς και οι Βρετανοί αποκτούν τον έλεγχο της Νότιας Αφρικής.
1905 - Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννηςδολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.
1911 - Καθελκύεται το υπερωκεάνειο «Τιτανικός».
1912.—Στα πλαίσια της αναβαθμίσεως τής αεροπορίας, γενναίες είναι οι εισφορές ιδιωτών καθώς και ομογενών μας από το εξωτερικό.   Ο Δωδεκανήσιος Ιωάννης Καζούλης από την ευημερούσα Ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου,  το 1912 στέλνει χρυσά ναπολεόνια για να αγοραστούν τέσσερα αεροπλάνα – από τα πρώτα στην Ευρώπη – που πήραν µέρος στους Βαλκανικούς Πολέµους. Ο γιός του,  Στέφανος Καζούλης,  Ἠρωας τού Β’Π.Π. έπεσε ηρωικά την 20η Απριλίου 1944 στην μάχη της Σαντορίνης στο χωριό Βούρβουλο.
1916 - Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη ναυμαχία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας. Στην αναμέτρηση αυτή, την οποία οι Γερμανοί αποκαλούν Ναυμαχία του Σκαγεράκη, από το ομώνυμο στενό που χωρίζει τη Γιουτλάνδη από τη σκανδιναβική χερσόνησο, πήραν μέρος 271 πολεμικά πλοία, τα οποία επάνδρωναν περισσότεροι 60.000 ναυτικοί. Ποτέ, ως τότε, στην Ιστορία δεν βρέθηκαν αντιμέτωπα τόσο πολλά και τόσο μεγάλα σκάφη, με τόσο μεγάλη δύναμη πυρός.
1921 - επίσκεψη στη Σμύρνη πραγματοποιεί ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, στον οποίο επιφυλάσσεται θερμή υποδοχή από λαό και στρατό.
1923 - Γεννήθηκε ο Ραινιέ Γ΄, πρίγκιπας του Μονακό
1924 - Η Βουλή των Ελλήνων, με ψήφισμά της, αποφασίζει την προαγωγή των πρωτεργατών της Επανάστασης του 1922,Νικολάου Πλαστήρα και Στυλιανού Γονατά, σε αντιστράτηγους.
1927 - Παράγεται το τελευταίο κομμάτι του αυτοκινήτου της Φόρντ «Μοντέλο Τ» (Ford Model T), μετά από παραγωγή περίπου 15.000.000 μονάδων.
1930 - Γεννήθηκε ο Κλιντ Ίστγουντ, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.
1941 - κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, οι Ναζί διατάζουν τον περιορισμό της κυκλοφορίας των Ελλήνων πολιτών από τις 10 το βράδυ μέχρι το πρωί.
1943 - ο Ντε Γκολ και ο Ανρί Ζιρό συστήνουν Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης που θα εκπροσωπεί τη Γαλλία ως το τέλος του πολέμου.
1945 - Πέθανε ο Οντίλο Γκλομπότσνικ, Αυστριακός αξιωματικός των SS Με την κατάληψη όλων των ιταλικών εδαφών από τα συμμαχικά στρατεύματα ο Γκλομπότσνικ διέφυγε στην Καρινθία. Εκεί, όμως, στις 31 Μαΐου 1945, συνελήφθη, κοντά στην λίμνη Βάισενζεε (Weissensee) από τα βρετανικά στρατεύματα, ο επικεφαλής των οποίων δεν γνώριζε την δράση του στην Πολωνία. Αυτοκτόνησε με υδροκυάνιο την ίδια ημέρα στον περίβολο του μικρού κτίσματος Paternion, που προσωρινά είχε μετατραπεί σε φυλακή. Το πτώμα του μεταφέρθηκε προς ταφή στον περίβολο της τοπικής εκκλησίας, ο ιερέας της οποίας αρνήθηκε να δεχθεί στον καθαγιασμένο χώρο "το σώμα ενός τέτοιου ανθρώπου". Έτσι, αναγκάσθηκαν να τον θάψουν έξω από τον τοίχο του περιβόλου, χωρίς τελετή.
1947.—Ο Ελληνικός στρατός και δυνάμεις χωροφυλακής εκδιώκουν τούς εισελθόντας εις το Κιλκίς συμμορίτας.
1951 - Στην Ελλάδα - Αθήνα, πρωινές ώρες εκδηλώνεται το κίνημα του ΙΔΕΑ το οποίο και κατέστειλε ο μόλις παραιτηθείς στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος στο όνομα του οποίου είχε εκδηλωθεί. Ακολούθησαν ανακρίσεις και 17 αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και τρεις ταξίαρχοι παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο για εσχάτη προδοσία. Τελικά τους δόθηκε αμνηστία από την κυβέρνηση Πλαστήρα και τον επόμενο χρόνο επανήλθαν και στην ενεργό υπηρεσία.
1953 - O Νίκος Παπαμιχαήλ με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο σε Jaguar XK 120 είναι ο νικητής του Α' Ράλι Ακρόπολις. Την καρό σημαία του τερματισμού θα πάρουν μόνο έξι αυτοκίνητα.
1954 - Πέθανε ο Αντώνης Μπενάκης, Έλληνας πολιτικός
1962 - Πέθανε ο Άντολφ Άιχμαν, Γερμανός αξιωματικός των SS. Ο Άιχμαν καταδικάζεται σε θάνατο με απαγχονισμό. Ο καταδικασμένος απευθύνει δύο αιτήσεις χάριτος, μία στο Ανώτατο Δικαστήριο και μία στον τότε Ισραηλινό ηγέτη Γιτζάκ Μπεν-Ζβι, οι οποίες απορρίφθηκαν. Στις 31 Μαΐου 1962, ο Άιχμαν εκτελείται στις φυλακές της πόλης Ράμλα με απαγχονισμό. Η σορός του αποτεφρώνεται και οι στάχτες της διασκορπίζονται στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου "για να αποτραπεί η κατασκευή οποιουδήποτε μνημείου θα μπορούσε να θυμίζει τον αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος".
1970 - Αρχίζει το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με τον αγώνα Μεξικό - Ρωσία στο στάδιο Αζτέκα στο Μεξικό. Για τις ανάγκες του Κυπέλλου παράγεται για πρώτη φορά επίσημη μπάλα αγώνων. Πρόκειται για την Telstar της Adidas, που αποτελείται από 12 μαύρα πεντάγωνα και 20 άσπρα εξάγωνα. Η μπάλα αυτή θα αντικατασταθεί μετά από 18 χρόνια από την «τρικολόρε» στη Γαλλία και έκτοτε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει τη δική του (Fevernova-2002, Roteiro-2004, Starball-2006).
1975 - Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
1976 - γεννιέται ο ηθοποιός Κόλιν Φάρελ.
1981 - ο Γκιούλα Λόραντ παθαίνει καρδιακή προσβολή στον πάγκο του ΠΑΟΚ.
1983 - Πέθανε ο Τζακ Ντέμπσι, Αμερικανός πυγμάχος
1987 - Βγαίνει στον αέρα ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας, ο δημοτικός «Αθήνα 9,84».
1998 - η Εθνική Ελπίδων κατατάσσεται δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου χάνοντας από την Ισπανία με 1-0 στον τελικό.
1999 - Αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη των Κούρδων στην Τουρκία.
2003 - Τελευταία πτήση του υπερηχητικού αεροσκάφους Κονκόρντ (Concorde), των Γαλλικών Αερογραμμών (Air France).
2005 - Το περιοδικό Vanity Fair αποκαλύπτει πως το θρυλικό «Βαθύ λαρύγγι» που έδωσε πληροφορίες για το σκάνδαδλο Watergate στις ΗΠΑ ήταν ο πράκτορας Μαρκ Φελτ.
2009 - Πέθανε η Μιλβίνα Ντιν, Αγγλίδα επιζήσασα του ναυαγίου του Τιτανικού
2010 - ομάδα Ισραηλινών κομάντο επιτίθεται στο πλοίο Mavi Marmara το οποίο με ακτιβιστές κατευθύνεται στη λωρίδα της Γάζας. Ακολουθεί πραγματική σφαγή και εννέα ακτιβιστές εκτελούνται ενώ πολλοί άλλοι τραυματίζονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου