Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 24 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 24 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
15 π.Χ. – Γεννήθηκε ο Γερμανικός, Ρωμαίος στρατηγός
1153 - Πέθανε ο Δαυίδ Α', βασιλιάς της Σκωτίας
1328.—Ο Ανδρόνικος Γ’, με στρατό, εισβάλλει στην Κωνσταντινούπολη και εκδιώκει τον Ανδρόνικον Β’, Παλαιολόγον καί ανέρχεται εις τον θρόνον τού Βυζαντίου. Ο Αυτοκράτωρ Ανδρόνικος Β’ αποσύρεται και γίνεται μοναχός με το όνομα Αντώνιος (τέλος α’ εμφυλίου).
1543 - Πέθανε ο Μικολάι Κόπερνικ, Νικόλαος Κοπέρνικος η ελληνική εκδοχή του ονόματός του, πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.(Γεν. 19/2/1473)
1626 - Ο ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αξίας 24ων δολαρίων.
1667 - Ο γαλλικός βασιλικός στρατός διασχίζει τα σύνορα με τις Ισπανικές Κάτω Χώρες, αρχίζοντας τον Πόλεμο της Επανάκτησης.
1686 - Γεννήθηκε ο Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, γερμανολλανδός φυσικός, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας. (Θαν. 16/9/1736)
1689 - Tο αγγλικό Κοινοβούλιο εγκρίνει την Πράξη Ανοχής, η οποία προστατεύει τους Προτεστάντες αλλά αποκλείει σκόπιμα τους Ρωμαιοκαθολικούς.
1743 - Γεννήθηκε ο Ζαν Πολ Μαρά, Γάλλος επαναστάτης
1798 - Αρχίζει η Ιρλανδική Εξέγερση του 1798 κατά της βρετανικής κυριαρχίας.
1810 - η Αργεντινή αρχίζει την επανάσταση της κατά της Ισπανίας.
1821.—Μοίρα Υδροσπετσιώτικων πλοίων καταδιώκει εις τον Κορινθιακόν κόλπον τον τουρκικόν στόλον καί τον αναγκάζει να καταφύγη εις τήν Ναύπακτον, υπό την προστασίαν τών επακτίων φρουρίων. Οι Έλληνες αρχηγοί αποφασίζουν τότε να πυρπολήσουν την τουρκικήν ναυαρχίδα καί διασκευάζεται εν τάχει εις πυρπολικόν ένα γαλαξειδιώτικο πλοίον. Ένας εικοσιπενταετής ναύτης από τούς Παξούς, ο Γεώργιος Ανεμογιάννης, γνωστότερος ως Παξινός, προθυμοποιείται ν’ αναλάβη τήν τολμηράν επιχείρησιν. «Τί θέλεις ως αμοιβήν;» τόν ηρώτησαν.—« Δέν θέλω τώρα τίποτα, απήντησε. Αν, όμως, δώση ο θεός καί πετύχω, τότε θά σάς πάρω δέκα τάλλαρα από τόν καθένα, γιά νά κάμω ένα χάρισμα (δώρον) τής αρραβωνιαστικιάς μου». Ο Παξινός εξεκίνησε, ακολουθούμενος εις μικράν απόστασιν από τον Μυριαλήν, πού ήτο ο κατασκευαστής τού πυρπολικού καί από το πλοίον «Λυκούργος». Τα τουρκικά πλοία καί τα επάκτιοι φρούρια άρχισαν αμέσως να κανονιοβολούν καί να πυροβολούν τούς τολμηρούς ναυτικούς, χωρίς ν’ ανακόψουν τον πλούν των. Είς μίαν στιγμήν, ο Μυριαλής έθεσε πύρ εις το πυρπολικόν καί απεμακρύνθη μέ τήν λέμβον του. Αντιληφθείς, όμως, ότι η ανάφλεξις είχε γίνει προώρως, εφώναξε εις τον Παξινόν να πέση εις τήν θάλασσαν διά να σωθή. Αυτός απήντησε τότε με τήν τρουμπέττα: «Ελευθερία δέν ζητάμε μωρ’ αδέρφια; Κι’ εγώ γιά τήν πίστι μας θέλ’ αποθάνει πρώτος, μα τη χρυσή πατρίδα μας, αν πάρη φωτιά ο φλόκος». Το μεγαλύτερον μέρος τού πλοίου εκαίετο τώρα, αλλ’ ο Παξινός, ατάραχος εις το τιμόνι, το διηύθυνε πάντοτε πρός τήν τουρκικήν ναυαρχίδα. Σέ λίγο, τον έζωσαν οι φλόγες. Εκρεμάσθη τότε από το παλάγκο καί, με το σώμα εις το κενόν, προσεπάθει να διευθύνη το τιμόνι. Οι τούρκοι έτρεξαν αμέσως με βάρκες καί τον συνέλαβαν, ακολούθως δέ απεμάκρυναν το πυρπολικόν. Ο ηρωϊκός Παξινός ωδηγήθη εις τήν Ναύπακτον, όπου εθανατώθη διά πασσαλώσεως.
1827.—Η Ακρόπολις των Αθηνών, μετά μακροτάτην πολιορκίαν (9 μήνες), παραδίδεται εις τόν Κιουταχήν.
1844 - O Σάμιουελ Μορς στέλνει το μήνυμα "What hath God wrought" ("Τι κατόρθωσε ο Θεός!", απόσπασμα από την Αγία Γραφή, Αριθμοί 23:23) από το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών στο βοηθό του στη Βαλτιμόρη (Μέριλαντ), για να εγκαινιάσει την πρώτη τηλεγραφική γραμμή.
1881 - Γεννήθηκε η Έλσα Μάξγουελ, Αμερικανίδα δημοσιογράφος
1883 - Στις ΗΠΑ, παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Μπρούκλιν, αποκτώντας τον τίτλο της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας της εποχής της. Η ανέγερση της διήρκεσε 14 χρόνια.
1886 - Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απριλίου. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας.
1895 - O θεατρικός συγγραφέας Όσκαρ Γουάιλντ καταδικάζεται σε δύο χρόνια καταναγκαστικής εργασίας για το ηθικό παράπτωμα της ομοφυλοφιλίας.
1899 - O πρώτος ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη στάθμευση αυτοκινήτων ανοίγει στη Βοστόνη.
1900 - Γεννήθηκε ο Εντουάρντο Ντε Φιλίπο, ιταλός θεατρικός συγγραφέας. (Θαν. 31/10/1984)
1903 - O 31χρονος Μαρσέλ Ρενώ και ο συνοδηγός του Βολτιέ σκοτώνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα Παρίσι-Μαδρίτη. Το δυστύχημα αυτό οδηγεί σε ματαίωση του αγώνα μετά τη λήξη του πρώτου σκέλους της διαδρομής Παρίσι-Μπορντό, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής των αυτοκινητικών αγώνων από πόλη σε πόλη. Οι γνωστοί ως "Αγώνες του Παρισιού" διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1897 με στόχο την παρουσίαση των νέων αυτοκινήτων στο κοινό.
1908.—Δολοφονείται στην Ρεσνίκια Μακεδονίας ο Μακεδονομάχος Γρηγ. Παπαδόπουλος.
1915 - H Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία.
1915 - O Τόμας Έντισον παρουσιάζει τη εφεύρεσή του, που καταγράφει τις τηλεφωνικές συνομιλίες.
1917 - Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο γάλλος τέως υπουργός εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ φτάνει στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαιτεί την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.
1922.—Πεθαίνει ο στρατηγός Κοσμάς Δουμπιώτης. Ο Κοσμάς Δουμπιώτης γεννήθηκε το 1826 στη Σκόπελο. Η μητέρα του καταγόταν από τη Νικήτη Χαλκιδικής. Μετά το θάνατο του φυσικού του πατέρα υιοθετήθηκε από τον Αστέριο Δουμπιώτη, αδελφό του Κωνσταντίνου. Ως λοχαγός του ελληνικού στρατού τέθηκε αρχηγός της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878 που διαδραματίστηκε στην περιοχή της Πιερίας. Μετά την αποτυχία της επανάστασης επέστρεψε στην Ελλάδα και κάποια στιγμή έθεσε υποψηφιότητα ως βουλευτής Σποράδων.
1924 - Γεννήθηκε ο Αλέξης Πάρνης, Έλληνας συγγραφέας
1929 - H ταινία "The Cocoanuts" το πρώτο φιλμ των αδελφών Μαρξ κάνει πρεμιέρα στο Ριάλτο Θίατερ του Λος Άντζελες.
1930.—Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (Εφημερίς της Κυβερνήσεως/21.6.1930) εγκρίνεται η ανάθεση της επίβλεψης των έργων της μετασκευής των Παλαιών Ανακτόρων σε Μέγαρο Βουλής και Γερουσίας, στον Ανδρέα Κριεζή.
1930 - O ένατος πλανήτης, που ανακαλύπτεται παίρνει το όνομα "Πλούτωνας".
1930 - Προσγειώνεται στο Ντάργουιν η Άμι Τζόνσον, η πρώτη γυναίκα αεροπόρος, που πραγματοποιεί μόνη της πτήση 11.000 μιλίων από την Αγγλία στην Αυστραλία.
1931 - Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών στο μέγαρο της "Δουκίσσης Πλακεντίας".
1939 - Οι πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα συμβάλουν στην επιτυχία του θεσμού των λαϊκών αγορών στην Αθήνα.
1940 - O Ιγκόρ Σικόρσκι πραγματοποιεί για πρώτη φορά επιτυχημένη πτήση με ελικόπτερο που φέρει μόνο έναν έλικα.
1941Ο π. Γρηγόριος Προγούλης, σε ηλικία 28 ετών, εκτελείται από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές μπροστά στα μάτια των γονέων του και των αδελφών του. «Ο Θεός, ο προστάτης της Ελλάδος, θα τη σώση κι αυτή τη φορά, από σάς τούς πολιτισμένους βαρβάρους». Ήσαν τα θαρραλέα λόγια του προς τούς Γερμανούς, καθώς τον έσερναν στον τόπο της εκτελέσεως.
1941 - Γεννήθηκε ο Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν, αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης.
1941 - Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το γερμανικό θωρηκτό "Μπίσμαρκ" βυθίζει στα νερά του βόρειου Ατλαντικού το "Χουντ", το μεγαλύτερο σκάφος του βρετανικού στόλου.
1942 - Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι Σοβιετικοί εγκαταλείπουν τη χερσόνησο Κερτς, μετά από αντίσταση 15 ημερών.
1943 - το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, Άουσβιτς, αποκτά νέο γιατρό. Πρόκειται για τον 32χρονο Δρ Τζόζεφ Μένγκελε, που θα μείνει στην ιστορία ως ο "Άγγελος του Θανάτου".
1944 - Στη Συρία, διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους της Δαμασκού για να διαμαρτυρηθούν για τις φήμες σχετικά με την κατάργηση του φερετζέ.
1945 - Γεννήθηκε η Πρισίλα Πρίσλεϋ, Αμερικανίδα ηθοποιός και επιχειρηματίας
1954 - Ιδρύεται η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa.
1956 - Πραγματοποιείται στο Λουγκάνο της Ελβετίας ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον.
1961 - Η Κύπρος γίνεται το 14ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
1962 - Η διαστημική κάψουλα Aurora 7, στην οποία επιβαίνει ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κάρπεντερ, μπαίνει σε τροχιά και κάνει επτά φορές το γύρω της Γης.
1964 - Oι πιο αιματηρές ταραχές, που ξεσπούν ποτέ κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, γίνονται στη Λίμα μεταξύ του ματς Αργεντινής και Περού για τα προκριματικά του Ολυμπιακού Τουρνουά, όταν ο διαιτητής ακυρώνει γκολ της ομάδας του Περού. Οι νεκροί ανέρχονται στους 300 και οι τραυματίες τους 650.
1968 - Φοιτητές βάζουν φωτιά στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.
1970 - Δραματικά γεγονότα σημειώνονται στην Κύπρο, όταν 100 προσωπιδοφόροι λεηλατούν αποθήκη οπλισμού.
1973 - Γεννήθηκε η Ρουσλάνα, Ουκρανή τραγουδίστρια
1974 - Πέθανε ο Ντιουκ Έλινγκτον, αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ. (Γεν. 29/4/1899)
1980 - Η Κυβέρνηση Ράλλη παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
1981 - Τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών είναι: ΑΚΕΛ 32,86%, ΔΗΣΥ 31,85%, ΔΗΚΟ 19,69%.
1982 - Τα ιρακινά στρατεύματα υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν το λιμάνι Χοραμσάρ, στα νότια του Ιράν, το οποίο είχαν καταλάβει πριν από 20 μήνες.
1989 - Σε απεργία πείνας κατεβαίνει ο Μανώλης Γλέζος έξω από την ΕΡΤ, διαμαρτυρόμενος για την άνιση κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα, ενόψει των εκλογών.
1990 - Η Μίλαν κατακτά το τέταρτό της Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης νικώντας τη Μπενφίκα με 1-0.
1991 - Στην Ινδία, αποτεφρώνεται η σορός του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι.
1991 - Στην Ιταλία, σε σύσκεψη που πραγματοποιείται μεταξύ υπουργών, αποφασίζεται να διωχθούν οι Αλβανοί φυγάδες, που δεν βρίσκουν δουλειά.
1992 - O Ολυμπιακός μετά από 22 χρόνια νικάει τον ΠΑΟΚ με 2-1 μέσα στην Τούμπα για το πρωτάθλημα.
1992 - Στην Αθήνα φτάνει ο ιδιοκτήτης του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του ηθοποιό Τζέιν Φόντα, για να παραλάβει το βραβείο "Αριστοτέλης" του Ιδρύματος Ωνάση.
1993 - Δυο χρόνια μετά το τέλος του πολέμου με την Αιθιοπία, η Δημοκρατία της Ερυθραίας κηρύσσει και επίσημα την ανεξαρτησία της.
1993 - Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, το Χρυσό Φοίνικα μοιράζονται εξίσου το "Πιάνο" της Τζέιν Κάμπιον και το "Αντίο Παλλακίδα μου" του Τσεν Κεγκ.
1994 - Την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, εισηγούνται βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
1995 - O Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απορρίπτει την πρόταση να αναγνωρίσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη χώρα του.
1995 - Στη Βρετανία, πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Χάρολντ Ουίλσον, πρώην ηγέτης των Εργατικών, που κέρδισε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και ισάριθμες πρωθυπουργίες έως το 1976.
1996 - Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας και το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, εγκαινιάζει ο υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος.
1998 - O ΠΑΟ ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ μετά από 14 χρόνια νικώντας τον ΠΑΟΚ με 68-58 στον 5ο τελικό των playoffs. Ο Predrag Stojakovic αποχαιρετά τον ΠΑΟΚ και μετακομίζει στους Sacramento Kings αποκτώντας τον τίτλο του πρώτου "Έλληνα" που θα παίξει στο ΝΒΑ
2000 - Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά την Βαλένθια με 3-0 στον ισπανικό τελικό του Champions League και κατακτά τον 8ο ευρωπαϊκό της τίτλο.
2001 - O 15χρονος Τεμπα Τσχέρι, οδηγός ορειβατικής αποστολής, γίνεται ο νεότερος άνθρωπος, που πατά την κορυφή Έβερεστ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου