Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 26 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 26 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
17 - Ο Γερμανικός επιστρέφει θριαμβευτικά στη Ρώμη ως ήρωας, έπειτα από τη νίκη του εναντίον των Χερούσκων, των Χάττων και άλλων γερμανικών φύλων δυτικά του Έλβα.
451 - Λαμβάνει χώρα η Μάχη του Βαρτανάντζ μεταξύ της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών και των Αρμένιων επαναστατών. Η αυτοκρατορία νικά στρατιωτικά τους Αρμένιους αλλά τους εγγυάται την ελευθερία να ασκούν ανοικτά το Χριστιανισμό. Πέθανε ο Βάρδας Μαμικονιάν, Αρμένιος στρατιωτικός.Ο Βάρδας Μαμικονιάν (393 - 451) ή Άγιος Βάρδας ήταν μεγάλος Αρμένιος στρατάρχης ο μεγαλύτερος στην χριστιανική Αρμενία και ο μεγαλύτερος του 5ου αιώνα. Μάρτυρας και Άγιος της Αρμενικής εκκλησίας, το όνομα του μνημονεύεται στην θεία λειτουργία σε όλες τις Αρμενικές εκκλησίες ανά τον κόσμο, μέλος της οικογένειας των Μαμικόνιακ. Επιβλητικός ανδριάντας του βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Γιερεβάν. Όταν ο Βάρδας έγινε στρατάρχης (432) ο Σασσανίδης βασιλιάς Βαράμης Ε΄ τον κάλεσε στην Κτησιφώντα. Με την επιστροφή του (450) αποκήρυξε την Περσική θρησκεία του Ζωροαστρισμού, δήλωσε ότι παραμένει πιστός στην Αρμενική χριστιανική θρησκεία κηρύσσοντας επανάσταση για την απελευθέρωση των Αρμενίων από τους Πέρσες. Τελικά σκοτώθηκε πολεμώντας στην μάχη του Αβαραίρ κατά των Περσών έναν χρόνο αργότερα, αντιμετωπίζοντας τα στρατεύματα του βασιλιά Ισδιγέρδη Β' (451). Ο αγώνας των Αρμενίων συνεχίστηκε με τον ανιψιό του Βαχάν Μαμικονιάν τον γιό του αδελφού του. Ως αποτέλεσμα της δικής τους σκληρής αντίστασης οι Αρμένιοι πέτυχαν την αναγνώριση από τους Πέρσες της θρησκείας τους ώστε να την λατρεύουν ελεύθερα χωρίς απαγορεύεις παντού. Αυτός ήταν ο λόγος βασικά που διασώθηκε το Αρμενικό έθνος γι´αυτό ο Βάρδας Μαμικονιάν είναι μια από τις πιο θρυλικές μορφές στην ιστορία των Αρμενίων. Η Αρμενική χριστιανική εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο, κτίσθηκαν πολλές εκκλησίες στο όνομα του και η μνήμη του εορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου.
604 - Πέθανε ο Άγιος Αυγουστίνος, πρώτος αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και θεμελιωτής του Χριστιανισμού στην Αγγλία. (Γεν. ?)
735 - Πέθανε ο Βέδας, Άγγλος ιστορικός και θεολόγος
866.—Ο Βασίλειος Α΄ ο Μακεδών, αναγορεύεται συμβασιλέας τού Μιχαήλ Γ΄. «Στα 812, ο ηγεμόνας των Βουλγάρων, Κρούμος, λεηλατούσε όλη τη Θράκη και εξανάγκασε 10.000 κατοίκους να μετεγκατασταθούν πέρα από τον Δούναβη. Ανάμεσά τους ήταν και η οικογένεια τού νεογέννητου τότε Βασίλειου. Κατάφεραν να επιστρέψουν στη Θράκη το 837, όταν ο Βασίλειος ήταν 25 χρόνων»
946 - Ο βασιλιάς Εδμόνδος Α΄ της Αγγλίας δολοφονείται από ένα ληστή.
1328 - Ο Γουλιέλμος του Όκαμ και άλλοι Φραγκισκανοί ηγέτες φεύγουν κρυφά από την Αβινιόν, φοβούμενοι ότι θα καταδικαστούν σε θάνατο από τον Πάπα Ιωάννη ΚΒ'.
1421 - Πέθανε ο Μωάμεθ Α΄, Οθωμανός σουλτάνος
1512 - Πέθανε ο Βαγιαζίτ Β΄, Οθωμανός σουλτάνος
1770 - Λήγει άδοξα η επαναστατική προσπάθεια των Ορλόφ και των Ελλήνων της Πελοποννήσου. (Ορλοφικά)
1799 - Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Πούσκιν, ρώσος συγγραφέας και ποιητής. Σκοτώθηκε σε μονομαχία από τον απατημένο σύζυγο της ερωμένης του. (Θαν. 29/1/1837)
1805 - Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας στέφεται βασιλιάς της Ιταλίας στον γοτθικό καθεδρικό ναό του Μιλάνου.
1821 - Ίδρυση της Πελοποννησιακής Γερουσίας από τους Έλληνες επαναστάτες.
1823 - Πέθανε ο Φέρντιναντ Φον Βαλντστάιν, αυστριακός ευγενής και πάτρωνας των τεχνών. Ο Μπετόβεν του αφιέρωσε τη Σονάτα για πιάνο αρ. 21 Βαλντστάιν. (Γεν. 24/3/1762)
1826 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 Ηρωική έξοδος Ελλήνων αγωνιστών από τη Μονή Βαρνάκοβας.
1828 - Ένας παράξενος νεαρός ονόματι Κάσπαρ Χάουζερ περιπλανάται σε δρόμο της Νυρεμβέργης. Η ιστορία του, που αποτελεί έως σήμερα ένα άλυτο μυστήριο, θα αποτελέσει αντικείμενο της λογοτεχνίας.
1835.—Ορίζεται διά διατάγματος ότι πάντες οι αρχηγέται ελληνικών οικογενειών δικαιούνται ν’ αποκτήσουν ως προικοδότημα εθνικά κτήματα αξίας μέχρι 2.000 δραχμών.
1879 - Ρωσία και Βρετανία υπογράφουν της Συνθήκη του Γκανταμάκ με την οποία ιδρύεται το κράτος του Αφγανιστάν.
1903 - Πέθανε ο Μαρσέλ Ρενό, γάλλος ραλίστας και επιχειρηματίας, συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault. (Γεν. 1872)
1907 – Γεννήθηκε ο Τζον Γουέιν, Αμερικανός ηθοποιός
1909 - Γεννήθηκε ο Ματ Μπάσμπι, Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1928 - Το συνέδριο της FIFA εγκρίνει την πρόταση για διοργάνωση παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου.
1940.—Θεμελιώνεται στην Ελλάδα το νέο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Επιχείρηση Δυναμό, η εκκένωση της Δουνκέρκης από τα αγγλο-γαλλικά στρατεύματα. Συνολικά έγινε κατορθωτό να διαφύγουν 338.226 στρατιώτες και διασώθηκαν φθάνοντας στην Αγγλία μέσω θαλάσσης. Οι Γάλλοι που απέμειναν ένιωσαν εγκαταλελειμμένοι, τόσο από τους Βρετανούς που αποχώρησαν, όσο και από τους Βέλγους που παραδόθηκαν. Ο άμαχος πληθυσμός και οι στρατιωτικοί της Γαλλίας απογοητεύτηκαν, και δύο εβδομάδες αργότερα, στις 17 Ιουνίου 1940, η μάχη της Γαλλίας είχε τελειώσει.
1941 - Ο στρατηγός Φρέιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων, διατάζει την εκκένωση της Κρήτης. Δύο Λόχοι του Ελληνικού 5ου Συντάγματος Πεζικού ανακαταλαμβάνουν το χωριό Σταυρωμένος Ρεθύμνου και συλλαμβάνουν 100 γερμανούς αιχμαλώτους. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων. (Μάχη της Κρήτης)
1944 - Πέθανε ο Κρίστιαν Βιρτ, Γερμανός αξιωματικός των SS. Αρχικά ανέλαβε διοικητής στο Στρατόπεδο Εξόντωσης Μπέλζεκ, αργότερα, όμως, ανέλαβε γενικός επιθεωρητής όλων των Στρατοπέδων της Επιχείρησης Ράινχαρντ. Στα πλαίσια αυτού του καθήκοντος ήταν ο επινοητής της μεθόδου των θαλάμων αερίων. Επιπλέον, αυτός ήταν που επέβαλε το καθεστώς τρομοκρατίας και θανάτου στα Ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης, επηρεάζοντας την ψυχολογία των μελλοθάνατων Εβραίων περισσότερο από κάθε άλλο Διοικητή. Η σκληρότητά του τού είχε αποδώσει το προσωνύμιο "Κρίστιαν ο Τρομερός" από τους υφισταμένους του, ενώ οι Ουκρανοί συνεργάτες του τον αποκαλούσαν "Στούκα".Όταν ολοκληρώθηκε η Επιχείρηση Ράινχαρντ και τα στρατόπεδα εξόντωσης άρχισαν να διαλύονται, ο Βιρτ (όπως και ολόκληρο σχεδόν το προσωπικό της Επιχείρησης) μετατέθηκε στην βόρεια Ιταλία (Τεργέστη) τον Σεπτέμβριο του 1943. Μαζί με τα άλλα μέλη της ομάδας Ράινχαρντ συγκρότησαν το "Einsatzkommando R", το οποίο ειδικευόταν στην καταδίωξη αντάρτικων ομάδων. Στις 26 Μαΐου 1944 μια αντάρτικη ομάδα κατάφερε να εξοντώσει τον Βιρτ. Ο τάφος του βρίσκεται στο Γερμανικό Στρατιωτικό νεκροταφείο του Κοστερμάνο (Costermano) κοντά στην Βερόνα και φέρει τον αριθμό 706.
1944 - στη Γαλλία, οι Σύμμαχοι βομβαρδίζουν τις πόλεις Λυών, Νίκαια, Σαιντ Ετιέν και Μασσαλία.
1946 - Το ΑΚΕΛ σημειώνει νίκη στις δημοτικές εκλογές της Κύπρου. Εκλέγει δημάρχους στις μεγάλες πόλεις του νησιού πλην Πάφου και Κηρύνειας.
1955 - Πέθανε ο Αλμπέρτο Ασκάρι, Ιταλός οδηγός αγώνων.
1969 - Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο αρχίζουν τη δεύτερη εκδήλωση για την Ειρήνη στο κρεβάτι του δωματίου 1472 στο Queen Elizabeth Hotel του Μόντρεαλ.
1971 - η σοβιετική απάντηση στο Κονκόρντ, το αεροσκάφος TU-144, κάνει την πρώτη εμφάνισή του στη Δύση, κατά την Αεροπορική Επίδειξη του Παρισιού.
1975 - Τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών.
1978 - Πέθανε η Κυβέλη, Ελληνίδα ηθοποιός.
1980 - η Καστοριά κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας στον τελικό τον Ηρακλή με 5-2 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με 3 γκολ του Τσιρώνη και από ένα των Σημαιοφορίδη και Δίντσικου.
2008 - Πέθανε ο Σίντνεϊ Πόλακ, Αμερικανός σκηνοθέτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου