Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 22 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 22 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
334 πχ - Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά τον Δαρείο στή μάχη τού Γρανικού. Στην μάχη κινδύνευσε σοβαρά να σκοτωθεί ο Αλέξανδρος. Ο Σπιθριδάτης, σατράπης τής Λυδίας και τής Ιωνίας, βρέθηκε πίσω από τον Αλέξανδρο, αλλά την κρίσιμη στιγμή που πήγαινε να τον κτυπήσει στο κεφάλι, ο Κλείτος, πιστός φίλος τού Αλεξάνδρου, πρόλαβε να τού κόψει το χέρι, σώζοντας έτσι τη ζωή τού νεαρού Βασιλέως. Ο Αλέξανδρος, μετά την νίκη, αποστέλλει στην Αθήνα 300 περσικές πανοπλίες, ως ανάθημα στην θεά Αθηνά, με την επιγραφή “Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων, από τών βαρβάρων τών την Ασίαν κατοικούντων”. Η νίκη αυτή εξασφάλισε την απελευθέρωση ολόκληρης σχεδόν τής Μικράς Ασίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την πλήρη επιτυχία τής εκστρατείας..
337 - Πέθανε ο Μέγας Κωνσταντίνος, πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 27/2/274)
1067 - Ο Μιχαήλ Ζ' Δούκας, ο επονομαζόμενος και Παραπινάκης, αναγορεύεται συναυτοκράτορας με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Ι'. Γνωστός για τις απίστευτες καταχρήσεις του, έφθασε να πουλά το σιτάρι στο λαό ελλειποβαρές («παρά πινάκιο», εξ ου και το προσωνύμιο Παραπινάκης).
1176 - Οι Ασασίνοι ( ασσασίνοι, μεταφράζεται ‘’δολοφόνοι’’ ) πραγματοποιούν απόπειρα δολοφονίας του Σαλαντίν κοντά στο Χαλέπι.
1455 - Πόλεμος των Ρόδων: ο Ριχάρδος της Υόρκης νικά και αιχμαλωτίζει τον βασιλιά Ερρίκο ΣΤ' της Αγγλίας.
1762 - Η Σουηδία και η Πρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Αμβούργου.
1813 - Γεννήθηκε ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, γερμανός συνθέτης.(Θαν. 13/2/1883) Από τις πιο γνωστές του όπερες: "Τριστάνος και Ιζόλδη", "Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν".
1819 - το ατμόπλοιο SS Savanah ξεκινάει το ταξίδι από το λιμάνι της Σαβάνα στη Τζιόρτζια των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να γίνει το πρώτο του είδους του, που θα διασχίσει τον Ατλαντικό. Το πλοίο τελικά θα φτάσει στο Λίβερπουλ της Αγγλίας στις 20 Ιουνίου.
1825 - Δολοφονείται στο Ναύπλιο η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Επανάστασης.
1859 - Γεννήθηκε ο Βρετανός συγγραφέας, σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο οποίος έμεινε ιδιαίτερα γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα, που είχαν ως κεντρικό τους ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς.
1881.—Προσάρτησις τής Θεσσαλίας καί τού νοτίου τμήματος τής Ηπείρου (Άρτα ). Η προσαρτηθείσα περιοχή είχεν έκτασιν 12.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων καί πληθυσμόν 285.000 ψυχών. Η προσάρτηση πραγματοποιήθηκε σταδιακά και ο ελληνικός στρατός μπήκε στην πόλη του Βόλου στις 2 Νοεμβρίου 1881. Οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση στην Ελλάδα θεσσαλικών και ηπειρωτικών εδαφών άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου 1879 (Διάσκεψη της Πρέβεζας) και δεν ήταν καθόλου εύκολες. Τελικά, μετά από μακρόχρονες συζητήσεις, υπογράφτηκε, στις 20 Ιουνίου 1881, ελληνοτουρκική συνθήκη. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα αποκτούσε τη Θεσσαλία, εκτός από την περιοχή της Ελασσόνας, καθώς και την επαρχία της Άρτας. Η υπόλοιπη Ήπειρος παρέμεινε στην Οθωμανική αυτοκρατορία. 
1885 - Πέθανε ο συγγραφέας των "Αθλίων", ο μεγάλος Βίκτορ Ουγκό
1894 - Γεννήθηκε η Έλλη Αλεξίου, ελληνίδα συγγραφέας. (Θαν. 28/9/1988)
1904.—Εἰς τὰ γραφεῖα τοῦ «Ἐμπρὸς» συνεστήθη τὸ Μακεδονικὸν Κομιτάτον, τοῦ ὁποίου ὁ Καλαποθάκης γίνεται πρόεδρος, ὡς μέλος δὲ τῆς Ὁργανωτικῆς Ἐπιτροπῆς μετεῖχε μεταξὺ τῶν ἄλλων καὶ ὁ Π. Κανελλίδης. O Δημήτριος Καλαποθάκης γεννήθηκε το 1862 στην Αρεόπολη. Συνέλαβε την ιδέαν τής συστάσεως του Μακεδονικού Κομιτάτου. Τούτο ουσιαστικώς ήτο έργον δικόν του και ως σύλληψις ιδέας εις την αρχήν και ως προώθησις και αξιοποίησις προς δράσιν αργότερον. Ήτο προσφορά την οποίαν όλοι του ανεγνώρισαν.  
1907 - Γεννήθηκε  ο δημιουργός του Τεν Τεν, ο Βέλγος, Ζορζ Ρεμί, που έμεινε γνωστός με το ψευδώνυμο, Ερζέ.
1907 - Γεννήθηκε ο ο Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Λόρενς Ολίβιε, που θεωρείται ως ο κορυφαίος ηθοποιός του 20ου αιώνα.
1907 - Ο Κάιζερ αγοράζει το Αχίλλειο της Κέρκυρας για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο.
1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας τού Μικρού Ήρωα.”Tο θρυλικό Παιδί-Φάντασμα – ο Mικρός Ήρωας Γιώργος Θαλάσσης – και οι βασικοί σύντροφοί του στις περιπέτειες, η γλυκιά Kατερίνα και ο διαρκώς αβυσσαλέα πεινασμένος Σπίθας. Ένα τρίπτυχο-φωτιά που γαλούχησε γενιές και γενιές, δρώντας μέσα από τις σελίδες του μακροβιότερου ελληνικού παιδικού περιοδικού. Xρόνος δράσης, η γερμανική Kατοχή. Kυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση, σε δύο εκδόσεις. H μία κανονική και η άλλη εικονογραφημένη. H πρώτη ήταν και η πιο επιτυχημένη και μακροβιότερη. Tα επεισόδια δεν ήταν αυτοτελή, η δράση κορυφωνόταν προς το τέλος, και καθώς μέσα σ’ ένα κρεσέντο αγωνίας κάποιος θανάσιμος κίνδυνος απειλούσε τους ήρωες, συνεχιζόταν στο επόμενο τεύχος.”
1917 - Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτείται, μετά την κατάληψη του Πειραιά και βομβαρδισμού της Αθήνας από δυνάμεις της Αντάντ.
1917 - Δύο Γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το θωρηκτό “Ύδρα” στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης , με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ναυτών.  «Τον Ιανουάριο του 1913 το γέρικο θωρηκτό «ΥΔΡΑ» είχε διαλύσει το τούρκικο θωρηκτό «Μεσσουδιέ» (9.000 τόννων, με δύο πυροβόλα τών 9,2 ιντσών) συμμετέχοντας μαζί με το «ΑΒΕΡΩΦ» στην ναυμαχία ανοιχτά των στενών τού Ελλησπόντου. Ο τουρκικός στόλος δεν βγήκε από τα στενά τού Ελλησπόντου για πολλά χρόνια και η τουρκία αναγκάστηκε να υπογράψη ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης με την Ελλάδα.»
1924 - Γεννήθηκε ο Σαρλ Αζναβούρ, Γάλλος τραγουδιστής και ηθοποιός
1939 - Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι υπογράφουν την "Ατσάλινη Συνθήκη", που τις ενώνει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά
1941 - Β' Π.Π., Μάχη της Κρήτης Βρετανική αντεπίθεση ανακατάληψης του αεροδρομίου Μάλεμε, που κατέλαβαν Γερμανοί αλεξιπτωτιστές την προηγουμένη, αποτυγχάνει.
1946 - Γεννήθηκε ο Τζορτζ Μπεστ, βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής, με σημαντική προσφορά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.(Θαν. 25/11/2005)
1946 - Γεννήθηκε ο Χάουαρντ Κένταλ, Άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1947 - Γεννήθηκε ο Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος, Έλληνας αστρονόμος και αστροφυσικός
1947 - Τίθεται σε ισχύ νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία με σκοπό την ανάσχεση του κομμουνισμού, ο οποίος θα γίνει ευρύτερα γνωστός ως Δόγμα Τρούμαν.
1949 - η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κερδίζει το πρώτο της μετάλλιο (χάλκινο) στο 6ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται στο Κάιρο, στη μοναδική φορά που η διοργάνωση φιλοξενείται εκτός Ευρώπης. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 15/5 και η Ελληνική ομάδα με αρχηγό τον Φαίδωνα Ματθαίου του Άρη Θεσσαλονίκης νίκησε διαδοχικά την Ολλανδία, τον Λίβανο, την Τουρκία και την Συρία, ενώ έχασε από τη Γαλλία και την ισχυρή Αίγυπτο, η οποία πήρε τον τίτλο αήττητη.
1955 - Ο Χαρίλαος Ξενοφώντας, μέλος της ΕΟΚΑ, τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του Άγγλου κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας. Το εγχείρημα αποτυγχάνει, επειδή ο κυβερνήτης Άρμιτεϊτζ αναχωρεί από τον κινηματογράφο λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη
1957 - Αρχίζουν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τα έργα για την κατασκευή νέας εξέδρας, στην πλευρά των ορθίων. Σε πρώτη φάση προβλεπόταν την επέκταση των δύο υπαρχόντων εξεδρών -προς Αλεξάνδρας και Τσόχα- που θα δημιουργούσαν χώρο για επιπλέον 4.500 άτομα.
1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
1963 - Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.
1968 - το σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο Σκόρπιον βυθίζεται 400 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από τις Αζόρες παίρνοντας μαζί του το 99μελές του πλήρωμα.
1972 - Με απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών διαλύεται η "Εταιρεία Μελετών Ελληνικών Προβλημάτων" καθώς και η "Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων".
1973 - Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου.
1990 - πεθαίνει ο θρυλικός μποξέρ, Ρόκι Γκρατσιάνο.
1990 - ο Άρης κατακτά το 4ο συνεχόμενο νταμπλ στο μπάσκετ.
1997 - τελεσίδικη ποινή κάθειρξης 25 ετών επιβάλει το Πενταμελές Εφετείο Αθήνας στον Γιώργο Κοσκωτά.(Εδώ και 10 χρόνια είναι έξω !)
2005 - Πέθανε ο Χαρίλαος Φλωράκης, ή καπετάν – Γιώτης κατά τον συμμοριτοπόλεμο, Έλληνας πολιτικός
2006 - ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα «Το άτακτο εγγόνι», ένα από τα 82 έργα ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα που εκτέθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, πωλείται σε ιδιώτη στην τιμή του 1.082.000 ευρώ, η οποία αποτελεί ρεκόρ για έργο έλληνα ζωγράφου παγκοσμίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου