Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 8 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 8 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
413 - Ο αυτοκράτορας Ονώριος υπογράφει διάταγμα που παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις στις ιταλικές επαρχίες που λεηλατήθηκαν από τους Βησιγότθους.
535 – Πέθανε ο Πάπας Ιωάννης Β΄
685 - Πέθανε ο Πάπας Βενέδικτος Β΄
1429 - Κατά τη διάρκεια του 100ετούς πολέμου λήγει η πολιορκία της Ορλεάνης, όταν τα γαλλικά στρατεύματα, υπό την καθοδήγηση της 17χρονης Ιωάννης της Λορένης, (Ζαν ντ Αρκ) διώχνουν τα αγγλικά από την πόλη.
1541 - Ο Ισπανός εξερευνητής Χερνάντο ντε Σότο φτάνει στον ποταμό Μισισιπή και τον ονομάζει Ρίο ντε Εσπίριτου Σάντο.
1606 - Ο τσάρος Δημήτριος Β' παντρεύεται την πολωνή μνηστή του Μαρίνα χωρίς η τελευταία να βαπτισθεί ορθόδοξη, πυροδοτώντας λαϊκή εξέγερση στη Μόσχα.
1737 - Γεννιέται ο Έντουαρντ Γκίμπον, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος ιστορικός της εποχή του. Κορυφαίο του βιβλίο "Η ιστορία της παρακμής και της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας".
1794 - Εκτελείται με αποκεφαλισμό ο Γάλλος φυσικός, Αντουάν Λαβουαζιέ.
1821 - Η Μάχη της Γραβιάς. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.
1825 - Μάχη  της Σφακτηρίας: Ο αντιβασιλέας της Αιγύπτου και στρατιωτικός Ιμπραήμ Πασάς με 1500 άραβες κυριεύει τη βραχονησίδα της Μεσσηνίας Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιαζαν περίπου 350 Έλληνες ναύτες και πολεμιστές. Ο Καπετάν Τσαμαδός πέθανε ηρωικά αφού και πληγωμένος ακόμα στο πόδι συνέχισε να πολεμάει γονατιστός. Πέθαναν επίσης ο φιλέλληνας Σανταρόζα, ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φρούραρχος Σταύρος Σαχίνης. Οι υπόλοιποι Έλληνες κατέφυγαν με τον Μαυροκορδάτο στην θάλασσα, όπου για τέσσερις ώρες πολεμούσαν ανάμεσα στον τουρκικό στόλο.
1828 - Γεννήθηκε ο Ερρίκος Ντινάν, ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1901. (Θαν. 30/10/1910)
1831 - Καταστέλλεται το στρατιωτικό κίνημα υπό τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
1838 - Ο 28χρονος Φρεντερίκ Σοπέν ερωτεύεται την 34χρονη συγγραφέα Γεωργία Σάνδη στο σπίτι του Μαρκήσιου ντε Κιστίν στο Παρίσι. «Έμεινα έκπληκτη για το πώς αυτό το μικρό πλάσμα επέδρασε πάνω μου… Εάν είχα ίχνος υπερηφάνειας θα ένοιωθα ταπεινωμένη, που άφησα να παρασυρθώ από το συναίσθημα» θα γράψει αργότερα η Σάνδη. Θα χωρίσουν το 1847.
1877 - Στα χαλάσματα του ναού της Ήρας στην Ολυμπία, η ομάδα του αρχαιολόγου Ernst Counst ανακαλύπτει τον Ερμή του Πραξιτέλους. Κατασκευάστηκε γύρω στο 340/330 πχ και σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.
1880 - Πέθανε ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, Γάλλος συγγραφέαςΑπό τα πιο γνωστά του έργα η "Μαντάμ Μποβαρύ" και η "Αισθηματική Αγωγή".
1884 - Γεννήθηκε ο Χάρυ Τρούμαν, 33ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1886 - O Αμερικανός φαρμακοποιός John Stith Pemberton, μετά από πολλές αναζητήσεις στα λιμάνια της Savannah της πολιτείας Τζόρτζια για να βρει το ιδανικό μείγμα φρέσκων συστατικών και μπαχαρικών από όλο τον κόσμο για ένα φάρμακο/σιρόπι-γιατροσόφι (για την ακρίβεια) που θα προκαλούσε ανακούφιση στους τραυματισμένους βετεράνους στρατιώτες από την τοπική μάχη του Columbus (Απρίλιος 1865), δημιουργεί μέσα στο εργαστήριό του την πρώτη σταγόνα του πιο δημοφιλούς προϊόντος στον κόσμο: της Coca-Cola. Όταν το πείραμα ολοκληρώθηκε, το πήγε σε ένα φαρμακείο που βρισκόταν λίγο παρακάτω. Εκεί πρόσθεσαν στο μείγμα ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Όλοι συμφώνησαν ότι αυτό το νέο αναψυκτικό, το οποίο στην αρχική μορφή του και ως το 1903 περιείχε και ποσότητα κοκαΐνης, ήταν κάτι το ξεχωριστό. Έτσι, το φαρμακείο του Τζέικομπς άρχισε να το πουλά προς πέντε σεντς το ποτήρι. Ο λογιστής του Πέμπερτον, Frank Robinson, έδωσε στο μείγμα το όνομα Coca-Cola και το έγραψε με τον χαρακτηριστικό γραφικό του χαρακτήρα. Αυτό είναι το λογότυπο που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Κατά το πρώτο έτος, η εταιρία πουλούσε 9 ποτήρια Coca Cola την ημέρα. Έναν αιώνα αργότερα, είχαν παραχθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια γαλόνια σιρόπι. Όμως, ο Πέμπερτον ήταν περισσότερο εφευρέτης παρά επιχειρηματίας και δεν είχε ιδέα ότι είχε εφεύρει ένα από τα σπουδαιότερα προϊόντα στον κόσμο. Τρία χρόνια αργότερα πούλησε την εταιρία του σε έναν επιχειρηματία της Ατλάντα, τον Asa Griggs Candler, έναντι 2.300 δολαρίων. Γεννημένος πωλητής, ο Κάντλερ μεταμόρφωσε την Coca-Cola από εφεύρεση σε επιχείρηση.
1902 - Εκρήγνυται το ηφαίστειο Πελέ στη νήσο Μαρτινίκα, παρασύροντας στο θάνατο 30.000 ανθρώπους.
1903 - Πέθανε ο Πωλ Γκωγκέν, Γάλλος ζωγράφος
1906 - Γεννήθηκε ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, ιταλός σκηνοθέτης. (Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη) (Θαν. 3/6/1977)
1909 - Η Γαλλία προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι, η αύξηση στα τέλη των εισαγόμενων ειδών πολυτελείας θα προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.
1914 - Ιδρύεται η κινηματογραφική εταιρία Paramount Pictures.
1920 - Η βελγική επισκοπή, σε σύνοδό της, αποφασίζει να ανοίξουν οι πόρτες του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν για τις γυναίκες.
1921- Η Σουηδία καταργεί τη θανατική ποινή.
1933 - Ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά απεργία πείνας 21 ημερών, για να διαμαρτυρηθεί για την καταπίεση των Ινδών από την Αγγλία.
1936- Ο τζόκεϊ Ralph Neves πέφτει από το άλογό του “Flanakins”, ποδοπατείται από άλλα 4 άλογα στο Bay Meadows της Καλιφόρνια και δηλώνεται κλινικά νεκρός από τον γιατρό των αγώνων. Στο νεκροτομείο όπου μεταφέρεται ο γιατρός Horace Stevens του κάνει ένεση αδρεναλίνης και τον επαναφέρει στη ζωή με αποτέλεσμα να ξαναγυρίσει στους αγώνες
1936 - Ο "Μάης του 36" στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.
1937 - Γεννιέται στο Glen Cove του Long Island της Νέας Υόρκης ο Αμερικανός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Τόμας Πίντσον (Thomas Ruggles Pynchon). Είναι περισσότερο γνωστός για τα έργα του V.(1963), Ο λαχνός των 49 στο σφυρί (1966), Το Ουράνιο τόξο της Βαρύτητας (1973), Ενάντια στην ημέρα(2006) και το Έμφυτο ελάττωμα (2009) καθώς επίσης και για την άκρως αινιγματική φυσιογνωμία και για την συστηματική και συνειδητή αποχή του από τη δημοσιότητα και τον τύπο. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς λογοτέχνες της εποχής του.
1940 - Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής της ποπ, Ρίκι Νέλσον, ο οποίος υπήρξε είδωλο για τη νεολαία της εποχής του.
1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει το Βερολίνο. Τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.
1945 - Η Ναζιστική Γερμανία παραδίδεται. Ημέρα της Νίκης.
1945 - Ο γαλλικός στρατός σκοτώνει χιλιάδες πολίτες κατά τη Σφαγή του Σετίφ στην Αλγερία.
1945 - Πέθανε ο Μπέρνχαρντ Ρουστ, Γερμανός Ναζί υπουργός
1950 - Σημαντική πλημμύρα στην Γουίνιπεγκ του Καναδά. Ο Καναδικός Στρατός επεμβαίνει και απομακρύνει 70.000 πλημμυροπαθείς από την πόλη.
1970 - Κυκλοφορεί από την Apple Records το δωδέκατο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Beatles με τίτλο Let it Be, λίγο μετά την διάλυση του συγκροτήματος. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1968 και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 1970. Το προηγούμενο άλμπουμ Abbey Road (1969) είναι στην πραγματικότητα το τελευταίο που ηχογράφησε το συγκρότημα. Το Let It Be επρόκειτο να κυκλοφορήσει στα μέσα του 1969 με τον τίτλο Get Back αλλά το συγκρότημα δεν ήταν ευχαριστημένο από τις μίξεις του Glyn Johns οι οποίες και ανατέθηκαν στον διακεκριμένο παραγωγό Phil Spector μέσα στο 1970. Από το άλμπουμ κυκλοφόρησαν σε single τα τραγούδια "Let It Be", και "The Long and Winding Road" ενώ ήδη είχαν κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 1969 σε single τα "Get Back" και "Don't Let Me Down" στην Α και Β πλευρά του ίδιου single σε διαφορετικές όμως εκτελέσεις από αυτές που υπάρχουν στο Let It Be. Το άλμπουμ χρησιμοποιήθηκε επίσης ως soundtrack της ομώνυμης ταινίας και έλαβε βραβείο Όσκαρ από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου το 1970. Έφτασε στην κορυφή των Αμερικάνικων και Βρετανικών charts (όπως και τα singles "Let It Be" "The Long and Winding Road" στα charts των Η.Π.Α.) αλλά ο μουσικός τύπος το δέχτηκε με ανάμεικτες κριτικές.

  1975 - Γεννήθηκε ο Ενρίκε Ιγκλέσιας, Ισπανός τραγουδιστής
1980 - O Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 88 ψήφους, έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο κερκυραίος πολιτικός θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1982 - Ο Καναδός πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Ζιλ Βιλνέβ σκοτώνεται στο Grand Prix του Ζόλντερ στο Βέλγιο. Ο Βιλνέβ δεν κατάφερε ποτέ να ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Το 1997 όμως ο γιος του, Ζακ Βιλνέβ, θα καταφέρει να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής με την ομάδα της Williams.
1984 - Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει τη μη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
1988 - Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο Ολυμπιακό Στάδιο ο Παναθηναϊκός νικά στα πέναλτι τον Ολυμπιακό με 4-2. Το ματς στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση είχε τελειώσει ισόπαλο 2-2. Η αναμέτρηση αυτή είχε χαρακτηριστεί και ως τελικός των δύο προέδρων Γιώργου Βαρδινογιάννη και Γιώργου Κοσκωτά
1989 - Η οργάνωση 17 Νοέμβρη αποπειράται να δολοφονήσει με έκρηξη παγιδευμένου οχήματος, τον πρώην υπουργό Γιώργο Πέτσο.
1993 - Στην Ιταλία, 15 χρόνια μετά τη δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Άλντο Μόρο, νέα στοιχεία εμπλέκουν τον πρώην πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι στην υπόθεση.
1995 - Διατάσσεται προκαταρκτική εξέταση σχετικά με δημοσιεύματα για παράνομες υιοθεσίες και αγοραπωλησίες βρεφών, που έγιναν στο βρεφοκομείο "Άγιος Στυλιανός" της Θεσσαλονίκης από την περίοδο της Κατοχής έως σήμερα.
1996 - Υπογραφή του Συντάγματος της Νότιας Αφρικής.
2006 - Παραιτείται ο Franco Carraro, ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIGC) και τρεις μέρες μετά, παραιτείται σύσσωμο το ΔΣ της Γιουβέντους, ενώ οι η αξία της μετοχής της ομάδας στο Χρηματιστήριο θα φθάσει την 19/5 ακριβώς στα μισά της αξίας της 9ης Μαϊου, εξ αιτίας του σκανδάλου για τα «στημένα» παιχνίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα, που ξεσκεπάζει η ιταλική αστυνομία. Τελικά στη Μίλαν, στη Λάτσιο, στη Φιορεντίνα και στη Ρετζίνα θα αφαιρεθούν βαθμοί, ενώ η Γιουβέντους θα υποβιβαστεί στην Β’ κατηγορία και 12 κορυφαίοι παίκτες της θα πάρουν μεταγραφή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου